29 maart 2010


Enkele maanden geleden reageerde muzikant Dan Bull reeds op de verklaringen van Lily Allen.  Hoewel ik er wel iets had over geschreven ben ik die toen vergeten te plaatsen.  Maar dat maak ik nu goed.

In zijn nieuwste liedje, voor de Don't disconnect us campagne, maakt hij een soort van retrospectieve over dat soort verklaringen.  Waarbij er bij elke nieuwe technologie en manier om om naar muziek te luisteren verklaard wordt dat dit ten koste van de muziek industrie zal gaan.

Manieren zoals gramofoons, jukeboxen, commerciĆ«le radio en tal van anderen om uiteindelijk dit nu ook voor het internet te gaan herhalen.  Iets dat extra in de verf gezet wordt door het liedje op beruchte "Home Taping is Killing Music" campagne te inspireren.  (via)


In een lyrische open brief reageert Dan Bull op de uitlatingen van Lily Allen over filesharing.  Waarvoor ze een blog starte met de naam "it's not alright"  die voor het invoeren van de "three strikes policy" pleite.  Maar die ze ondertussen alweer off-line heeft gehaald vanwege de te negatieve reacties.

Wikipedia : Three strikes policies require the disconnection of Internet users who are repeat offenders of copyright violations that has been promoted by the Recording Industry Association of America and other national bodies.

Er wordt haar dan ook een hypocriet gedrag verweten omdat ze zelf bekend is geworden door het maken van mixtapes van andere artiesten die ze op haar website aanbood.  Hetgeen evenzeer een inbreuk op hun auteursrechten is.   En ze er zelf voor zorgt dat haar uitspraak : "harder and harder for new acts to emerge" tot een self-fullfulling prophecy herleid.

Zulke acties zijn in mijn ogen het zoveelste bewijs dat die industrie zich dringend moet gaan aanpassen en meer naar haar doelpubliek moet leren luisteren, hoe moeilijk dat ook moge zijn.  (tip Nele Laton)


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris