14 juni 2008

Afgelopen week klom het kinderboek Little Brother van nummer 9 naar nummer 8 in de lijst met bestverkopende boeken volgens de Amerikaanse kwaliteitskrant New York Times.

Inhoudelijk is het boek niet significant anders dan andere kinderboeken, zij het wellicht dat het een futuristische techno-thriller is voor een jongere doelgroep.

Het unieke aan het boek is echter, dat het is uitgegeven onder een Creative Commons-licentie. Dat is een liberale vorm van auteursrecht. De maker kan per werk aangeven in hoeverre er exclusiviteit rust op de auteursrechten.

Auteur Doctorow, ook bekend als blogger op BoingBoing.net, koos ervoor het boek gratis downloadbaar te maken in tal van formaten. Bovendien mag iedereen die dat wil het boek be- en verwerken én het weer uitgeven. De enige restrictie is dat de herverspreider geen geld mag vragen voor de distributie.

Deze toppositie in de NY Times-boekenlijst bewijst de levensvatbaarheid en, daarmee, het succes van Creative Commons. Creative Commons wordt niet enkel gebruikt voor boeken, maar veelal ook op weblogs, digitaal uitgegeven verhalen, muziek, video's en steeds wat vaker bij wetenschappelijke publicaties (Science Commons).

Meer bij de bron : Emerce.nl

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris