13 november 2009



Media magnaat Rupert Murdoch legt in een interview met het Australische Sky News uit waarom hij de content dat zijn groep momenteel gratis on-line aanbied enkel nog tegen betaling zichtbaar wil gaan maken.

Volgens hem levert de open toegang namelijk niet zoveel extra nieuwe vaste lezers maar vooral veel sporadische bezoekers.  Dat dit echter een evolutionaire trend zou kunnen zijn dat mensen veel minder gemakkelijk aan slechts één bron kunnen gebonden worden raakt hij of de interviewer welliswaar niet aan.

Volgens Murdoch zal de impact van deze stap zich snel laten voelen omdat er momenteel vele andere instanties hun nieuwsberichtgeving (zo goed als) klakeloos zouden overnemen en niet zelf zouden investeren om het nieuws te gaan halen waar het zit.




Daarom denkt hij er ook aan om hun content uit onder meer Google zoekopdrachten te laten halen en actiever rechtzaken te gaan starten wegens het stelen en schenden van copyright.  Al lijkt het mij wel erg moeilijk om te gaan claimen dat een verhaal het bezit van slechts één iemand of groep kan zijn.

Een standpunt dat het verhaal van Larry Lessig en heel wat medestanders weer mooi weet te illustreren.  Zeker omdat, en je kon het wel voelen aankomen, mijnheer Murdoch ook een voorstander is van de ondertussen toch wet geworden "three strikes" wetgeving die mensen voor zo'n zaken van het internet kan weren.

Verder merkt hij ook op dat de staatsmedia eigenlijk geen gratis content maken aangezien ze met belastingsgeld betaald worden.  En er dus eigenlijk geen enkele content kosteloos geproduceerd wordt.

Hetgeen nogmaals weet te accentueren dat de diverse overheidsinstanties digitaal content weten te produceren die hen samen doet bijdragen tot de digitale bibliotheek.  Afhankelijk van hoe je die definieert uiteraard. (via afbeelding en bericht)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris