15 januari 2011

Vandaag is het net tien jaar geleden dat Wikipedia formeel van start ging. In die tijd is het uitgegroeid tot een vaste waarde van het internet, een referentie punt voor informatie omsluiting en raadpleging. Waarvan de Engelstalige versie zo'n 3 528 812 en de Nederlandse 665 634 artikels telt.

Dat er enkele maanden na de lancering de Franse, Duitse, Catalaanse, Zweedse en Italiaanse internationale Wikipedia's bijkreeg. Net als het bepalen van een manier (NPOV) waarop de artikelen werden beoordeeld. Om sindsdien verder te blijven groeien met steeds meer taalgroepen die een Wikipedia maakten. Met plannen om verder te groeien in India en Brazilië om zo hun userbase naar één miljard te verhogen.

Iets dat je vandaag trouwens in Amsterdam, Bergen en Gent kan vieren.Daarnaast wordt er ook steeds vaker samengewerkt met tal van organisaties die aan haar ontwikkeling kunnen bijdragen. Iets dat volgens GLaM (Britse gallerijen, bibliotheken en musea) de impact van hun collecties kan vergroten. Doordat ze langs deze weg vlotter kunnen interageren met het publiek.

Een formule dat haar succes reeds in tal van samenwerkingsvoorbeelden bewezen heeft. Door een toename van het aantal bezoekers en een stijgende verkoop van merchandising. Waardoor er ook steeds vaker wiki loves bieb, art, monuments en tal van andere initiatieven worden opgestart. (via Wikipedia, BoingBoing, Tweakers)

(uitzicht Wikipedia in 2001)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris