17 november 2008

Het OCLC komt op de proppen met een eigen zoekmachine die de resultaten zal sorteren op basis van de waardering van bibliothecarissen.

Net zoals Mahalo dat doet maar met het verschil dat hier enkel vakmensen de links toekennen.  Je zou het kunnen vergelijken met manier waarop Wikipedia en Citizendium te werk gaan.


De bedoeling van de zoekmachine is niet om een archief van links te gaan worden zoals de reeds bestaande webgidsen, maar om antwoorden te kunnen formuleren op echte vragen.

Zo zal het zich dan niet enkel gaan focussen op bais informatie zoals feiten over mensen, plaatsen en dingen, maar het zal ook dieper ingaan op een heel aantal onderwerpen.

Iets dat mij erg doet denken aan de plannen die de Delphi groep heeft met de bronnenwijzer 2.0.  Wat een positieve ontwikkeling is richting het beter gaan omarmen van het internet medium.

via

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

 1. Ik weet het nog zonet niet, of dit iets gaat toevoegen. Mijn eerste indruk is dat dit verspilde energie zal zijn, maar goed: laten we het ook niet te snel afschrijven.

  Het is wel goed dat er iets geprobeerd wordt ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat lijkt inderdaad zo te zijn, maar ik ga er vanuit dat ze hun energie voor het bijhouden en controleren van een webgids zullen gaan vervangen door die werking. Waardoor het een betere praktischere invulling zou gaan krijgen.

  Het is wel waar dat het een initiatief is waarvan je er al dertien in een dozijn hebt, maar het is inderdaad afwachten op de eerste resultaten.

  Al zie ik wel wat in een zoekmachine die bronnen aanlevert op basis van oa. biblioblogs. Er zit dus zeker wel wat in, maar alles hangt van de uitwerking af en in welke mate de bibliotheken de aangeboden diensten zelf blijvend kunnen verbeteren.

  Hopelijk krijgen we hiervoor enige coƶrdinatie tussen de bibliotheken uit de verschillende landen. Zodat de ontwikkeling sneller kan gebeuren, de kosten gedrukt worden en het zich beter kan verspreiden.

  BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris