25 maart 2010

Zuid-Koreaans gebouw
Dankzij een artikel van "The Boston Globe" kan je al een snelle blik achter de schermen van de volgende Wereld Expo nemen. Die zich deze keer in de Chinese stad Shanghai zullen plaatsvinden van 1 mei tot 31 oktober.

Die als thema "Better City – Better Life" heeft en Shanghai als zowel een economische als een culturele grootstad moet weten aan te prijzen. Er wordt dan ook verwacht dat deze editie heel wat bezoekers zal krijgen, mede dankzij 50 internationale organisaties en zo'n 190 deelnemende landen.

Een interessant weetje is dat de drie personen die in het logo van deze expo voorkomen voor het Chinese karakter voor wereld (世) staan.  Maar ook over hoe deze expo's juist tot stand zijn gekomen.

Pools gebouw

Expo's of "World Fairs" zijn een traditie die groeide uit een Frans gebruik uit 1844 waarbij er nationale exposities werden georganiseerde. Een idee dat al snel navolging kregen in de buurlanden.

Om in 1851 een internationaal karakter mee te krijgen door niet langer uitsluitend binnen de nationale grenzen te houden. Waardoor in de "The Crystal Palace" van het Londense Hyde Park onder de noemer van “Great Exhibition of the Works of Industry of All Nations” of “The Great Exhibition” heel wat landen hun opeens heel wat zichtbaarder werden.

The Great Exhibition in 1851

Dankzij de nationale pavilioenen van de deelnemende landen. Die opgetrokken waren met de bedoeling om slechts enkele maanden te blijven staan, maar zich soms wisten te behouden om achteraf te gaan uitgroeien tot een stadssymbool. Zoals het Brusselse Atomium uit de 1958 expo of de Space Needle uit de 1962 expo van Seatle.

Kortom een fenomeen dat rechtstreekse gevolgen had voor de organiserende maatschappij van die tijd. Die op deze manier in verschillende kunsten en onderwerpen werd onderricht. En de internationale handel, relaties en zelfs toerisme stimuleerde. Waardoor het als een vroege voorloper van de "Global Village" kan gezien worden.

Crystal Palace in 1851

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris