Archive for november 2009

media invloeden auteurs en gebruikers



Deze reclame poster werd gemaakt door WhyBIN/TBWA ter promotie voor de verkoop van de boeken uit de collectie van Australische journalist Padraic McGuinness, die vorig jaar overleden is.  Waarbij alle inkomsten zullen gebruikt worden om een boek te publiceren over "binge thinking".

Hetgeen wel een interessante denkpiste opent naar de collecties van al dan niet invloedrijke personen.  Waarvan je suggestielijsten met diverse media vormen zou kunnen maken.die je naargelang je eigen profiel voorgesteld krijgt.

Een manier om mensen met dezelfde smaken te bundelen en doelgerichter diensten en werken mee te kunnen aanbieden.  Maar het zou tegelijkertijd ook een middel zijn om je beter te laten inleven in het leven en de invloeden van al dan niet overleden auteurs.

Om dan niets te zeggen over weer een nieuwe manier om boeken op een artistieke manier te hergebruiken.  (via)

de herkomst van de rijrichtingen

Soms moet je links gaan rijden en soms weer rechts, maar hoe is dit juist ontstaan?

Tot in 1700 werden de wegen voornamelijk langs de linkerkant began.  Een gevolg van de rechtshandigheid van mekaar bestrijdende kampen. Die op deze manier vlotter konden toeslaan. Al werd dit voor steekspelen wel langs de rechterkant gedaan vanwege de rechtshandigheid en omdat het schild anders niet zoveel verdedigende waarde meer zou hebben.

Een gewoonte die bij de Franse revolutie echter ging veranderen.  Omdat heel wat gebruiken toen werden herbekeken.  Al was de uiteindelijke motiverende factor om dit over het door Napoleon veroverde vasteland te verspreiden het feit dat hijzelf linkshandig was en daar dus meer baat bij had om zich zo beter te kunnen verdedigen tegen mogelijke belagers.

Waardoor er zowel een links als een rechts systeem ontstond dat je afhankelijk van het Britse (links) of Franse (rechts) Rijk in de andere richting stuurde.

de straat 100 jaar later



Danzij het "internet archief" kunnen we een beeld van een San Francisco hoofdstraat terugzien die in 1905 opgenomen is. Ondertussen meer dan 100 jaar later zijn de verschillen tussen de "Market Street" toch wel erg ingrijpend.

Zo is onder andere de straat opgedeeld geworden in zones vanwege de toenemende snelheid van sommige vervoersmiddelen.  Ook de verhoudingen tussen openbare vervoer, voetgangers en dierlijk aangedreven vervoermiddelen drastisch verschoven naar de op fossiele brandstof rijdende wagens.

Waardoor ook heel nieuwe regels moesten bedacht worden om het verkeer veilig te houden.  Uit die periode stamt dan ook de Engelse term "jaywalking".  Dat een samenstelling is van "jay" en "walking" dat verwijst naar een onervaren persoon die de weg wil oversteken.  Al zou  de herkomst van het woord volgens de volksetymologie afkomstig zijn van mensen die in een J route zouden wandelen.  (via)

leespromotie uit Nieuw-Zeeland



The New Zealand Book Council vroeg aan Colenso BBDO en Andersen M Studio om een filmpje te maken rond de slagzin "where books come to life". Het doel van de vereniging is namelijk om het lezen bij Nieuw-Zeelanders te promoten. Evenals het in de spotlight zetten van lokale schrijvers, verhalen en zienswijzen.  Vandaar ook de keuze voor Maurice Gee en zijn boek "Going West".

Een mooie manier om leespromotie te voeren.  Al vind ik het wel wat jammer dat er kortfilmpjes gebruikt worden, maar dat er niets rond kortverhalen wordt gedaan.  Want als je niet (meer) gewoon bent van een boek te lezen, kan je al snel afgeschrikt geraken door het volume aan bladzijden eer je aan het einde bent aanbeland.

On-line zijn zulke kortverhalen althans vrij eenvoudig terug te vinden bij bijvoorbeeld Blanco Regel en Radio 1.  Net als kortfilm festivals en radioboeken, maar die niet echt ergens in een gebundeld overzicht terug te vinden zijn.  Kortom voldoende materiaal om zelf mee aan de slag te gaan.  (via)

The Muppets - Bohemian Rhapsody



"Bohemian Rhapsody" is één van de bekendste liedjes van de Britse rock groep Queen. Dat de zanger Freddie Mercury in 1975 voor het album "A Night at the Opera" schreef. Waardoor het liedje ook dezelfde opbouwende structuren gebruikt als in de opera.

Het liedje was een instant commercieel succes en staat in het Verenigd Koninkrijk nog steeds op de derde plaats in de best verkopende singels. Waar het enkel het Band Aid lied van "Do They Know It's Christmas?" en Elton John's "Candle In The Wind" moeten laten voorgaan.

Ook de bijhorende promotionele video was baanbrekend voor die tijd en hielp mee het beeld van alle daarna komende videoclips te bepalen. Waardoor het hier door The Muppets herwerkte liedje zo populair en invloedrijk is geworden. (via)

digitaal zakmes ook als muzikaal instrument



De tijd dat instrumenten enkel in hun traditionele vorm bestonden ligt al enkele jaren achters ons. Denk bijvoorbeeld maar aan t-shirts waarmee je kan drummen en gitaar spelen.

Maar wist je dat je dat nu ook met een extensie van de iPhone kon? Met de Ocarina kan je namelijk net als bij een houten blokfluit geluiden produceren door je vingers over de softwarematige gemaakte gaten op het touchscreen en het bijhorende mondstuk.

zie ginds komt de stoomwagen



 Dat er vroeger stoomboten werden gemaakt lijkt dankzij liedjes over Sinterklaas in ons collectief geheugen gegrift te zijn. Maar voordat wagens op fosiele brandstof gingen rijden waren er eerst nog de stoomwagens.

Waarvoor er reeds In de 17e eeuw pogingen werden ondernomen om er één te kunnen bouwen.  Maar pas in het begin van de volgende eeuw zal men hier in slagen dankzij de hoge druk motoren.   Om nog een eeuw later als een model dat ook voor personen vervoer bruikbaar zou zijn te zien ontwikkeld worden.

talmen verwoord in beelden



Wanneer je een lastige taak uit te voeren hebt waar je niet direct zin in hebt kan je al is allerlei alternatieve bezigheden bedenken om er toch niet direct aan te moeten beginnen.

Een uitstelgedrag dat volgens psychologie onderzoekers op drie manieren geclassificeerd kan worden, namelijk als contraproductief, onnodig en vertragend.

Iets uitstellen of aan iets talmen heet in het Engels procrastination en dat wist Johnny Kelly mooi te verwoorden via dit kortfilmpje.  (via)

edit : Deze tip van Sofie weet het talmen perfect te illustreren.

wat mieren met groen doen


Dat sommige mieren ook stukjes gras en bladeren meenemen zal je wellicht wel weten.  Maar wat de grassnijdende en vervoerende mieren met de oogst doen is  niet altijd even gekend.  Want opeten doen ze het niet.

In plaats daarvan bevochtigen ze de stukken zodat ze bijna volledig bacterievrij zijn.  Bijna want er blijft er steeds één over die als schimmel de stukken omzet naar voor mieren verteerbare materie.

Bij sommige mieren kolonies neemt de koningin een stukje van die schimmel met zich mee neemt om een nieuwe kolonie op te richten.  De spreekwoordelijke eerste steen van het nieuwe nest met andere woorden.  (via afbeelding, bron)

twitteren woord van het jaar


Net zoals vorig jaar (toen won swaffelen) riepen het Dagblad De Pers, Van Dale en het Genootschap Onze Taal een woord tot woord van het jaar uit. Dit jaar werd dat twitteren. Een manier om via korte boodschappen van 140 tekens of minder te communiceren met anderen.

Een vorm van micro-blogging die ondertussen al heel wat concurrenten kent, zoals het door Google opgekochte Jaiku.  Maar je ook als een centrale bouwblok bij bijvoorbeeld FaceBook kan terugvinden.

Twitteren wist het dit jaar van onder meer woorden als kopvoddentaks, vaccinatieangst en vuvuzela.te halen door bijvoorbeeld zijn impact op de nieuwsberichtgeving.   Denk onder andere maar is terug aan hoe snel het nieuws over de Hudson landing van Chesley Sullenberger bekend werd.  (via bericht, strip)

het chrome webware os



Google stelde gisteren een demo van haar Chrome OS voor. Dat eigenlijk een webbased besturingsysteem is omdat je er alle programma's via het web gebruikt.

Bij het opstarten krijg je door de erg specifieke opbouw na enkele seconden reeds een login scherm die naar je Google account vraagt.  Om daarna doorgestuurd te worden naar de Chrome browser van waaruit je alle Google en andere on-line diensten kan gebruiken.

hoe water valt



Wanneer een druppel water in een plas valt vervoegt het niet meteen de rest van het water. Net als de Russische Matroejka poppen valt het in telkens kleinere versies van zichzelf. Tot je uiteindelijk aan de laatste druppel komt zonder een zuurstofrand die opgenomen wordt in de plas. Maar dit zie je vaak niet omdat dit zich in een flits voordoet.  (via)

verborgen muzikale teksten



Backmasking is een opname techniek waarbij een geluid of boodschap achterstevoren is opgenomen op een nummer dat bedoeld is om op normale wijze te worden afgespeeld.  Met de bewuste bedoeling om dit effect te bekomen, al kunnen er soms ook wel is fonetisch omkeerbare woorden inzitten die dit effect onopzettelijk veroorzaken.

Nadat "The Beatles" hier in 1966 mee hadden geëxperimenteerd op het album "Revolver" werd dit al rap een populair gebruik.  Dat voor een artistiek, komiek en/of satirisch effect moest zorgen.

een biljoen aansluitingen voorbereiden



Door de explosieve groei van het aantal apparaten die op het internet aansluiten zullen er heel wat veranderingen moeten worden doorgevoerd om dit mogelijk te maken. Iets waar Google alvast druk bezig mee lijkt te zijn.

Want na het leggen van nieuwe kabelverbindingen, werkt Google nu ook aan een nieuw internet protocol.  Dat de naam SPDY, een samentrekking voor speedy, heeft meegekregen. Waardoor je naar verluid tot zo'n 64% sneller zou kunnen gaan surfen over dezelfde lijn. 

Een resultaat dat ze weten te bereiken door SPDY en SSL stukken tussen het bestaande protocol toe te voegen.  Waardoor het surfen niet alleen sneller, maar ook veiliger zou worden. (via)

geboorte en invloed van het schimmenspel



Naar aanleiding van het begeleidend filmpje bij de muziek van gisteren heb ik kort iets over de geschiedenis van schimmenspelen geschreven.

Het schaduw poppenspel is ontstaan in China toen een rouwende keizer aan zijn hofleden vroeg om een manier te vinden waarop zijn geliefde terug tot leven kon gebracht worden.

Het resultaat was een combinatie van enkele stukken die uit ezelsleer waren gebouwd en met geschilderde kleren waren gekleed.  Die 's avonds achter een uit moerbij gebouwd zeil werd gehouden dat door een olielamp verlicht werd.  Waardoor de op het doek afgeworpen schaduw een levendigere indruk geeft dan een gewoon poppenspel.

Louis Amstrong - What A Wonderfull World



Het liedje "What a wonderfull world" van Louis Amstrong was bedoeld als een tegengif voor het toenemende raciale en politiek geladen klimaat in de toenmalige VS.  Door op een hoopvolle optimistische toon een toekomstbeeld in het vooruitzicht te stellen waar baby's ter wereld konden komen met iets om naar uit te kijken

Oorspronkelijk werd dit niet meteen een hit in Amerika en verkocht het slechts 1000 exemplaren omdat het hoofd van ABC records het liedje het promoten niet waard vond.  Maar dat kon het succes in het VK niet tegenhouden waar het al snel de eerste plaats wist te bereiken en het zelfs tot de best verkopende singel van 1968 schopte.

Dankzij dit lied werd Amstrong met zijn toen 66 jaar en 10 maanden ook meteen de oudste man die die plaats wist te bekleden.   Al werd dit record in 2009 gebroken door de bijdrage van Tom Jones aan de cover van "Islands in the Stream" die meerdere artiesten voor Comic Relief opgenomen hadden.

gratis nieuws zou utopisch zijn



Media magnaat Rupert Murdoch legt in een interview met het Australische Sky News uit waarom hij de content dat zijn groep momenteel gratis on-line aanbied enkel nog tegen betaling zichtbaar wil gaan maken.

Volgens hem levert de open toegang namelijk niet zoveel extra nieuwe vaste lezers maar vooral veel sporadische bezoekers.  Dat dit echter een evolutionaire trend zou kunnen zijn dat mensen veel minder gemakkelijk aan slechts één bron kunnen gebonden worden raakt hij of de interviewer welliswaar niet aan.

Volgens Murdoch zal de impact van deze stap zich snel laten voelen omdat er momenteel vele andere instanties hun nieuwsberichtgeving (zo goed als) klakeloos zouden overnemen en niet zelf zouden investeren om het nieuws te gaan halen waar het zit.

gecompileerd panorama van de melkweg



De fysist Axel Mellinger wist zo'n 3000 foto's van ons Melkweg sterrenstelsel, die tussen oktober 2007 en augustus 2009 genomen zijn, te combineren tot één groot panorama.

Die erg zorgvuldig ingesteld waren om zoveel mogelijk details van de systemen, zoals stof en wolken, te bewaren. Beelden die dankzij telescopen in onverlichte gebieden van Zuid-Afrika en de Amerikaanse staten Texas en Michigan genomen konden worden.

Een mooie illustratie van hoe het stelsel waarin we ons bevinden er uitziet.  En dus ook een leuke aanvulling is voor dat onderwerp in een digitale bibliotheek.  Net als 360 graden foto's van bijvoorbeeld een mond of Stonehenge.  (via)

de impact van copyright op de toekomst



Larry Lessig, de stichter van de creative commons en Harvard professor, geeft een lezing over de impact die de huidige vorm van copyright op de maatschappij en haar ontwikkeling heeft.

Die inderdaad de noodzaak van het herwerken van de wetgeving weet aan te tonen, zodat de evolutie niet nodeloos afgeremd wordt door een te beperkend copyright model.

Vermelde links : cccc Learncc Sciencecc Search, Google Books, Personal Genome Project  (via)

het Vlaamse gordijn



Vandaag wordt de 20ste verjaardag van de val van de Berlijnse muur herdacht. Een muur die na de tweede wereldoorlog Berlijn verdeelde tussen de (Franse, Britse en Amerikaanse) zones van de geallieerden en de Russen.

Samen met de val van de muur begon ook de koude oorlog op zijn laatste voeten te lopen.  Een "wapenfeit" dat in 1990 de doomsday clock vier extra minuten respijt bezorgde.  Maar die ondertussen alweer zijn ingelopen tot 11:15 door de perikelen rond Noord-Korea en Iran.

Maar ook in Vlaanderen hebben we zo'n soort afsluiting gekend.  Gedurende de eerste wereldoorlog liep er op de grens met Nederland "de draad".  Een geëlektrifieerde versperring (2000 volt) tussen België en het neutrale Nederland die onder meer een volksuitloop, spionage en dessertie moest tegengaan.  Die zo'n 2 a 3 meter hoog was en van het Vaals tot Knokke liep.

que sera, sera



"Que Sera, Sera" is één van die speciale liedjes die wereldwijd in het geheugen is blijven hangen. En met vaste regelmaat weer opduikt in een cover, tv-serie, musical en andere soortgelijke vormen.

Het liedje bestaat nochtans al sinds 1956 toen Jay Livingston en Ray Evans het neerpenden. Die datzelfde jaar nog gebruikt werd in de door Alfred Hitchcock geregiseerde film "The Man Who Knew Too Much".

muzikale interpretatie voor doofstommen



Johann Lippowitz maakt gebruik van mime- en eigen gebarentaal om, tijdens een inzamelactie voor Amnesty International, het liedje "Torn" van Nathalie Imbruglia te interpreteren. Een act die ondertussen lijkt te zullen uitgroeien tot een nieuw genre.
Zo brengt bijvoorbeeld Nathan Makaryk een medley van Kelly Clarckson liedjes voor het segment "Karaoke for the Hearing Impaired" van de Mr. Karaoke Show in het Maverick Theater te Fullerton, Calfifornië.

Een leuk concept dat ook al in "the evolution of dance" te zien was en hier wellicht ook vroeg of laat vaste grond onder de voeten zal krijgen.  En altijd een leuke alternatieve gebruikswijze voor een karaoke installatie kan zijn, zeker als je het weet te combineren met pictionary.


politieke opname

Net zoals vorig jaar, maak ik van de Engelse Guy Fawkes dag gebruik om even stil te staan bij de huidige politieke gang van zaken.  Omdat je toch minstens één keer moet kunnen stilstaan bij wat je door je stemgedrag teweegbrengt.



Zo kunnen ze op de het ministerie van justitie dit jaar een aardig mondje meespreken over allerhande ontsnappingen.  Moeten de mensen die een aavraag doen om naar hier te imigreren nog steeds 6 jaar wachten, net zolang (of zelfs langer) tot een rechtzaak voor kan komen.  Om nog maar te zwijgen over het eeuwige gepalaver over bevoegdheden, postjes en het doorschuiven van problemen.

Maar toch worden er bij justitie geen extra mensen aangeworven om die achterstand weg te werken.  Net als voor de migratie stroom waarbij je de kandidaten pas op het grondgebied zou kunnen toelaten wanneer deze aan alle vereisten voldoen zodat er niet nodeloos menselijke drama's hoeven plaats te vinden.  En zouden de gewesten, die nu toch al jaren bezig zijn met het overhevelen van bevoegdheden, er maar niet beter onmiddellijk een confederale staat van maken?!

wikipedia logo voor aan de muur



De design studio "Because We Can" bouwde deze halve, deels uit elkaar haalbare, bol die het Wikipedia logo voorstelt.  Een onderdeel van het interieur dat je in het hoofdkwartier van Wikimedia stiching te San Francisco kan aanschouwen.

Een leuk concept dat ook vlot als gedeeltelijke wereldbol of voor andere vormen van opvulling kunnen inspireren.  Bovendien kan het ook functioneel ingezet worden als een soort lichtkoepel, suggestiedoos of andere mogelijke invulwijzen.  (via)


flinstones in stop motion



Het filmpje hierboven is een stop motion fragment uit de "Flintstones: On the Rocks" die de mensen van Screen Novelties gemaakt hebben. Een techniek die toelaat om beweging aan de hand van enkele moment opnames te maken. Je zou het best kunnen vergelijken met een film waarvan de frames handmatig gekozen zijn en niet op automatische wijze zijn opgenomen.

wikipedia als off-line lezer



Er bestond al een off-line versie van Wikipedia in boekvorm en is nu ook als een aparte lezer verkrijgbaar. Die de grote heeft van de gemiddelde handpalm en via een touchscreen gebruikt kan worden. Waardoor je enkel voor je gratis updates afhankelijk bent van het internet of ze voor 20 euro per jaar kan laten toesturen.

Een gadget die voor slechts 67 euro ($99) wel een interessante aankoop voor je gadget collectie kan zijn. Al is het wel een enigsinds rare zet van de fabrikant om hier enkel een aparte lezer voor te bouwen. Wellicht omdat ze op deze manie rzeker zijn dat je met 2 AAA batterijen de lezer ongeveer een jaar zou kunnen blijven gebruiken.

dracula's hygiëne les

Onlangs ben ik naar een cultfilm avond in de Kortrijkse bib gegaan waar ik onder andere "Plan 9 from Outer Space" te zien kreeg. In die film kan je af en toe Bella Lugosi, die er een vampier speelt, zijn gezicht deels bedekken met een mantel. Dit is echter niet de auteur zelf maar een niet op de auteur gelijkende stand-in die de rol van de vroegtijdig gestorven acteur in bepaalde scenes overneemt.




Een eenvoudige truc die zich nu ook lijkt aangeslagen te hebben in het onderwijs. Al zijn de redenen daar dan veeleer van eeen hygiënische aard. Want je hand voor je mond houden bij het hoesten houd die dan weer niet proper.  Al lijkt het weinig waarschijnlijk dat hierdoor de "hand voor de mond" uitdrukking zou gaan verdwijnen.  (via afbeelding)

Boom De Ya Da!



De TV zender Discovery Channel maakte een catchy reclame deuntje dat zich al gauw wist te verspreiden over het net. Met als gevolgd dat er al snel herwerkingen van verschenen.  Zo maakte onder meer de mensen achter de online strip xkcd een eigen versie.

Het daarin gebruikte liedje heet "I love the world" en is een aangepaste versie van het kinderliedje "I love the mountains", dat op zijn beurt een herwerking is van "Heart & Soul".  (via)

- Copyright © infocaris