Archive for november 2008

terminologie : ctrl alt del

"Control-Alt-Delete" is een toetsencombinatie die je toelaat om je computer te resetten. Iets dat bijzonder handig van pas kon komen in de beginjaren van allerlei frequent vastlopende programma's.

Deze methode van herstarten staat ook bekend als de soft reboot (zachte herstart) die in tegenstelling tot de reset-knop op de computer waarmee een hard reboot (harde herstart) dient om een programma te sluiten in plaats van de computer.Dit is dan ook waarom je onder Windows met deze toetsencombinatie het taakbeheer kan oproepen zodat je van daaruit problematische programma's kan afsluiten.

Maar niet Microsoft besturingssystemen kunnen hier een andere invulling aan geven. Zo krijg je er onder de laatste Ubuntu het herstart of afloggen scherm te zien in plaats van het taakbeheer.

De toetsencombinatie is ondertussen een goed ingeburgerde term waardoor je er vlot heel wat referenties naar terug kan vinden zoals deze web comic of deze tassen.

menselijke beatboxWel straf hoe je enkel met je stembanden zoveel verschillende geluiden kan maken. Misschien wel een leuk ideetje voor een lokaal optreden of om zo verschillende mensen samen te brengen om wat te jammen en te experimenteren.

film clubs en besprekingen

Meestal vind je ergens in jouw buurt wel een boekenclub, maar waarom zou je ook geen stripclub (met prentjes) of filmclub opstarten? 

Zo zou je bijvoorbeeld naar een film kunnen kijken en vervolgens naar de bespreking(en) van andere personen hierover. 

Zodat je al gejumpstart kan worden met wat er zoal over gezegd kan worden en wat jouw groep en jij erover denkt.   En dat kan best wel grappig zijn, zoals deze "kerel met bril" bewijst.

Nic Balthazar : SOS Klimaat

Nic Balthazar, bekend van onder andere Ben X, heeft een klimaatfilm gemaakt om politici te sensibiliseren over het probleem.   Iets dat hij samen met de internationale milieuorganisatie "Friends of the Earth" gedaan heeft op het strand van Oostende. 

Met deze videoclip die ze SOS Klimaat noemen wordt er gepoogd om politici ervan overtuigen om structurele maatregelen te nemen tegen de klimaatopwarming.  Iets dat een jong meisje samen met een hele boel mensen verwoord en uitbeeld.

De eindbedoeling is om te vermijden dat de wereld nog een graad extra warmer zou worden waardoor een onstopbare kettingreactie in gang zou worden gezet die  de Aarde los van menselijke ingrepen zou blijven opwarmen.


Een leuke manier om het toch wel belangrijke thema in de aandacht te houden.  Al vrees ik er wel wat voor dat politici in België hier mee zullen beginnen.  Vermoedelijk zal de impuls tot het uitbouwen van een groene economie van de nieuwe Amerikaanse president moeten komen. 

Wat natuurlijk wel ergens begrijpbaar is, want België heeft een te kleine grote om het op zichzelf te kunnen uitbouwen, maar indien alle Europese landen zich hier zouden achter zetten zou dit wel een heel ander verhaal kunnen worden.

via

verzenders dreigfilmpje komen tot inkeer

Enkele dagen geleden kreeg ook België zijn, vermoedelijk, eerste dreigfilmpje toegestuurd.

Waarom die enkele heetgeblakkerde mensen het dan ook o zo nodig vind om "hun mening" met kracht op te dringen aan de maatschappij weet ik ook niet.

Hoe dan ook sindsdien lijken de makers van dat filmpje tot inkering te zijn gekomen, ...edit : Ondertussen is er ook een Brugse voetbal versie.

Bestaat daar een woord voor?

Soms kom je in situaties terecht waarbij je je afvraagt of je die niet in één woord zou kunnen omschrijven.  Dat moeten de mensen achter addictionary ook gedacht hebben. 


Je kan er namelijk zelf een woord voorstellen, dat een nog onbeschreven lading dekt, met de bijhorende beschrijving.  Wat een leuk ideetje is, maar dat jammer genoeg enkel in het Engels beschikbaar is

een hybride webbrowser

Lunarscape is nog een nieuwe webbrowser die je toelaat om de kracht van Gecko (Firefox), WebKit (Safari/Chrome), and Trident (Internet Explorer) te bundelen.  Waardoor je in alle omstandigheden steeds de snelste snelheden kan gaan halen.


Een browser die mij op het eerste zicht vooral interessant lijkt te zijn voor webdesigners, al is deze voorlopig wel nog in een alpha fase.  Wat er op neer komt dat er hier en daar wel nog iets kan scheef gaan.

Dylan/Cash sessies uit 1969

Op Aquarium Drunkard kan je mp3's van nog eerder onuitgegeven muzikale sessies tussen Bob Dylan en Johnny Cash.  De opnames zelf dateren uit 1969 en zijn opgenomen op verschillende tijdstippen in de CBS studios te Nashville.


 De gemeenschappelijke muziek van twee iconen, kan best wel de moeite zijn leek me.   Je kan ze hier downloaden en hier vind je aanvullende informatie over de cd.

bloggen bevrijd Iraniers

Vier studenten van de Vancouver Film school maakten voor hun eindproject een kortfilmpje.   Het filmpje zelf gaat over de rol van het bloggen in Iran.

Het filmpje toont hoe vele Iraniers via hun internet hun vrijheid van meningsuiting kunnen laten gelden.  Iets dat ze door het huidige regime buiten de digitale leefwereld onmogelijk maakt.Niet alleen krijgt het internet een steeds belangrrijkere rol, het is ook uitgegroeid tot de spreekbuis van de komende generaties.  Waarbij je met het verschil van traditionele media zoals kranten, tijdschriften, radio en televisie, wel altijd terecht kan.

Een mooi voorbeeld hiervan is hoe Obama gedurende zijn campagne hiervan gebruik wist te maken.  Maar dat is uiteraard niet het enige voorbeeld, denk maar aan het nieuws uit Birma tijdens de opstand of het nieuws over de repressie in China.

Het zou naar mijn mening dan ook geen slecht idee zijn om het recht tot ongefilterd internet te gaan inschrijven bij de universele rechten van de mens, aangezien dit de mogelijkheid tot het uitvoeren van deze rechten bied.  Zonder dat je daarvoor met de gevolgen moet opgezadeld zitten van hoe je lokale autoritaire regime hiermee omgaat

het nieuws in beelden

Vandaag in beeld is de naam van een website die je aan de hand van foto's die bij het artikel passen krijgt voorgesteld. De bedoeling is dat je op die manier ook nieuws zou bekijken dat je anders niet zag of las.


Dit is een initiatief van blijfbij.nl om haar inhoud ook op een andere manier aan de man te brengen. Momenteel bevat deze nieuwe dienst wel nog niet alle categoriën die de makers aanbieden, maar algemeen, buitenland, entertainement, film en internet nieuws kan je er wel al bekijken.

eerste stap richting interplanetair netwerk

NASA is erin geslaagd om een afbeeldingen door te sturen naar een ruimtetuig dat op zo'n 20 miljoen mijl van de Aarde verwijderd ligt.  Hiervoor heeft men een communicatie systeem ontwikkelt dat op het internet gemodeleerd is.

Deze technologie heet "The Disruption-Tolerant Networking" of kortweg DTN.  Waarbij de reactiesnelheid in dagen wordt uitgedrukt.  In de loop van 2009 zal dit ook vanuit het ISS getest worden.

Andria Hooke die de manager van het ruimte netwerk is beschrijft dit gebeuren als volgt : "This is the first step in creating a totally new space communications capability, an interplanetary Internet,".

Door deze ontwikkelingen zal er in de toekomst vlotter tussen planeten, satellieten, ruimte stations en ver verwijderde ruimtetuigen kunnen gecommuniceerd worden.  Waardoor het werk van NASA danig zal verlicht worden.

Wat ook meteen betekent dat ook het netwerk op de Aarde aan de hand van deze technologie ook duchtig kan verbeterd worden.  Zodat de bereikbaarheid ervan zo goed als overal verzekerd gaat kunnen worden.

Maar ook dat er tegen de tijd dat de eerste bemande Mars missies gepland zijn er wellicht ook vanuit dat ruimtetuig zal kunnen gesurff worden.  Althans als de verbindingssnelheid tegen dan niet meer in dagen wordt uitgedrukt.

huishoudelijke kunst


De Belgische kunstenaar Magdalena Bors maakt kunst uit alledaagse huishoudelijke situaties. Die het bekijken zeker waard zijn. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten of neem een kijkje op de site van de artieste.

"Wat is het?" concept

De blog 55tools heeft een leuk en origineel concept bedacht om informatie en geschiedenis te combineren. 

Je krijgt er namelijk een afbeelding te zien en je moet raden waarvoor het juist zou kunnen dienen.  Het juiste antwoord kan je daarna hier lezen.

Uiteraard staat het iedereen vrij dit anders aan te pakken, door bijvoorbeeld het antwoord bij de volgende vraag te voegen.  Als je weet wat voor rariteiten een programma zoals "Schatten op zolder" allemaal niet weet terug te vinden, zal je beslist wel voldoende materiaal weten te vinden.

Een concept waarmee je weer perfect aan gemeenschapswerking rond informatie kan gaan doen.

inkleur behang

Ik had het al eerder over manieren waarmee je zelf je interieur kon vorm geven. 

Waarbij je toch enigszins moest kunnen tekenen of iemand dat dat voor jou zou kunnen doen. 

De web-shop 1973 vereenvoudigd dit eingszins door je de vormen reeds op het behang mee te geven. 

Er rest jou enkel nog de inkleuring van jouw smaak eraan te geven.

Misschien wel een leuk ideetje voor in de jeugd afdeling?

voetpaden anders bekeken

Vaak kom je dezelfde markeringen en aanduidingen aan die je ergens op zouden moeten gaan wijzen, maar toch niet het hele verhaal vertellen.  Beeld je dit nu in in het verkeer, meer bepaald bij voetpaden.  Die lange witte stroken, die veel weg hebben van lege canvassen.


Waarmee je kan spelen om ze herkenbaarder, kunstiger en informeler te maken.  Op deze manier krijg je de kans om iets specifiek voor de voetgangers te doen.  Want vanuit de wagen zal je nauwelijks de verschillen opmerken en er dan ook niet door afgeleid geraken.
Zeker als je weet dat er een belangrijk aandeel voetgangers bij auto ongevallen is betrokken kan het nooit kwaad om hier op meerdere manieren aandacht voor te vragen en de doelgroep zelf door middel van deze kunst te sensibiliseren.  Bovendien geef je zo een extra reden om juist daar te gaan oversteken.

Maar het is uiteraard ook een leuke manier om je gemeente/stad te gaan verfraaien.  Iets waarbij je zelf je lokale bevolking over kan aanspreken.  Om zelf ontwerpen te gaan maken en mee te helpen bij het kiezen uit  de inzendingen.  Wat de sensibiliseringsfactor nog verder verhoogd.

een boek met ogen


Boeken zijn als vorm nog steeds erg populaire en vertrouwde dragers en vormen in onze leefwereld.  Maar dat kan soms ook wel erg mislijdend werken, als je die vorm gaat gebruiken om iets anders te verbergen.  Zoals bijvoorbeeld deze camera.  "Don't judge a book by it's cover" blijkt dus andermaal waarachtig te zijn.

Hallo, mijn naam is LOCUS ...

Op 5 december stelt het vernieuwde steunpunt voor bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra en het lokale cultuurbeleid zich officieel voor.  Als je dit wenst bij te wonen moet je je echter wel voor de 28ste november inschrijven.

Plaats van afspraak : KVS, Arduinkaai 7 te 1000 Brussel
Tijdstip : 5 december van 13u tot 17u

Het belooft alvast een interessante dag te gaan worden.  Waarbij het huidige VCOB spreekwoordelijk de fakkel zal doorgeven aan LOCUS en bibnet door zichzelf en haar werkingsintensies publiek mee te delen.  Ik ben alvast benieuwd wat ze daar gaan vertellen.

extra lange links

Na TinyURL en Shrink2One, heb je nu ook HugeURL.  Een dienst die zoals de naam aangeeft, je extra lange vervang links aflevert.

http://www.hugeurl.com/?ZDc2NmUxNjhiYWVkMmZjM2U0Zjk2NWRlM2Fj
YzFjMzImMTImVm0wd2QyUXlVWGxXYTJoV1YwZG9WVll3Wkc5alJsWjBUVlpP
V0Zac2JETlhhMUpUVmpGYWMySkVUbGhoTWsweFZqQmFTMk15U2tWVWJHaG9U
VmhDVVZadGVGWmxSbGw1Vkd0c2FsSnRhRzlVVjNOM1pVWmFkR05GZEZSTlZU
VkpWbTEwYTFkSFNrZGpTRUpYVFVad1NGUlVSbUZqVmtaMFVteFNUbUY2UlRG
V1ZFb3dWakZhV0ZOcmJGSmlSMmhZV1d4b2IwMHhXbGRYYlVaclVsUkdXbGt3
WkRSVk1rcElaSHBHVjJFeVVYZFpWRVpyVTBaT2NscEhjRlJTVlhCWlZrWldh
MVV5VW5OalJtUllZbFZhY1ZscldtRmxWbVJ5VjI1a1YwMUVSa1pWYkZKRFZq
QXhkVlZ1V2xaaGExcFlXa1ZhVDJOdFNrZFRiV3hYVWpOb1dGWnRNSGRsUjBs
NFUydGthVk5GV2xSWmJHaFRWMVpXY1ZKcmRGUldiRm93V2xWb2ExWXdNVVZT
YTFwWFlrZG9jbFpxU2tabFZsWlpXa1prYUdFeGNGbFhhMVpoVkRKT2RGTnJa
RlJpVjNoWVZXcE9iMWRHV25STlJFWnJUVlZzTlZaWE5VOVhSbVJJWVVac1dt
RXlhRVJaZWtaWFpFVXhWMVJyTlZOaWEwcElWbXBLTkZReFdsaFRhMlJxVWtW
YVYxWnFUbTlOTVZweFVtMUdVMkpWYkRaWGExcDNZa2RGZUdOR2FGaGlSbkJv
VmtSS1QyUkdTbkpoUjJoVFlYcFdkMVp0Y0V0aU1rbDRWMWhvWVZKRlNtOVVW
bHBYVGxaYVdFNVZPVmhTTUZZMVZsZDRjMWR0U2toaFJsSlhUVVp3YUZwRlpG
TlRSa3B5VGxaT2FXRXdjRWxXYlhCTFRrZEZlRmRzYUZSaE1YQnhWV3hrYjFk
R1VsaE9WemxyWWtad2VGVnRkSGRpUjBwV1YydHNXbFpXY0ROWlZXUkdaV3hH
Y21KR1pHbFhSVXBKVm10U1IyRXhaRWRVYmtwb1VqTm9WRmxZY0Zka01WcFla
VWM1VWsxc1NucFdNalZUVkd4S1JsZHVTbFZXYkZveldsWmFVMVl4V25Sa1Jt
UnBWbGhDU2xac1pEUmpNV1IwVTJ0b2FGSnNTbGhVVmxwM1lVWnJlRmRyWkZk
V2EzQjZWa2R6TVZZeVJYaGhNMlJYWWxoQ1RGUlZWWGhTTVdSellVWlNhVkp1
UW5oV1YzaHJWVEZzVjJKR2FHcGxhMXB4V1d0YWQyVkdWWGxrUkVKWFVtdHdl
bFl5ZUhkWFIwVjRZMGhLVjJGcldreFdha3BQVWpGV2MyRkhiRk5pU0VKMlZq
RmFVMUl5UlhoYVJXUldZbXR3YUZWdGVFdGpSbHB4VkcwNWEySkdjRWhXYlRB
MVZXc3hXRlZyYUZkTmFsWlVWa2Q0YTFOR1ZuTlhiRlpYWWtad1dWWkhkR0ZX
TWsxNVVtdG9VRlp0VW5CVmFrWkxVMnhrVjFadFJsWk5WbXcxVld4b2MxWnNX
a1pUYkdoWFlXczFkbGxWV21GalZrcHpXa1pvVjJKclNrbFdWbVEwV1ZaWmVG
TnJXbE5XUlZVNQ==

Hoogst waarschijnlijk is de site veeleer als parodie bedoeld op de verkleinende en bundelende diensten bedoeld dan dat het om een echte serieuze dienst zou gaan.  Want zeg nu zelf ... bestaat er zoiets als het voordeel van een lange link?

aangepaste Google resultaten

Google komt met weer een nieuwe innovatie, maar deze keer is ze bestemd om je zoekervaring te verbeteren.  Je kan je resultaten namelijk herrangschikken, verwijderen, toevoegen en er commentaar aan toevoegen. 

Alle wijzigingen worden bewaard in je Google account, waardoor je die functionaliteit enkel te zien krijgt wanneer je ingelogged bent.  SearchWiki, want zo heet het, kan je voorlopig echter nog enkel vanaf de Engelstalige interface bewonderen.Niet iedereen zoekt op dezelfde manier en daarom is de mogelijkheid tot het beter personaliseren van zoekresultaten een leuk idee.  Iets dat ze ook al eerder bij Microsoft moeten gedacht hebben, met U Rank als gevolg.

Gmail heeft sjablonen

Gmail heeft sinds enkele uren nu ook de mogelijkheid om je gebruikersinterface te veranderen in de instellingen.  Wellicht heeft er ginder iemand deze door de gebruikers reeds ontwikkelde extensies, met een gelijkaardig effect, heeft opgemerkt.

theremin

Een theremin is een muziekinstrument dat je kan bespelen zonder het aan te hoeven raken.  Door je handen te verplaatsen worden de radio freqenties die het toestel uitzend scherper of zachter weergegeven. Het is dezelfde technologie die je kan je terugvinden bij metaaldetectors.Het is een instrument dat je perfect toelaat om er allerlei soorten muziek mee te gaan spelen. Zoals deze persoon demonstreert ...Maar dus ook de beter gekende popliedjes :
Indien je dit instrument ook ook is zou wensen uit te proberen en je niet onmiddelijk één in je buurt kan vinden, toont dit filmpje hoe je zelf zo'n instrument kan bouwen.

improv anywhere : welkomscomité

 De laatste nieuwe improvisatie van "improv anywhere" heet "welcome back".  Hierbij worden wilmdvreemden door een enthousiaste menigte verwelkomd.Geweldige ideeën, waar ik zeker ook wel is aan mee wil doen.  Het is niet alleen grappig voor jou, je doet er ook de persoon in kwestie een groot onverwacht plezier mee.  Want zeg nu zelf ... wie zou er zo zou niet onthaald willen worden?

voor eenvoudige vragen ...

Soms krijg je wel is een vraag, die zowat iedereen mits enige moeite kan terugvinden.  Vaak wordt er die persoon dan op een vrij ruwe wijze doorverwezen naar Google.

Maar hoe je juist het best kan Googlen leer je vaak uit ervaring.  Enkel verwijzen is dan ook niet voor iedereen de oplossing.  Al kan je daar via "how to google" ook snel een antwoord op krijgen van Google zelf, Google Guide en Googl'em My Way

Wel jammer dat je met "hoe Googlen" in het Nederlands niet ook de Nederlandstalige verklarende Google pagina in je resultaten vermeld krijgt.


Met deze laatste telg kan je diezelfde "go Google" boodschap alvast ook heel wat neutraler overbrengen.  Je moet uiteindelijk niet onnodig mensen tegen jou in het harnas jagen.  Tenzij dat net de bedoeling zou zijn ...

maak je eigen gazet

Ooit gedacht dat je die krant zelf beter kon maken of dat je interessantere berichten wist te vinden op het net?

Wel dan bied tabbloid.com een uitkomst.  Je kan er namelijk aan de hand van je eigen favoriete rss-feeds een krant mee laten samenstellen.

Misschien wel een ideetje om op die manier de verschillende biblio blogs mekaar beter te laten aanvullen en met mekaar in contact te brengen.

Brideshead Re-Revisted

Volgende week, de 26ste november, komt de verfilming van Brideshead Revisted uit in de Belgische cinema zalen.  Een verwerking van de gelijknamige novelle van Evelyn Waugh.


Het verhaal kon je ook al eerder (in 1981) in de door de door de BBC gemaakte reeks bekijken.  Waarbij het hoofdpersonage Charles Ryder vertelt over hoe zijn ontmoeting met een Engelse aristocratische familie gedurende de oorlogsjaren van de 2e wereldoorlog.

Wat alvast erg veelbelovend klinkt voor de film, zeker als je het verhaal nog niet kent.

YouTube Live


Op 22 november pakt YouTube uit met YouTube Live.  Een dag waarop je kennis kan maken met concerten, spectakels en filmpjes uit verschillende categorieën die populair zijn op de Google dienst.Een leuke manier om de inhoud te promoten en de gebruikers de kans te bieden om een Live ervaring op te doen.

20 jaar internet in Europa

Afgelopen maandag was het de 20ste verjaardag sinds het continent zijn eerste contact met het internet maakte.  Of toch wat er toen voor moest doorgaan. 

Op 17 november 1988 ontving de Nederlander Piet Beertema (werkzaam in het CWi) namelijk als eerste niet-Amerikaan een e-mail.  Iets dat nu banaal kan lijken, maar toen zeker niet het geval was. 

Het internet was in de beginjaren namelijk een uitsluitend Amerikaanse aangelegenheid.  Pas in 1993 werd het ook beschikbaar voor de particulier.Sindsdien is het netwerk maar blijven groeien qua aansluitbaarheid, inhoud en invloed.  Een groei die vooral Google mooi weet te illustreren met haar eigen geschiedenis.

Het netwerk van toen is dan ook helemaal niet meer te vergelijken met wat het internet ondertussen geworden is.  Je zou het alvast kunnen bekijken als de verderzetting van het menselijk telepatisch verstand.

Want de constante waarde van het opzet is nog steeds het samenbrengen van mensen, informatie, ideeën, communicatiemidellen, enz.

Persoonlijk ervaar ik het alvast als een grote aanwinst voor de wereld en wat het te bieden heeft te leren kennen. 


 Al is een goede kennis van het Engels wel enigszins wenselijk als je wat vlot wenst te surfen doorheen het grotendeelse Engelstalige aanbod.  Maar dankzij de vele vertaaldiensten kan je dit toch enigszins omzeilen.

Voor de toekomst verwacht ik wel dat elk land één en dezelfde tweede taal zal aanleren om zo beter te communiceren.  De kans is groot dat dat het Engels zou kunnen worden, want Esperanto slaat niet echt aan.

via

Domino Day 2008

Afgelopen weekend was het opnieuw Domino Day waarbij het de bedoeling is om de voorgaande records opnieuw te verbreken. Hierbij krijg je dan ook steevast mooie taferelen te zien. Waarvan je hier alvast de hoogtepunten kan zien.

verhaal bepalende filmpjes

Dit filmpje, is alvast het eerste deel, van een verhaal waarbij je tegen het einde ervan zelf een keuze kan maken hoe je het verhaal wil laten verder gebeuren. Een originele manier om de kijkers te laten deelnemen in de opbouw van de verhaallijn.

boeken kunst

Job Koelewijn maakt werken die volledig uit boeken bestaan. Met het tankstation geeft hij een eerbetoon twee grote waarden uit de Westerse wereld, namelijk boeken en benzine.

Aan deze pomp kan je dan ook stoppen om je creatieve output in je favoriete voertuig te pompen. Zoals computers, e-readers, i-pod's, en andere nieuwe media houders.


Eerder maakte hij ook al dit lemniscaat boekenrek dat de oneindige natuur van informatie weergeeft dat je in boeken kan terugvinden.


via

volgordes in CSS

Ik ben reeds enige tijd nijverig bezig met het ontwikkelen van een eigen sjabloon waarbij enige kennis van de volgorde waarin je css voorwerpen moet staan wel erg handig van pas komt.

Zo moet je bij het bepalen van je "padding" en "margin" ervoor zorgen dat eerst het hoofdgedeelte komt, gevolgd door de rechter kant, waarna de onderkant en uiteindelijk de linker kant.

Iets dat best wel moeilijk te onthouden kan lijken, maar gelukkig bestaan er daar truckjes voor.  Zoals het woord "trouble" bijvoorbeeld.


Een andere en voor mij net iets eenvoudigere manier om dit te onthouden is door te denken aan de richting waarop je horloge draait, namelijk 12 uur (top), 3 uur (right), 6 uur (bottom) en 9 uur (left).

En daar stopt het niet bij want ook je link aanduiding vragen om een welbepaalde volgorde, namelijk :
 • a:link
 • a:visited
 • a:focus, a:hover
 • a:active
Waarbij je aan "love" en "hate" kan denken om ze op de juiste plaats te zetten.  Al lijkt mij die LVHA niet echt praktisch te zijn om te onthouden, maar het is uiteraard beter dan niets.

De a:focus voor de hover werkt op dezelfde wijze als de hover maar maakt de links ook toegankelijk voor bezoekers die niet door middel van een muis kunnen werken.

Google volgens bibliotheken

Het OCLC komt op de proppen met een eigen zoekmachine die de resultaten zal sorteren op basis van de waardering van bibliothecarissen.

Net zoals Mahalo dat doet maar met het verschil dat hier enkel vakmensen de links toekennen.  Je zou het kunnen vergelijken met manier waarop Wikipedia en Citizendium te werk gaan.


De bedoeling van de zoekmachine is niet om een archief van links te gaan worden zoals de reeds bestaande webgidsen, maar om antwoorden te kunnen formuleren op echte vragen.

Zo zal het zich dan niet enkel gaan focussen op bais informatie zoals feiten over mensen, plaatsen en dingen, maar het zal ook dieper ingaan op een heel aantal onderwerpen.

Iets dat mij erg doet denken aan de plannen die de Delphi groep heeft met de bronnenwijzer 2.0.  Wat een positieve ontwikkeling is richting het beter gaan omarmen van het internet medium.

via

het groene goud

Nu de beurs en de vastgoed sector zware klappen hebben gekregen wordt er gekeken naar levensvatbare alternatieven.  Eén van die ideetjes is het opkopen van stukken woud. 

Niet om het te gaan omkappen en er vee of op te telen, maar om er de vergoedingen voor de geleverde diensten voor te krijgen.  Want wouden zorgen voor het opnemen van CO² en sturen waterdamp in de atmosfeer waardoor het elders kan regenen.


Dat is alvast een idee dat reeds een aantal jaar de ronde doet in discussie tussen overheden onderling.  Op zich wel een goed idee omdat de wouden dan ook naar waarde zouden geschat worden en vanwege de hogere opbrengst niet langer meer gekapt zullen worden.

Het addertje onder het gras is wel dat de overheden hiervoor onderling tot een akkoord moeten zien te komen.  Want momenteel krijg je enkel emissierechten uitbetaald voor nieuw stukken aangelegd bos.  Waardoor absurd genoeg de bestaande bossen niet worden meegerekend.

De perfecte oplossing indien men het ernstig meent met het milieu en de mensen ter plaatse.  Want uiteindelijk worden die bijna gedwongen tot het rooien, omdat de bomen hen anders niet kunnen onderhouden. 

Voor wat, hoort wat met andere woorden.  Al is het dan wel erg belangrijk dat om te bepalen hoe de gelden wordt besteed.  Zo zou het de lokale bevolking hiervan ook een aandeel moeten kunnen krijgen.  Bovendien kunnen zo ook jobs aangemaakt worden voor het vrijwaren van die gronden tegen bosbranden en andere gevaren.

Een concept dat erg mooi in de hand speelt van mijn voorstel voor de Google 100 keer 10 wedstrijd.  Want door de heraanleg van het woud kan daar hetzelfde gedaan worden.  En kunnen er zo enorm grote landen geschikt gemaakt worden voor andere doeleinden.

Als er ook maar iets van wordt gerealiseerd gaat het een heel ander manier naar het milieu en bossen in het bijzonder gekeken worden.  Het zwarte goud zou wel is kunnen verdrongen worden door het groene goud.

via

kast voor informatie doolhof

In je zoektocht naar informatie krijg je soms wel het gevoel dat je in een doolhof terecht bent geraakt.  Een concept dat Woodloops gebruikt heeft om er een kast mee te bouwen.

Een leuke verandering van de traditioneler gevormde kasten.  Al lijkt het mij wel niet even praktisch als effectief boekenrek.  Misschien eerder iets dat je achter de balie kan zetten of voor folders en andere kleinere dingen kan inzetten.

via

Piñata paard bezoekt Troje

 De striptekenaar Bizarro maakte deze strip over hoe het zou zijn als het Trojaans paard een piñata had geweest.


Een onderneming waarvoor ze, indien ze het nu zouden overdoen, zeker wel hulp zouden kunnen vinden in het Amerikaanse Philadelphia, al hebben ze er wel een ezel van gemaakt.  Maar dat is dan ook erg toepasselijk want een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen ... niet waar ?!

Google update

Normaal geef ik sporadisch leuke toevoegingen van Google weer, maar deze keer waren het er zoveel dat ik ze maar meteen gebundeld heb.

 • Laten we beginnen met deze YouTube spoof wedstrijd.


 • Via Google.org kan je de evolutie van de verspreding van griep in de VS volgen.
 • Gmail krijgt nu ook de mogelijk om aan video chats te gaan doen.
 • In Google Reader kan je nu feeds toevoegen die je automatisch vertaald in je lezer kan krijgen. Bijzodner handig als je de taal niet zo machtig bent.
 • Google Analytics is nog verder onder handen genomen en ziet er nog beter uit dan voordien.
 • Google lijkt ook de profiel toer op te gaan door je de mogelijkheid te bieden om je profiel tot een soort visite kaartje om te toveren. Bovendien komt dit met een zoekmogelijkheid, zodat je mensen kan gaan opzoeken. Zouden ze hun inspiratie hiervoor bij oa. facebook halen?
 • Bij het zoeken via Google kan je gebruik maken van enkele experimentele diensten. Bij deze diensten is er nu ook de "Accessible View" toegevoegd, die je de informatie toegankelijker moet kunnen gaan maken. Door deze voor te lezen en uit te vergroten, iets dat je bij de meeste operating systemen ook kan terugvinden.
 • YouTube heeft er weer een leuke feature bij.  Je kan namelijk filmpjes laten starten van waar je juist wilt door achteraan de url "#t=1m45s" toe te voegen om het vanaf 1 minuut en 45 seconden te laten beginnen.
 • Gedurende Halloween kon je op de VS versie van de Google zoekmachine een link terugvinden naar energiebezuinigende maatregelen. Uiteraard op een thematische en speelse wijze gebracht.

Google logo geschiedenis


Dankzij dit artikel uit Wired komen we weer net iets meer te weten over de geschiedenis van Google.  Meer bepaald over hoe ze tot hun kleurrijk logo zijn gekomen.


Zowel Sergey Brin als Larry Page hadden hier niet onmiddellijk ideeën voor.  Dat is dan ook de reden waarom ze hiervoor hun gemeenschappelijke vriend (Ruth Kedar) aanspraken.


Van in het begin was het duidelijk dat ze beiden meer wilden gaan doen met het logo dan dat het enkel een logo zou zijn vertelt Ruth.  Iets waar wellicht de Google doodles uit gegroeid zijn.


Ze wou het logo vooral leesbaar houden en van daaruit extra's gaan toevoegen die het geheel een meer speelse indruk gaven.  Iets dat beide stichters wel wisten te apprecieren want het deed hen automatisch denken aan een Chinese vinger val.


In het ondertussen redelijke oude spel, Sid Meier's Alpha Centauri, is er een gezegde dat zegt dat je in de ziel van je tegenstander kan kijken en hem beter begrijpen door zijn logo's en symbolen te gaan ontleden.


Iets dat je ook met deze logo's kan gaan doen.  Ik zie er alvast een interesse in de wetenschappen, speelsheid, creativiteit en een focus op het aangenaam zoeken binnen allerhande media binnen een aanvaardbare tijd en dito resultaten.

links verkorten EN bundelen

Via TinyURL kan je links een kortere versie ter vervanging meegeven.  Wat uiteraard erg handig is bij langere links.  Maar Shrink2One gaat daarbij nog een stap verder.  Deze dienst laat je immers toe om meerdere links te bundelen in één en dezelfde ingekorte link.


Wat bijzonder handig kan zijn als je op een vlotte manier meerdere links toe te kunnen toevoegen of doorgeven aan bijvoorbeeld een catalogus.  Op deze manier kan je optimaal gebruik maken van tijd en ruimte, want hoe minder vaak je moet klikken hoe sneller het zal gaan.

Twitter profiel informatie

... is een dienst die je toelaat om meer informatie te verkrijgen over je Twitter account.  Zoals ...
 • het aantal volgelingen dat je hebt.
 • hoe krachtig dit volgelingen netwerk is.
 • hoe regelmatig je updates aanbrengt.
 • hoe volledig je profiel is.
 • enz.
Altijd wel handig om je eigen evolutie of die van anderen mee te kunnen volgen.

YouTube TV

YouTube staat, net zoals alle andere Google diensten, niet stil. Zo hebben ze daar een deal met MGM gesloten voor het vertonen films en tv programma's. Jammer genoeg beperkt zich dit tot de VS.

Waarbij MGM een aandeel zal krijgen in de gegenereerde reclame opbrengsten. Al zullen ze wel niet meteen al hun materiaal op de site beschikbaar stellen. Wat wel al vast staat is dat de eerste film "Bulletproof Monk" zal zijn. Voor de James Bond reeks en de Pink Panther zal er iets meer geduld nodig zijn.

Een leuk initiatief van YouTube die zich wel ergens verplicht voelt om dit te gaan doen vanwege de reeds bestaande en steeds populairder wordende sites van haar concurrenten in Amerika. Al worden deze net zoals bij dvd's pas per zone uitgewerkt en zou het wel heel wat langer kunnen duren eer we dit soort sites naar Europa zien komen.

Al mag er wel gezegd worden dat de BBC aardig haar best doet om haar aanbod on-line beschikbaar te maken via haar iPlayer. Die momenteel ook wel nog enkel voor de thuismarkt voorbehouden is, maar waarvan het wel al geweten is dat ze plannen hebben om hier op relatief korte termijn iets aan te veranderen.

De uitdagingen om dit te verwezenlijken zijn dan nook niet mager. Denk maar aan al de bandbreedte die je hiervoor nodig hebt om dit beschikbaar te maken aan een voor iedereen vlot bekijkbare wijze.

Iets dat bij het verschuiven van diensten naar het internet bijzonder belangrijk wordt want naast het surfen gebruik je het net dan ook om te telefoneren, te gamen, televisie te kijken en wie weet wat er tegen dan nog allemaal zal bijkomen?!

via

- Copyright © infocaris