22 februari 2010


Dat er al heel wat url verkorters en zelfs verlengers bestaan is niet nieuw.  Maar met ShaydURL kan je er ook automatisch rare en schrikwekkende links van laten maken.  En zo mooi weet aan te geven dat "prutsen" met url's echt wel een trend is.

Die zich uit door de vele verschillende vormen en talen waarin zulke diensten terug te vinden zijn.  Een wildgroei die ondermeer te danken aan het feit dat je het relatief eenvoudig zelf kan opzetten of laten opzetten.  En vrij snel uitgegroeid is tot een wijd verspreid en gebruikt begrip.  Dat al standaard bij sommige diensten wordt meegeleverd.

..., 0845, 6URL, 7les, Adjix, Bit.ly, BudURL, Buk.me, Cli.gs, DecentURL, Delivr, Doiop, Dn.vc, DwarfURL, Goo.gl, Hex.io, Ho.io, HugeURL, Idek, Is.gd, Ix.lt, Jdem.cz, Kl.am, MemURL, Minilien, NotLong, Ow.ly, ReadThisURL, Redir.ec, RedirX, Short.ie, SimURL, ShortLinks, Shrink2One, SnipURL, StartURL, Su.pr, sURL, swtURL, TightURL, TinyArro.ws, TinyLink, TinyURL, TraceURL, TweetBurner, Tr.im, U.nuURLborg, URLcut, URLdt, URLhawk, UR.ly, URLtea.me, X.se, Yep.it, Zi.ma, ...

Met als resultaat dat er een heuse wildgroei is aan dat soort diensten.  Iets dat ook de mensen van het Internet Archive niet is ontgaan.  Net daarom werd het project "301 Works" in november van 2009 opgestart.  Waarbij er samen met de non-profit organisatie MicroSyntax naar een platvorm voor dat soort links werd gekeken.


Zoals gebruikelijk zijn er ook hiervoor weer voor- en tegenstanders.  Waarbij het voornaamste punt van de tegenstanders het meer verdoken karakter van de link is.  Die allerlei malafide praktijken beter zou helpen verdoezelen.  Iets waar er wellicht een mauw valt aan te passen.  Denk maar aan de reclame stoppers, de virus scanners, de firewalls, de phishing detectie, en soortgelijke technieken die eerdere kwaadwillige pogingen zijn gaan bekampen.

Maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat de trend die bij het verzenden van smsen begonnen is en zich via Twitter nog verder heeft uitgediept snel gaat verdwijnen.  Het lijkt zich eerder nog te gaan verscherpen doordat heel wat diensten en bedrijven na een eigen plek op het internet voor een zo kort mogelijke url gaan. Voorbeelden daarvan zijn FriendFeed met ff.me, FaceBook met fb.me en WordPress met wp.me.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris