03 maart 2010

Een mnemonic of ezelsbruggje is een techniek die je aan de hand van korte zinnetjes helpt om dingen te houden. Door een link te leggen tussen gemakkelijk(er) te onthouden dingen die je achteraf kan terugkoppelen naar de moeilijker te onthouden inhoud.


uit Wondermark door David Malki, nr 598 / 1

Dat voor tal van doeleinden kan gebruikt worden.  Zo kan je met "'t kofschip" onthouden bij welke letters je wel of niet d/t mag zetten. Of om bij het stemmen van een gitaar kan het dan weer handig zijn om aan "Een Aap Die Graag Bananen Eet" te denken. Want ze vormen de eerste letters uit die zin de volgorde van de testen akkoorden, namelijk EADGBE.  Een techniek die je zowat op alles en iedereen kan toepassen.

uit Wondermark door David Malki, nr 598 / 2

Het zal dan ook niet verbazen dat nemonic toestellen, toestellen zijn die je helpen bij je geheugen of bij het leren. Zo kan de Nintendo DS game console zo'n apparaat worden als je er braintraing software op draait.  Iets dat erg duidelijk aan bod komt in de film Johnny Mnemonic met Keanu Reeves uit 1995.

uit Wondermark door David Malki, nr 598 / 3

De naam van deze techniek is, zoals vele woorden, afkomstig uit het Grieks. Met name van de woorden "mnemonikos" wat geheugen wilt zeggen en "Mnemosyne" dat herinnering wilt zeggen. Bovendien was dat laatste woord ook de naam van de Griekse godheid voor het geheugen.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris