03 april 2009


Met het Nederlandstalige kinderwiki.net willen de organisatoren de moeilijkheidsgraad bij het raadplegen van informatie uit een wiki voor kinderen van 8 tot 15 jaar sterk verlagen.  Om dit te bewerkstellen worden de meeste artikels dan ook door kinderen geschreven.  Maar het staat, zoals bij Wikipedia, iedereen vrij om deze naar believen te verbeteren en aan te vullen.

Een praktisch initiatief dat beslist heel wat kinderen zal weten te helpen bij hun digitale zoektocht naar informatie.  Al heb ik al uit persoonlijke ervaring gemerkt dat kinderen al vrij vroege leeftijd Wikipedia leren kennen en er eveneens de voor hen interessante informatie weten uit te halen.

Al is dat natuurlijk ook wel erg afhankelijk van de eigen gretigheid en achtergrond.  Zo wist mijn nichtje van nog geen 3 jaar mijn vader te wijzen waar hij de muis moest insteken en op welke knoppen hij moest drukken binnen een programma.  Enkele vaardigheden die ze van thuis uit heeft meegekregen dankzij het IT-beroep van mijn schoonbroer.

Het project lijkt mij dan ook een ideale springplank om van jongs af aan de omgeving te leren kennen en op een latere leeftijd te kunnen overstappen naar een grotere encyclopedie zoals Wikipedia.

{ 5 Reacties... read them below or Comment }

 1. Blijkbaar wel, al begrijp ik ook wel niet waarom ze niet als onderdeel van Wikikids zouden werken. Al is het natuurlijk nog niet te laat want ze gebruiken beide dezelfde software en dat maakt het toch nog inschakelen een optie. Als ik hun adres weet te vinden wil ik het hen wel is vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou, ik ben één van de actieve medewerkers van KinderWiki, KinderWiki wil wikikids helemaal niet overdoen, als je uitleg wilt, mail dan eens naar timovancanegem@hotmail.com ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bespottelijk plan een website te maken voor kinderen als er al sinds 2006 één bestaat: Wikikids.
  Geen wonder dat deze site alweer uit de lucht is...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En ziedaar: de site is weer uit de lucht! Zoals ik al had verwacht, is het gewoon geen succes geworden ondanks de reclame die ervoor werd gemaakt. Wikikids is en blijft gewoon beter en stabieler, en met meer dan 5300 artikelen ook groter.

  BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris