09 maart 2008

cd_dvd_blu-ray_teradisk.jpgHet nieuwe schijfje dat eruit ziet als een gewone CD/DVD zal TeraDisk gaan heten. Qua capaciteit zal het echter heel wat meer data kunnen omvatten, namelijk 1 TB (1000 GB). Hoe dit kan? Wel voor het relatief eenvoudige proces. Bij bestaande optische media wordt er op half transparante lagen opgenomen.

Een normale CD heeft één laag en een Blu-Ray schijf heeft er tot 8. De reden waarom waarom er tot nu toe niet meer lagen zijn toegevoegd aan normale CD/DVD/Blu-Ray schijfjes is omdat het licht recht door deze lagen gaat en bij de tijd het aan het einde is zijn de lagen troebel waardoor verdere lagen onbruikbaar worden om er nog op te schrijven of van te lezen.

De TeraDisk slaagde er echter in om een één TeraByte limiet te bereiken door 200 lagen te gebruiken. Elke laag is goed voor 5GB aan data. Hiervoor wordt hetzelfde plexiglas voor gebruikt als bij voorgaande dragers, het verschil zit hem echter in de volledig nieuwe laser technologie. Naar verluid zouden de schijfjes goedkoop verkocht worden aan het publiek tegen 2010.

Bron : The Tech Don van 7 maart 2008

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris