17 november 2009Backmasking is een opname techniek waarbij een geluid of boodschap achterstevoren is opgenomen op een nummer dat bedoeld is om op normale wijze te worden afgespeeld.  Met de bewuste bedoeling om dit effect te bekomen, al kunnen er soms ook wel is fonetisch omkeerbare woorden inzitten die dit effect onopzettelijk veroorzaken.

Nadat "The Beatles" hier in 1966 mee hadden geëxperimenteerd op het album "Revolver" werd dit al rap een populair gebruik.  Dat voor een artistiek, komiek en/of satirisch effect moest zorgen.
Een leuk weetje is dat vele omgekeerde boodschappen van "The Beatles" het over bloed, dood, overlijden en Paul hebben.  Waardoor er al heel wat speculaties de kop hebben opgestoken.  Want volgens sommigen zouden dit stille hints zijn dat Paul Mc Cartney destijds in een auto ongeluk zou zijn omgekomen en vervangen zijn geweest door look-a-like.Al was niet iedereen even blij met deze muzikale vorm van "easter eggs".  Heel wat Christelijke Amerikaanse  bewegingen linkten dit vanaf 1980 aan satanische gebruiken.  Waardoor er toen heel wat platen vernietigd werden en er zelfs een wetgeving werd ingediend om deze techniek te bannen.  Omdat deze onder andere langs een subliminale weg de luisteraars ervan zou kunnen beïnvloeden.Maar geen van die voorstellen wist deze nieuwigheid aan banden te leggen.  Wellicht omdat toen de eerste compact discs op de markt verschenen die het achterstevoren afspelen heel wat moeilijker maakten.  Met als resultaat dat het debakel hierrond ook verstomde.  Al zou dat tien jaar later met de opkomst van persoonlijke computers met geluids editerende software weer heel wat eenvoudiger worden.  (via afbeelding)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris