Archive for maart 2010

muziekdoos van het zonnestelsel


Als je ons zonnestelsel in de vorm van een rotterende plaat zet, zoals dat het geval is bij muziekdoosjes krijg je een heel specifieke melodie. Aangezien niet alle planeten even snel om hun centrale as draaien.

Een werkwijze die muziekdozen niet van in het begin gebruikt hebben. De vroegste bekende versie, die in het boek der ingenieuse toestellen of "Kitab al-Hiyal" beschreven staat, is er één uit de 9de eeuw. Die uit regio van vruchtbare sikkel afkomstig was.

linkup #1

(via)

Al surfend kom je nogal wat leuke of geinige dingen tegen. Maar die je misschien niet individueel zou plaatsen. Dus maak ik er net als voor filmpjes een terugkomende overzichtsreeks van.  Een concept waar tal van andere site regelmatig gebruik van maken.

Maar als je zelf ook gelijkaardige links tegenkomt mag je me steeds een berichtje sturen en dan vermeld ik je (tenzij je dat niet wenst) als tipper.

liever bestraffen dan mee-evolueren


Enkele maanden geleden reageerde muzikant Dan Bull reeds op de verklaringen van Lily Allen.  Hoewel ik er wel iets had over geschreven ben ik die toen vergeten te plaatsen.  Maar dat maak ik nu goed.

In zijn nieuwste liedje, voor de Don't disconnect us campagne, maakt hij een soort van retrospectieve over dat soort verklaringen.  Waarbij er bij elke nieuwe technologie en manier om om naar muziek te luisteren verklaard wordt dat dit ten koste van de muziek industrie zal gaan.

Manieren zoals gramofoons, jukeboxen, commerciële radio en tal van anderen om uiteindelijk dit nu ook voor het internet te gaan herhalen.  Iets dat extra in de verf gezet wordt door het liedje op beruchte "Home Taping is Killing Music" campagne te inspireren.  (via)


In een lyrische open brief reageert Dan Bull op de uitlatingen van Lily Allen over filesharing.  Waarvoor ze een blog starte met de naam "it's not alright"  die voor het invoeren van de "three strikes policy" pleite.  Maar die ze ondertussen alweer off-line heeft gehaald vanwege de te negatieve reacties.

Wikipedia : Three strikes policies require the disconnection of Internet users who are repeat offenders of copyright violations that has been promoted by the Recording Industry Association of America and other national bodies.

Er wordt haar dan ook een hypocriet gedrag verweten omdat ze zelf bekend is geworden door het maken van mixtapes van andere artiesten die ze op haar website aanbood.  Hetgeen evenzeer een inbreuk op hun auteursrechten is.   En ze er zelf voor zorgt dat haar uitspraak : "harder and harder for new acts to emerge" tot een self-fullfulling prophecy herleid.

Zulke acties zijn in mijn ogen het zoveelste bewijs dat die industrie zich dringend moet gaan aanpassen en meer naar haar doelpubliek moet leren luisteren, hoe moeilijk dat ook moge zijn.  (tip Nele Laton)


gaming combos

(via)
Gaming combo's zijn een traditie die ontstaan zijn dankzij het in 1991 verschenen "Street Fighter II".  Waarbij ervaren spelers er achter kwamen dat ze door aanvallen te combineren de computer gestuurde tegenstander konden aanvallen, zonder dat deze de tijd had om te recupereren, als deze op het juiste moment werden ingevoerd.

Een feature die onvrijwillig ontstaan is door een ontwerp foutje en dus eigenlijk een bug was.  Maar er als een verborgen bonus feature is ingelaten.  Omdat de hoofd verantwoordelijke dacht dat de vereiste timing voor het exploiten van de bug te moeilijk was om doorgaans gebruikt te worden.

Sindsdien krijgen combo's een prioriteit bij het ontwerpen van tal van fighting games, first-person shooters en shoot'em ups.  Waarvoor je bij gebruik vaak extra punten kan krijgen.  Die door het uitgroeien tot een basis onderdeel van de gameplay steeds complexer, langer en veelzijdiger zijn gaan worden.

Earth Hour 2010



Straks is het opnieuw Earth Hour. Een onderdeel van een internationale campagne van het WWF tegen de klimaatverandering. Waarbij zowel de bevolking, bedrijven als de overheid vandaag het licht uitdoen van 20u30 tot 21u30. Als teken van steunbetuiging en om als statement voor de wereldleiders.

Een vrij jong initiatief dat op 31 maart 2007 georganiseerd werd door het Australische WWF. Met als resultaat dat er in Sydney maar liefst 2,2 miljoen mensen het licht uitdeden. Een succes dat men nu wereldwijd probeert te herhalen.

Wel jammer dat dit, voorlopig toch, niet gecombineerd kan worden met het overschakelen naar het zomeruur. Het zou alvast een leuke aanzet kunnen zijn om er een romantisch avondje bij kaarslicht van te kunnen maken. (via)

bezoek thuis de Sixtijnse kapel


Om de ervaring van de Sixtijnse kapel zo goed mogelijk te kunnen weergeven maakte de computer afdeling van de Amerikaanse Villanova universiteit er een 3D weergave van.

Een realisatie die binnen een project om het hele Vaticaans patrimonium virtueel toegankelijk te maken.  Door hiervoor de kracht van het internet met hoge resolutie fotografie te combineren.

Je kan dit ook steeds zelf uitproberen door MicroSoft's PhotoSynth je foto's in mekaar te doen laten passen. Maar je kan er ook tal van voorbeelden zien uit bijvoorbeeld musea, nationale parken, wouden, en nog zoveel meer.

Een ideale manier om tijdens bijvoorbeeld een staycation toch een stukje van de wereld gezien te hebben.  Waardoor het internet ook een toeristische toegangspoort is geworden. (via)

een werkdag in Nieuw-Zeeland



Andrés Borghi won met zijn film “Working Day” de "100% Pure New Zealand Your Big Break Competition". Een wedstrijd voor amateur filmmakers die een drie minuten lang durend filmpje moeten maken die de spirit van "New Zealand - the youngest country on earth" kon omvatten.

Aan de he hand van de publiekstemmen op de ingestuurde scenario's werden vervolgens 5 gelukkigen geselecteerd. Die dan naar Nieuw-Zeeland werden gevlogen om hun idee uit te werken aan de hand van een budget van 100 000 Nieuw-Zeelandse dollars en de help van een kleine crew met de nodige uitrusting.

Waarna de resultaten door een jury werden beoordeeld waar onder meer Peter Jackson, de maker van de Lord of the Rings films inzat. De inzending van Andrés weet volgens de jury het best de spirit van het jonge Nieuw-Zeeland te omvatten. (via)

sfeerbeelden expo's 2010 en 1851

Zuid-Koreaans gebouw
Dankzij een artikel van "The Boston Globe" kan je al een snelle blik achter de schermen van de volgende Wereld Expo nemen. Die zich deze keer in de Chinese stad Shanghai zullen plaatsvinden van 1 mei tot 31 oktober.

Die als thema "Better City – Better Life" heeft en Shanghai als zowel een economische als een culturele grootstad moet weten aan te prijzen. Er wordt dan ook verwacht dat deze editie heel wat bezoekers zal krijgen, mede dankzij 50 internationale organisaties en zo'n 190 deelnemende landen.

Een interessant weetje is dat de drie personen die in het logo van deze expo voorkomen voor het Chinese karakter voor wereld (世) staan.  Maar ook over hoe deze expo's juist tot stand zijn gekomen.

Pools gebouw

Expo's of "World Fairs" zijn een traditie die groeide uit een Frans gebruik uit 1844 waarbij er nationale exposities werden georganiseerde. Een idee dat al snel navolging kregen in de buurlanden.

Om in 1851 een internationaal karakter mee te krijgen door niet langer uitsluitend binnen de nationale grenzen te houden. Waardoor in de "The Crystal Palace" van het Londense Hyde Park onder de noemer van “Great Exhibition of the Works of Industry of All Nations” of “The Great Exhibition” heel wat landen hun opeens heel wat zichtbaarder werden.

The Great Exhibition in 1851

Dankzij de nationale pavilioenen van de deelnemende landen. Die opgetrokken waren met de bedoeling om slechts enkele maanden te blijven staan, maar zich soms wisten te behouden om achteraf te gaan uitgroeien tot een stadssymbool. Zoals het Brusselse Atomium uit de 1958 expo of de Space Needle uit de 1962 expo van Seatle.

Kortom een fenomeen dat rechtstreekse gevolgen had voor de organiserende maatschappij van die tijd. Die op deze manier in verschillende kunsten en onderwerpen werd onderricht. En de internationale handel, relaties en zelfs toerisme stimuleerde. Waardoor het als een vroege voorloper van de "Global Village" kan gezien worden.

Crystal Palace in 1851

red bull wezens


Red Bull blikjes hebben een dunne wand, waardoor je na wat snij en plooi werk vrij vlot tot nieuwe vormen kan komen.  Zoals in de aangehaalde beelden van een adelaar, uil en bidsprinkhaan.  Meer en andere beelden kan je in deze Flickr vijver zien.



plugable usb concept


Nu zowat alle computer verbindingen via usb kabels verlopen geraakt je al rap zonder de nodige ingangen.  Tenzij je een er aangepaste hub bijhaalt, maar dat is niet altijd even praktisch.

Een probleem dat Gonglue Jiang met zijn "Infinite USB" weet aan te pakken.  Met zijn concept kan je namelijk zo goed als eindeloos nieuwe USB poorten aansluiten.  Door achter een bestaande aansluiting ook een aansluiting te voorzien waarin je een andere kan aansluiten.

Al kan zo'n uitwerking wel problemen geven door de extra energie die door éénzelfde poort zal moeten vloeien.  Die daar misschien niet voldoende op voorzien zijn.  (via)

avonturen op twitter


In dezelfde stijl als de YouTube filmpjes die je naar negen verschillen of quiz antwoorden doen selecteren, bestaat er nu ook een gelijkaardige uitwerking aan de hand van verkorte links op Twitter. Waarmee je tot heel wat leuke uitwerkingen kan komen.

Een mooi voorbeeld daarvan is het adventuur dat Jonah Peretti op Twitter maakte.  Al ben je met 140 karakters wel wat beperkter, waardoor je niet direct iets zoals "The Impossible Quiz" kan maken.

tussen irc en webcammen

Chat Roulette is eigenlijk al oud nieuws dat al uitvoerig door diverse media bronnen is aangehaald (De Wereld Draait Door, RocketBoom, The Daily Show, ...). Maar omdat er nu steeds meer originele manieren om het te gebruiken opduiken ga ik er toch even iets over schrijven.

Het concept achter de site is erg ingenieus en eenvoudig omdat het gebruik maakt van de tot voor kort nog onopgevulde ruimte tussen webcammen en irc. Je maakt er namelijk gebruik van het beeld en de chat box en combineert dit met de willekeur van de bezoekers op irc kanalen.

Al had de 17 jarige Russische maker Andrey Ternovskiy wellicht niet verwacht dat er zoveel perverse gebruikers zouden opduiken die de ervaring voor de rest zouden verpesten.  Iets waar je momenteel nog geen abuse of block knop voor hebt zoals bij instant messengers of in gMail.

Iets dat zeker bij het opkomen bijna synoniem voor de site ging staan.  Iets dat de bijdragen van onder meer "Banter Dude" en "Small Finger" verduidelijkt.


Gelukkig is er wel nog de Chat Roulette Map.  Die aan de hand van IP adres je positie op een wereldkaart aangeeft samen met een screenshot die het via je webcam heeft gemaakt.  Op die manier kan je wel kiezen met wie en waar je juist met iemand in contact wil komen.  Een soort van prescreening die het "nexten" overbodig maakt.

Maar dan loop je wel de kans om heel wat improviserende mensen mis te lopen.  Waar je tegenwoordig heel wat filmpjes fan op YouTube ziet verschijnen.  Enkele daarvan kan je hieronder zien.
Meteen al voldoende materiaal om er spoofs van te maken.  Zoals bijvoorbeeld deze met katten en Hitler.  Waarbij er in die laatste een mashup werd gemaakt met stukken reacties van de hierboven vermelde "piano improv" en de film "Der Untergang".  Een film fragment dat wel vaker herwerkt.

zeg het met rozen


De regenboog roos doorbreekt een alloude traditie waarbij elke roos zijn eigen kleur en betekenis heeft. Deze rozen worden gekweekt door ze bij het opgroeien een kleurstof in de steel mee te geven. Die op die manier  geabsorbeerd zullen worden door de bladeren van de roos.

(via)
Rode rozen staan voor liefde en passie. Die afhankelijk van hun felheid, zoals bij vurige rode rozen ook passie betekenen en bij kardinaalrood verlangen symboliseren.

(via)
Gele rozen stonden vroeger voor jaloezie, maar vandaag is dit geëvolueerd naar vriendschap, vertrouwdheid liefde en huiselijk geluk. Net als een middel om een gevoel van medeleven te betuigen.

(via)
Oranje rozen symboliseren dan weer trots of verbazing.  Terwijl perzik kleurige rozen waardering en verlangen symboliseren.
(via)
Roze rozen staan dan weer voor elegantie, fatsoen, en poëtische romantiek.  Zonder de ernst die rode rozen aangeven. Waardoor je ze dus ook kan gebruiken om louter je bewondering en lieftallige gedachten mee door te geven.

Licht roze rozen kunnen betekenen zowel sympathie en vriendschap, terwijl donkerroze is symbolisch van waardering en dankbaarheid. Een mengsel van beide zou dan weer op een romantische relatie duiden.

(via)
Witte rozen symboliseren de eenheid, oprechtheid, loyaliteit, zuiverheid, en een liefde sterker dan de dood. Kortom ideaal voor op een trouw of om op vader- of moederdag te geven.

(via)
Paarse rozen staan voor eeuwige liefde, terwijl lavendel of lila rozen voor liefde op het eerste gezicht.  En worden bij jubilea en als een gedenkteken voor een verloren wederhelft gebruikt. Donker paarse rozen zijn dan weer voorbehouden voor intiemere situaties.

(via)
Zwarte rozen staan symbool voor de dood. Maar kunnen ook voor verandering of een nieuwe horizon staan. Als je deze dus aan iemand wilt geven kan je je best eerst van verzekeren hoe die persoon ze interpreteert.

Rozen zijn met andere woorden een ideale manier om jezelf op een vrije universele wijze uit te drukken.  Het zal dan ook niet verbazen dat ze de inspiratie bron geweest zijn voor tal van literaire werken.  Zoals het gekende "roses are red" gedicht.  Waarvan de oudste teruggevonden versie afstamt uit de in 1590 gepubliceerde "The Faerie Queene".

It was upon a Sommers shynie day,
When Titan faire his beames did display,
In a fresh fountaine, farre from all mens vew,
She bath'd her brest, the boyling heat t'allay;
She bath'd with roses red, and violets blew,
And all the sweetest flowres, that in the forrest grew.

Al is de eerste versie die het nauwste aansluit bij de huidige wellicht het kinderliedje uit de, in 1784 gepubliceerde, "Gammer Gurton's Garland" rijmverzameling.

The rose is red, the violet's blue,
The honey's sweet, and so are you.
Thou are my love and I am thine;
I drew thee to my Valentine:
The lot was cast and then I drew,
And Fortune said it shou'd be you.

Maar ook op tal van andere domeinen hebben deze bloemen en hun symboliek weten te verankeren. Denk  bijvoorbeeld maar aan het boek "The name of the rose" van Umberto Eco, uitdrukkingen zoals bij "rozengeur en maneschijn" of aan Willy Sommers bekendste liedje "zeven anjers zeven rozen". (via)

YouTube free podium


Na eerdere berichten over hoe YouTube zich muzikaal aan het uitbouwen was, door onder meer akkoorden met platenmaatschappijen af te sluiten en hulpmiddelen zoals YouTube Discovery te lanceren, hebben ze de volgende stap in die ontwikkeling gezet.

Door op de SXSW beurs een ruimte, met de zelfverklarende "musicians wanted" naam, aan te kondigen waar je nieuwe artiesten en hun materiaal kan leren kennen. Waardoor een publiek bereiken via de site weer net iets gemakkelijker is geworden.

Een zet waarmee YouTube zich verder wil gaan profileren als een muziek site en een concurrent voor onder meer MySpace. Al lijkt die laatste, met de naderende verkoop door Rupert Murdoch, wellicht geen echte bedreiging meer te zullen gaan vormen.

het alfabet van os tot huis



Vroege schrift systemen, zoals de Egyptische hierogliefen en het Mesopotamische spijkerschrift, vergen een kennis van honderden tekens en de daarmee verbonden regels.

van links naar rechts Latijns, Grieks, 
Foenicisch, Hebreeuws, Arabisch
De alfabetische systemen daarentegen gebruiken minder dan 30 tekens en gebruiken redelijk eenvoudige regels die geassocieerd zijn met geluiden.

Waardoor het aanleren van de vaardigheden om te kunnen lezen en schrijven niet langer exclusief aan hogere klasses voorbehouden bleef. En die er uiteindelijk voor zorgde dat de meeste mensen deze vaardigheden kenden.

Het woord alfabet zelf komt van het Latijnse Alphabetum, dat dan weer van het Griekse Alphabetos komt. Wat van Alpha naar Beta betekent, de eerste twee letters in dat alfabet. Dat op zijn beurt van het Foenicisch komt en voor os en huis staat.

In 2700 VC hadden de Oude Egyptenaren reeds een vereenvoudigd systeem waarin slechts 22 hierogliefen zaten die dienst deden voor de individuele klanken in hun taal.  Met een 23ste teken voor gramatica en leenwoorden.

Maar dat enkel als alfabet werd gebruikt om vreemde namen over te nemen. Waarvoor, door de sterke culturele traditie van het Egyptische schrift, toen nog steeds beelden werden gebruikt.

Het eerste zuiver alfabetisch script is dan ook pas in 1850 VC ontwikkeld. Vermoedelijk gebeurde dat in Serabit el-Khadim, waar heel wat verschillende talen werden gesproken en voor een heuse taalmix zorgde.

Waarin de meestal Egyptische symbolen andere waarden meekregen. En zich vijf eeuwen later over het noorden verspreide. Waarvan de Latijnse uitwerking momenteel het frequentst gebruikt wordt.  (via)

van links naar rechts Hierogliefen, Proto-Sinaitisch,
 Foenicisch en Hebreuws, vroeg Grieks, Grieks, Latijns

shoppen in een theater


In het Argentijnse Buenos Aires kan je het "Librería El Ateneo Grand Splendid" vinden.  Een ruimte die in 1919 gebouwd werd als een theater.  Om vijf jaar later ook voor radio opnames gebruikt te worden.  Die tien jaar later werd aangepast om er een bioscoop voor stille films van te maken.

Waarna het in verval geraakte en van de sloophamer gered werd door er een boekenwinkel van te maken.  Een mooie manier om erfgoed te bewaren en elk bezoek tot een unieke ervaring om te vormen.

een grotere versie kan je hier zien

In de kelder kan je er lokale en internationele muziek vinden.  Net als een kinder afdeling met boeken en speelgoed.  Om op het tweede verdiep meer gespecialiseerde boeken, zoals textboeken en wetenschappelijke uitgaven terug te vinden.  Samen met tal van leeshoeken die over de ruimte verspreid zijn.

Op de derde verdieping kan je nog meer muziek terugvinden, samen met een hele selectie aan DVD's.  Achter de podium gordijnen kan je dan weer een verhoogde ruimte terugvinden die zowel als leeszaal als ontmoetingsruimte voor literaire discussies dienst kan doen.

Met als kers op de taart een eigen soort kruising tussen een café, thee huisje en een restaurant.  Een algemeen concept waar ook bibliotheken zich door kunnen laten inspireren bij het bouwen van nieuwe ruimtes.  (via)

Alice in wonderland



Momenteel kan je in de bioscoopzalen een remake van het populaire "Alice('s adventures) in Wonderland" verhaal bekijken. Die de Engelse auteur Charles Dodgson in 1856 schreef.

Over een meisje, Alice, die in een door konijnen gegraven gang valt. En zo in een fantasie wereld terecht komt, waar ze tal van antropomorfische wezens tegenkomt. Die stiekem zouden verwijzen naar de vrienden van de auteur.

Hoofdstuk 1 : Down the rabbit hole

Die door zijn opbouw zowel bij volwassenen als kinderen populair is gebleven. En als één van de meest toonaangevende voorbeelden van het "literary nonsense" genre telt. Waardoor het een grote invloed heeft, in het bijzonder op het fantasy genre.

Waarnaar er onder meer in de cult film "The Matrix" wordt geknipoogd door het personnage Morpheus.  "I imagine that right now, you're feeling a bit like Alice. Hmm? Tumbling down the rabbit hole?"   Een uitspraak waarmee verwezen wordt naar vreemde of surrealistiche gebeurtenissen en situaties.



Met de nieuwe verfilming volgt Tim Burton in de voetsporen van eerdere verfilmingen van het werk. Zoals deze allereerste versie die uit het "BFI National Archive" komen. Met een totale lengte van 12 minuten waarvan er slechts 8 zijn kunnen gerestaureerd worden.

Waardoor ze zo'n 100 jaar geleden ook meteen de langste verfilming was die in het VK gedraaid werd.  Uit een tijd waar de stille film nog de norm was.  Maar ondertussen, na Avatar, weer naar een volgend stadium lijkt gevorderd te zijn door over te stappen naar een vertoning in 3D.  (via)

"bezint eer ge begint" update


"Think Before You Speak" is een slogan uit een campagne die awareness moest wekken tegen frequent voorkomende homofobe uitspraken.  Dat ook frequent gebruikt wordt in de betekenis van "bezint eer ge begint".

Die Joe Newton een update heeft gegeven in de lijn van de huidige kennismaatschappij.  Waartoe er al eerder aanzetten werden gegeven, zoals het "just Google it" bord en deze XKDC strip.

Google cinema gids

Shutter Island excerpt voor België

Na al enkele jaren beschikbaar te zijn in de VS, bied Google nu ook in onze contrijen de mogelijkheid om op zoek te gaan naar welke cinema's momenteel welke film spelen.  Al is dit voorlopig nog wel in eerste fase.  Zo ontbreken er nog heel wat complexen uit het aanbod en is het overzicht niet helemaal vergelijkbaar met dat uit de VS.

Shutter Island excerpt voor de VS

Een onderscheid waarvoor Google Movie Showtime naar je IP adres kijkt en zo bepaalt welke informatie voor jou het nuttigst is.  Al kan je steeds je standaard locatie aanpassen door dit die je indien die fout kan zijn daar kan aanpassen door links bovenaan de naam van de stad in te geven.

België in 1777

De KBR is volop bezig met het digitaliseren van erfgoed uit haar collecties. Waardoor je opeens weer oude topografische kaarten kan tegenkomen uit de periode van de Oostenrijkse Nederlanden. Die door Joseph Jean François Graaf de Ferraris (1726 - 1814) werden opgetekend.


Een officier die Het in het keizerlijke Oostenrijkse leger tot veldmaarschalk wist te schoppen. En als eerste een grootschalige en systematische kartering in West-Europa liet uitvoeren. Waarop je ongeveer het hele huidige België en Groothertogdom Luxemburg kan zien. Kaarten die nu bekend staan als "Carte de Ferraris".


Die onder meer Napoleon Bonaparte gebruikt heeft tijdens zijn militaire veldtochten en oorlogen. En als de eerste topografische kaart van België geld. Waardoor deze heel wat nuttige informatie bied voor bijvoorbeeld natuurbewegingen, archeologen en bouwpromotoren. Zodat ze kunnen terugkijken naar de vroegere toestand van de locaties en ondertussen onzichtbaar geworden markeringen zoals mijnputten.

online peilen

Peilingen zijn een vertrouwd werkmiddel die vaak gebruikt worden om zich een beter beeld te kunnen vormen. Iets waar ik tijdens mijn eindwerk periode ook gretig gebruik van heb gemaakt. Maar waarvoor ik toen nog geen on-line toepassing kende.

Iets dat nu veranderd is dankzij Urtak. Een toepassing dat net dat doet. Al is dit momenteel nog wel erg beperkt, omdat je slechts ja of nee kan antwoorden. Met één vraag per keer, die je meteen laten zien wat de geantwoorde verhoudingen zijn. Een leuk extraatje is wel dat je dit overal kan embedden. (via)

kuis kunst


Omgekeerde graffiti is in tegenstellingen tot gewone graffiti iets dat je al schrobbend kan doen verschijnen.   Waardoor het ook niet als illegaal kan bestempeld worden.  Hetgeen enkele studenten uit Durban in Zuid-Afrika zelf ook hebben uitgeprobeerd.

En waarvoor ze zich hebben laten inspireren op de werken van Paul Curtis, een omgekeerde graffiti pionier, om dit ook in hun eigen stad uit te proberen.  Met als resultaat een tijdslijn die op de muur langs de snelweg staat.  (via)

een cameo



Oorspronkelijk betekende de uitdrukking "een cameo rol" dat een beroemdheid geen personage speelde maar zichzelf.  Een soort van gastoptreden met andere woorden.

Een mooi voorbeeld daarvan zijn de verschijningen van Alfred Hitchcock zelf in zijn films.  Waarmee hij net als een schilder zijn handtekening weet te zetten.  In Vlaanderen kan je zo Jef Geeraerts in de verfilming van zijn boek "De Zaak Alzheimer" zien verschijnen.

YouTube filmpjes combineren


YouTube Doubler is een site die het mogelijk maakt om twee YouTube filmpjes naast mekaar te bekijken.  De bedoeling daarvan is om zo één van beide filmpjes in een ander daglicht te zetten door er andere beelden of geluiden aan toe te voegen. Maar je kan het ook steeds voor andere doeleinden gebruiken, zoals bijvoorbeeld het vergelijken van filmpjes.  (via)

de perceptie van het kwade



De perceptie van wat het kwade is, is sinds het Oude Griekenland tot nu steeds met zijn tijd meegegroeid. Om dit toe te lichten maakte Omaggs2000 een filmpje met de bedoeling om je te doen nadenken over wat dat kwade nu juist kan zijn. Zodat je er niet zelf onbewust zou kunnen aan deelnemen, door er te obsessief naar te kijken.

Waarbij sommigen denken dat het bestaan van het kwade het bewijs voor het bestaan van God levert.  Het is met andere woorden een interessant onderwerp dat goed als startpunt voor een discussie rond het onderwerp kan dienen.

Zelf zie ik het meer als iets dat een inherent onderdeel van de mens vormt. Waarbij je zelf kan sturen naar welke houding je neigt.  Een soort evenwichtsoefening die in de meeste religies, filosofiën en andere levenswijzes steeds lijkt terug te komen. Maar jammer genoeg zijn daar nogal wat grijze zones en is niet alles altijd een even duidelijke keuze.

beeldhouwen met papier

een Hawaiaanse prinses
Het koppel Allen en Patty Eckman maakt sculpturen aan de hand van een speciaal soort zuurvrij papier. Waarmee ze voornamelijk indianen, de natuur, vrouwen, kinderen en dieren uitbeelden.  Ze maken hierbij gebruik van een eigen soort van papier maché die ze vlot tot in de kleinste details kunnen bewerken.  (via)

links een afbeelding waarop ze zich inspireerden voor de uitwerking rechts

duizend woorden vormen één beeld

E.B. Portret
Dat één beeld duizend woorden waard is, is een gekende zegswijze. Maar je kan die duizend woorden ook gebruiken om je beeld mee te vormen. Iets waar de design site HongKiat nog 25 andere voorbeelden van vond.  Een originele manier om tegelijkertijd een beeld en de bijhorende informatie mee te geven.

Bono links en Marilyn Manson rechts

de 27ste letter van het alfabet

een watervogel in de vorm van een ampersand

De ampersand is een teken dat je met vaste regelmaat tegenkomt.  In het Engelse alfabet wordt dit zelfs als de 27e letter beschouwd.  En zijn oorsprong vind in de Latijnse letters e en t.  Die samengevoegd het equivalent van "en" vormen.

Waarvan je in het begin de letters vlot naast mekaar kon herkennen.   In de loop der jaren zijn deze vergroeid tot één symbool waarin je nog nauwelijks de samengevoegde letters kan van onderscheiden.

chrome extensies #3

(via)

Er blijven steeds meer nieuwe extensies voor Chrome bijkomen die vaak bestaande toepassingen verbeteren door er extra functionaliteiten aan toe te voegen.  Maar ook heel wat diensten weten hun weg de browser te vinden om hun gebruik nog verder te stimuleren.
Het is enkel jammer dat je niet zelf kan bepalen waar en welke knoppen tevoorschijn komen.  Of je de mogelijkheid zou krijgen om zelf sommige iconen van de browser te vervangen door sneltoetsen.

mnemonics of ezelbruggetjes

Een mnemonic of ezelsbruggje is een techniek die je aan de hand van korte zinnetjes helpt om dingen te houden. Door een link te leggen tussen gemakkelijk(er) te onthouden dingen die je achteraf kan terugkoppelen naar de moeilijker te onthouden inhoud.

uit Wondermark door David Malki, nr 598 / 1

Dat voor tal van doeleinden kan gebruikt worden.  Zo kan je met "'t kofschip" onthouden bij welke letters je wel of niet d/t mag zetten. Of om bij het stemmen van een gitaar kan het dan weer handig zijn om aan "Een Aap Die Graag Bananen Eet" te denken. Want ze vormen de eerste letters uit die zin de volgorde van de testen akkoorden, namelijk EADGBE.  Een techniek die je zowat op alles en iedereen kan toepassen.

uit Wondermark door David Malki, nr 598 / 2

Het zal dan ook niet verbazen dat nemonic toestellen, toestellen zijn die je helpen bij je geheugen of bij het leren. Zo kan de Nintendo DS game console zo'n apparaat worden als je er braintraing software op draait.  Iets dat erg duidelijk aan bod komt in de film Johnny Mnemonic met Keanu Reeves uit 1995.

uit Wondermark door David Malki, nr 598 / 3

De naam van deze techniek is, zoals vele woorden, afkomstig uit het Grieks. Met name van de woorden "mnemonikos" wat geheugen wilt zeggen en "Mnemosyne" dat herinnering wilt zeggen. Bovendien was dat laatste woord ook de naam van de Griekse godheid voor het geheugen.

- Copyright © infocaris