29 november 2008

"Control-Alt-Delete" is een toetsencombinatie die je toelaat om je computer te resetten. Iets dat bijzonder handig van pas kon komen in de beginjaren van allerlei frequent vastlopende programma's.

Deze methode van herstarten staat ook bekend als de soft reboot (zachte herstart) die in tegenstelling tot de reset-knop op de computer waarmee een hard reboot (harde herstart) dient om een programma te sluiten in plaats van de computer.Dit is dan ook waarom je onder Windows met deze toetsencombinatie het taakbeheer kan oproepen zodat je van daaruit problematische programma's kan afsluiten.

Maar niet Microsoft besturingssystemen kunnen hier een andere invulling aan geven. Zo krijg je er onder de laatste Ubuntu het herstart of afloggen scherm te zien in plaats van het taakbeheer.

De toetsencombinatie is ondertussen een goed ingeburgerde term waardoor je er vlot heel wat referenties naar terug kan vinden zoals deze web comic of deze tassen.

{ 4 Reacties... read them below or Comment }

 1. Ik dacht even: "tassen", maar dat zijn ook kopjes in het Vlaams natuurlijk :-)

  Leuke achtergrond bij een combi die ik maar wat vaak gebruik...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij mijn treinvertrek deze morgend (in een klein stationnetje), dacht ik er nog aan dat ik er misschien beter thee tassen van gemaakt had. Daarmee hebt ge alvast weer wat Vlaams geleerd ;-)

  Terminologie mag ook wat leuker voorgesteld worden dacht'k zo. Heb vroeger ook regelmatig die combinatie mogen gebruiken, maar sinds ik Vista/Ubuntu gebruik (afhankelijk van de zin van de computer) heb ik het nog niet echt vaak hoeven te gebruiken.

  Wat zeggen jullie in Nederland of Zeeuws-Vlaanderen eigenlijk tegen tassen? Kopjes, bekers, muggen, kleine drinkgelegenheden, ... ?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je nieuwe lay-out oogt uitstekend, zeer functioneel, met een logische opbouw. Het wordt tijd dat ik ook nog eens een upgrade doe als ik dat zo zie ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor het compliment bibman.
  Leuk te horen dat je het geslaagd vindt.

  In alle eerlijkheid ziet het prutsen met de code er moeilijker uit dan dat het echt is. Je moet enkel zien dat je ergens begint met een fundering die min of meer overeenstemt met wat je zelf zoal zou willen doen. Kwestie van heel wat nodeloos opbouw werk gespaard te blijven.

  BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris