16 maart 2010Momenteel kan je in de bioscoopzalen een remake van het populaire "Alice('s adventures) in Wonderland" verhaal bekijken. Die de Engelse auteur Charles Dodgson in 1856 schreef.

Over een meisje, Alice, die in een door konijnen gegraven gang valt. En zo in een fantasie wereld terecht komt, waar ze tal van antropomorfische wezens tegenkomt. Die stiekem zouden verwijzen naar de vrienden van de auteur.

Hoofdstuk 1 : Down the rabbit hole

Die door zijn opbouw zowel bij volwassenen als kinderen populair is gebleven. En als één van de meest toonaangevende voorbeelden van het "literary nonsense" genre telt. Waardoor het een grote invloed heeft, in het bijzonder op het fantasy genre.

Waarnaar er onder meer in de cult film "The Matrix" wordt geknipoogd door het personnage Morpheus.  "I imagine that right now, you're feeling a bit like Alice. Hmm? Tumbling down the rabbit hole?"   Een uitspraak waarmee verwezen wordt naar vreemde of surrealistiche gebeurtenissen en situaties.Met de nieuwe verfilming volgt Tim Burton in de voetsporen van eerdere verfilmingen van het werk. Zoals deze allereerste versie die uit het "BFI National Archive" komen. Met een totale lengte van 12 minuten waarvan er slechts 8 zijn kunnen gerestaureerd worden.

Waardoor ze zo'n 100 jaar geleden ook meteen de langste verfilming was die in het VK gedraaid werd.  Uit een tijd waar de stille film nog de norm was.  Maar ondertussen, na Avatar, weer naar een volgend stadium lijkt gevorderd te zijn door over te stappen naar een vertoning in 3D.  (via)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris