20 maart 2010


De regenboog roos doorbreekt een alloude traditie waarbij elke roos zijn eigen kleur en betekenis heeft. Deze rozen worden gekweekt door ze bij het opgroeien een kleurstof in de steel mee te geven. Die op die manier  geabsorbeerd zullen worden door de bladeren van de roos.

(via)
Rode rozen staan voor liefde en passie. Die afhankelijk van hun felheid, zoals bij vurige rode rozen ook passie betekenen en bij kardinaalrood verlangen symboliseren.

(via)
Gele rozen stonden vroeger voor jaloezie, maar vandaag is dit geëvolueerd naar vriendschap, vertrouwdheid liefde en huiselijk geluk. Net als een middel om een gevoel van medeleven te betuigen.

(via)
Oranje rozen symboliseren dan weer trots of verbazing.  Terwijl perzik kleurige rozen waardering en verlangen symboliseren.
(via)
Roze rozen staan dan weer voor elegantie, fatsoen, en poëtische romantiek.  Zonder de ernst die rode rozen aangeven. Waardoor je ze dus ook kan gebruiken om louter je bewondering en lieftallige gedachten mee door te geven.

Licht roze rozen kunnen betekenen zowel sympathie en vriendschap, terwijl donkerroze is symbolisch van waardering en dankbaarheid. Een mengsel van beide zou dan weer op een romantische relatie duiden.

(via)
Witte rozen symboliseren de eenheid, oprechtheid, loyaliteit, zuiverheid, en een liefde sterker dan de dood. Kortom ideaal voor op een trouw of om op vader- of moederdag te geven.

(via)
Paarse rozen staan voor eeuwige liefde, terwijl lavendel of lila rozen voor liefde op het eerste gezicht.  En worden bij jubilea en als een gedenkteken voor een verloren wederhelft gebruikt. Donker paarse rozen zijn dan weer voorbehouden voor intiemere situaties.

(via)
Zwarte rozen staan symbool voor de dood. Maar kunnen ook voor verandering of een nieuwe horizon staan. Als je deze dus aan iemand wilt geven kan je je best eerst van verzekeren hoe die persoon ze interpreteert.

Rozen zijn met andere woorden een ideale manier om jezelf op een vrije universele wijze uit te drukken.  Het zal dan ook niet verbazen dat ze de inspiratie bron geweest zijn voor tal van literaire werken.  Zoals het gekende "roses are red" gedicht.  Waarvan de oudste teruggevonden versie afstamt uit de in 1590 gepubliceerde "The Faerie Queene".

It was upon a Sommers shynie day,
When Titan faire his beames did display,
In a fresh fountaine, farre from all mens vew,
She bath'd her brest, the boyling heat t'allay;
She bath'd with roses red, and violets blew,
And all the sweetest flowres, that in the forrest grew.

Al is de eerste versie die het nauwste aansluit bij de huidige wellicht het kinderliedje uit de, in 1784 gepubliceerde, "Gammer Gurton's Garland" rijmverzameling.

The rose is red, the violet's blue,
The honey's sweet, and so are you.
Thou are my love and I am thine;
I drew thee to my Valentine:
The lot was cast and then I drew,
And Fortune said it shou'd be you.

Maar ook op tal van andere domeinen hebben deze bloemen en hun symboliek weten te verankeren. Denk  bijvoorbeeld maar aan het boek "The name of the rose" van Umberto Eco, uitdrukkingen zoals bij "rozengeur en maneschijn" of aan Willy Sommers bekendste liedje "zeven anjers zeven rozen". (via)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris