Archive for februari 2011

gmail labels compacteren


Als je, zoals mij, heel wat filters in Gmail hebt gemaakt, krijg je naast de naam van de verzender ook de van toepassing zijnde labels te zien. Hetgeen wel wat ruimte kan inpalmen, maar ook reeds aanwezige informatie herhaalt.

Zeker als je de optie van de meervoudige mailboxen heb gekozen is dat een onnodige opvulling. Een probleem dat je met het Greasemonkey script "Collapse GMail Labels" kan verhelpen.

Doordat het er voor zorgt dat de labels enkel voluit getoond worden wanneer je er over hovert. Wanneer je dat niet doet toont het enkel een klein vierkant in de kleur dat je voor dat label had gekozen. Een handige manier om heel wat plaats terug te winnen.

Bovendien kan je het script rechtstreek in Chrome installeren aangezien Greasemonkey er ondertussen een standaard onderdeel van geworden is. Voor Firefox moet je echter wel eerst de gelijknamige extensie geïnstalleerd hebben staan.

oscars 2011



Deze morgend werden alle 24 oscar prijzen van de 83ste editie verdeeld over de genomineerden. Waarvan je de uitslagen, naar goede gewoonte, vlot kan terugvinden in Google als je het woord "oscars" ingeeft.

Die je op voorhand kan proberen te voorspellen, maar achteraf ook dienst kunnen doen als een film quiz onderdeel. (via Wikipedia en afbeelding)

4 The King's Speech Beste film, Best mannelijke hoofdrol (Colin Firth), Beste regisseur (Tom Hooper), Beste origineel script (David Seidler)
4 Inception Beste cinematografie, Beste geluid, Beste geluidseffecten, Beste visuele Effecten
3 The Social Network Best bewerkt script (Aaron Sorkin), Beste soundtrack (Trent Reznor en Atticus Ross), Beste montage
2 The Fighter Beste mannelijke bijrol (Christian Bale), Beste vrouwelijke bijrol (Melissa Leo)
2 Toy Story 3

Beste lange animatiefilm, Beste filmsong ( "We Belong Together" Randy Newman)

2 Alice in Wonderland Beste kunst directie, Beste kostuums
1 Black Swan Beste vrouwelijke hoofdrol (Natalie Portman)
1 In a Better World Beste buitenlandse film (Denemarken)
1 Inside Job Beste documentaire
1 Strangers No More Beste korte documentaire
1 The Wolfman Beste make-up
1 The Lost Thing Beste korte animatiefilm
1 God of Love Beste kortfilm

als een vis op het land



Het fragment van BBC Life gaat over de slijkspringer. Een amfibische vis die je aan de Afrikaanse en Indische kusten kan terugvinden. Die weet te illustreren hoe vissen op het land zijn gaan leven, die als een verre voorvader van de viervoeters kan gezien worden.

Die door hun borstvinnen met botten op land kunnen lopen. Met het vermogen om, naast met kiewen in het water, ook op het land te ademen dankzij het slijmvlies van de mond en keel.

Hetgeen alleen mogelijk is wanneer de vis nat is. Wat zijn habitat beperkt tot vochtige plaatsen. Net als aangepast ogen om even duidelijk in de lucht als in het water te kunnen zien.

Een soort dat tijdens de paartijd met zijn luchtsprongen als een mascotte voor het Nederlandse programma "ter land, ter zee en in de lucht" zou kunnen gelden. (via presurfer en Wikipedia)

strip wolk


Graphic.ly zorgt, net als Spotify, voor een centrale bibliotheek van waaruit een eigen lijst kan gebouwd worden. Met het verschil is dat het hier niet om muziek maar om digitale strips gaat.

Die je langs deze manier over tal van toestellen kan lezen. Net als je er heel wat gratis strips mee kan leren kennen. Maar er ook de kostprijs van de papieren tegenhanger mee kan halveren. (via lifehacker)

een heren duel



"A gentleman's duel" is een animatie film van de Blur Studio's dat, de Vancouver Film School student, Patrick Biason voor zijn opleiding van herwerkt geluid heeft voorzien.

Een verhaal waarin twee mannen strijden om de gunst van een vrouw. Om uiteindelijk uit te monden in een, zoals de titel al aangaf, duel. Met een aantal knipogen naar enkele bekende spreekwoorden. Waaronder een aan Agatha Christie toegeschreven uitspraak.

google maakt ms office collaboratief



"Google Cloud Connect for Microsoft Office" is, na een test fase, nu voor iedereen beschikbaar gemaakt. Zodat gebruikers die met MS Office (2003,2007 en 2010) blijven werken langs deze weg, zonder grote veranderingen, van de voordelen van cloud computing kunnen genieten.

Zonder dat ze daarvoor uit hun vertrouwde omgeving hoeven te gaan. Kunnen MS Word, PowerPoint en Excel bestanden gelijktijdig gedeeld en geëditeerd worden. Met de mogelijkheid om dankzij de back-up functionaliteit naar eerdere versies terug te gaan. (via google system)

biorn's saga



Biôrn, een oude Viking, is vastberaden om in Valhalla, de Noorse hemel voor krijgers, binnen te geraken. Die gevuld is met overmatig drinken en losbandigheid. Maar eer hij daar binnen mag moet hij eerst eervol sterven in de strijd. Iets dat nog niet zo gemakkelijk is als het lijkt. Een animatie van "The Animation Workshop".

mediums vaardigheden


Wanneer mediums, waaronder ondermeer helderzienden vallen, iets niet kunnen zien aankomen komt grappig over. Maar het woord is eigenlijk een containerbegrip, dat allerlei soorten van paranormale gaven omvat.

Dat van het Latijnse "medium" afstamt dat "in het midden" betekent. Wellicht verwijzende naar het midden tussen de diverse dimensies. Het gaat dan ook om een persoon die, voor de normale zintuigen verborgen, informatie kan lezen door buitenzintuigelijke waarnemingen.

Die op diversie manieren kunnen aangewend worden. Hetgeen altijd handig om weten als je hier rond een thema avond zou bouwen. (via Wikipedia, Wiktionary, nerd nirvana en science blogs)

youtube niet automatisch afspelen


Tijdens het zoeken, naar een oplossing naar waarom Flash plotsing niet meer werkte in mijn Chrome browser, kwam ik een manier tegen om YouTube filmpjes niet langer automatisch te laten afspelen.


Iets dat soms, bijvoorbeeld bij opzoekwerk, best wel handig kan zijn. Door de "stop autoplay for youtube" extensie voor Chrome of de "stop auto playing already" voor Firefox te installeren kan je daar zelf over beslissen. (via how to geek)

afstand tussen maan en aarde



Veritasium is de wetenschappelijke blog van de Australiër Derek Muller, waar hij wetenschappelijke onderwerpen toelicht. Zoals wat er bijvoorbeeld onder atomen, inertie, graviteit en kracht begrepen worden.

Of, zoals in zijn laatste filmpje, wat de werkelijke afstand is tussen de Maan en de Aarde. Door deze te simuleren met een basket- en tennisbal. En deze vraag voor te leggen aan voorbijgangers in het Victoria Park van Sydney.

Een gemiddelde afstand, gemeten vanaf de evenaar, die uitkomt op 378 000 km. Maar door de rotatie van de Aarde komt de maan soms voor een langere tijd in een hogere baan terecht.

Waardoor het getal dus kan variëren (minimaal 350 600 km en maximaal 407 000 km). Maar dankzij de spiegels die de Apollo missie er heeft achtergelaten kan berekend worden. Door er, vanaf de Aarde, een laser straal op te reflecteren(via reddit en Wikipedia)

foursquare film noir



Het dynamische duo (Justin Johnson en Erik Beck) achter "The Indie Machines" maakten met "hard boiled" een kortfilm in het "film noir" genre. Die ze hedendaags wisten te maken door die te combineren met tal van nieuwe media.

Waarin een technologie enthousiaste detective een "cold case" oprakelt die anderen als een accidentele dood hadden geklasseerd. Waarbij de enige verdachte een alibi heeft door automatisch ingelogd te zijn in Foursquare.

De naam van de titel is niet toevallig gekozen, want "hardboiled" is een literaire stijl van misdaad fictie uit de jaren 1920-1930. Die vaak geassocieerd zijn met detective verhalen waarin geweld en sex emotieloos worden weergegeven.

Waardoor het ook wel al is "noir fiction" genoemd wordt. Terwijl anderen het als "pulp fiction" beschouwen omdat zulke verhalen destijds in goedkope fictie magazines verschenen. (via urlesque en Wikipedia)

leespromotie posters


Wellicht is de foto, waar de jongen op een buffel een boek aan het lezen is ergens in Azië, genomen door National Geographic. Daar de stijl veel weg heeft van eerdere soortgelijke beelden van hen.

Een beeld dat er uitziet als een sfeervolle promotionele poster. Die je misschien ook zou kunnen verkrijgen als je je gebruikers vraagt om een foto te nemen van wanneer ze met een boek op reis gaan.

Al zijn er ook veel bestaande beelden waar iets mee gedaan kan worden. Een kleine greep uit een snelle zoek actie leverde bijvoorbeeld drie Hongaarse jongens uit 1915, hoe een boek zijn hart kan tonen, een ingegraven lezer, een mozaïk (Faces Of Flower Avenue) en een schilderij van een vrouw die aan de rand van een rivier leest op. (via arbroath)

The Else - The Mesopotamians



"The Mesopotamians" is een infotainment liedje uit het twaalfde album (They Might Be Giants) van de rockgroep "The Else". Dat de exploten van enkele heersers uit de vruchtbare sikkel aanhaalt. (verwijzingen via Wikipedia)
  • Sargon (2270 tot 2215 VC) kan teruggevonden worden in de legende
  • Hammurabi (1792 tot 1750 VC) die onder meer bekend staat voor de Hammurabi codex. De oudste tot dusver teruggevonden wetboeken die de regels en de straffen bij overtreding beschrijft. Zoals wat er bij diefstal, schade aan eigendom, rechten van vrouwen, huwelijksrecht, rechten van kinderen, slavenrecht, moord, overlijden en letsels gebeurt. Afhankelijk van welke de maatschappelijke positie van daders en slachtoffers was. 
  • Ashurbanipal (685 tot 627 VC) vestigde de eerste systematisch georganiseerde bibliotheek in het oude Midden-Oosten. De Koninklijke Bibliotheek van Assurbanipal is een verzameling van duizenden kleitabletten en fragmenten uit de 7e eeuw VC. 
  • Gilgamesj (rond 2500 VC) die beschreven staat als een halfgod in zijn epos.

hoe tenreks communiceren



Tenreks, egelachtig dieren, komen enkel in de oostelijke regenwouden van Madagascar voor. Wat hen nog unieker maakt is dat ze met hun stekels onderling communiceren. Door met speciale stekels, die verschillen van de andere, als enige zoogdier stridulatie gebruiken. Een techniek waarbij je geluid maakt door het tegen mekaar wrijven van lichaamsdelen, zoals ook krekels doen.

Iets dat een filmploeg van BBC Earth wist vast te leggen. Al hebben ze de geluiden weliswaar aangepast zodat ze ook voor mensen hoorbaar zijn. Want de meeste frequenties zijn te hoog voor het menselijk auditief bereik. Daarom had de ploeg een vleermuis detector met zich meegenomen die ultrasonische geluiden kon opvangen.

Een communicatie systeem, dat volgens wetenschappers, 's avonds ook wel zou gebruikt kunnen worden om zich via echolocatie te oriënteren. (via Britannica en Wikipedia)

facebook make-up


Facebook bestaat op verschillende niveau's en om die wat aangenamer te maken kan het wel is leuk zijn om die omgeving wat verder in te kleuren.

Door bijvoorbeeld een profiel pagina van één grote foto achtergrond te voorzien. Die Photo Magic voor jou in de juiste vormen snijd en aangeeft waar je ze juist zichtbaar moet maken. Hoe je dat juist kan uitwerken kan je hier lezen, met zulke voorbeelden als gevolg.

Of een fan pagina die je van een startpagina kan voorzien. Iets dat je met Pagemodo, een speciale WYSIWYG editor, kan uitwerken. Die je bijvoorbeeld met een aangepaste avatar, die verder bouwt op de standaard meegeleverde, kan opfrissen. (via make use of, urlesque, geeks are sexy)

feestje wereldrecord regeringsvorming



Vandaag, om middernacht, zet België het record regeringsvorming op zijn naam en dat wordt gevierd. Met een volksfeest op het Gentse Sint-Jacobsplein van 19u00 tot 0u15.

Aangevuld met er optredens, stand-up comedy, video, fanfares en straattheater zal zijn. En waar een Irakese delegatie de wisselbeker "Wereldrecord Regeringsvormen" zal overhandigen. Om te eindigen met het aftelmoment om middernacht.

Terwijl er in andere steden als Brussel en Leuven, als onderdeel van de friet revolutie, gratis frietjes worden uitgedeelden. Of je kan naar een DJ-set van de Civalizee Foundation op de Antwerpse Groenplaats terecht van 16u30 tot 17u30.

backwater gospel

Al sinds mensenheugenis betekent de komst van de begrafenis- ondernemer ook de komst van de dood. Tot op een dag deze noodlotige voorspelling faalt en de God vrezende inwoners van Backwater wachten tot iemand sterft.

The Backwater Gospel is dan ook een gitzwarte animatie, die je hier kan bekijken.

Waarbij de titel met het woord "gospel" naar "de opname" (in het Engels rapture) lijkt te verwijzen. Als je weet dat "gospel" voor goed nieuws of blijde boodschap staat en "de opname" inhoud dat God mensen van de aardbodem weg neemt. (via nerdcore, Wikipedia en afbeelding)

entertainment vergelijk


De Canadese strip tekenaar Doug Savage maakt dagelijks een nieuwe editie voor zijn reeks "Savage Chickens" op een post-it note. Waarin kippen de hoofdrol hebben opgeëist. Vandaag gaat het over entertainment met een vrij duidelijk, maar erg veralgemeend, statement.

extreme origami kunsten



De krant "The Boston Globe" laat MIT studenten van hun origami club aan het woord. Die tonen wat ze zoal uit het papier uit het werk tevoorschijn kunnen toveren. Een activiteit dat de studenten, naar eigen zeggen, helpt leren omgaan met complexe structuren zonder enige tijdsdruk.

Net als die studenten is ook Elod Beregszaszi begeestert door het vouwen van papier. Om met tal van materialen tot kleine drie dimensionale kunstwerkjes te komen. Die je op popupology, zijn blog, kan bekijken. Maar eveneens kan aanleren, al is dat aanbod voorlopig wel beperkt tot een hart en de Engelse "Saint Paul's Cathedral". (via laughing squid en dude craft)

oscar zoektrends


De eerste "Academy Awards" ceremonie werd op 16 mei 1929 gehouden om uitzonderlijke filmografische realisaties te vieren. Hetgeen ondertussen nog steeds het geval is. Want op 27 februari is het reeds de 83ste editie van de Oscars.

De naam, dat het beeldje dat de winnaars mee naar huis mogen nemen, heeft meegekregen. Een niet gedocumenteerde verwijzing naar mogelijk de eigennaam van ondermeer een echtgenoot, een oom of een koning. Waar de Mexicaanse filmregisseur en acteur Emilio "El Indio" Fernández voor poseerde.

Waar Google een trend site heeft voor ontworpen. Zodat de meest opgezochte termen per categorie beter in beeld gebracht kunnen worden. En zo een suggestie kan doen naar een mogelijke winnaar aan de hand van zijn opgezochte populariteit. (via Wikipedia)

liefdesliedjes schrijven doe je zo



Het Australische comedy collectief "The Axis of Awesome" leert je hoe je gemakkelijk een liefdesliedje kan schrijven. Doordat heel wat gelijkaardige liedjes met dezelfde bouwstenen werken, net als ze dat eerder ook konden aantonen voor muziek bestaande uit vier akkoorden.

eerste grammy voor game muziek



"Baba Yetu" van Christopher Tin is een muzikaal stuk dat speciaal voor het spel "Civilization IV" werd geschreven. Dat gisteren, tijdens de uitrijking van de Grammies, in de prijzen viel. Door met de Grammy voor "Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocalist(s)" te winnen.

Waardoor er voor het eerst een Grammy naar muziek uit een game gaat. Dat, zoals de componist in zijn dankwoord ook zei, kan gelden als een erkenning van de muzikale kwaliteit in games. (via reddit en Wikipedia)

valentijn locaties


Ook voor valentijn heeft Google iets speciaals gemaakt. Namelijk de site "map your valentine" die je helpt om een zelfgekozen locatie in een hart vorm weer te geven.

Dat je van een tekstje kan vergezellen, zodat het als een valentijnskaartje kan gebruikt worden. Door te verwijzen naar een reeds bezochte locatie, of  een plaats waar je zou willen afspreken.

zombie valentijnskaartjes


Illustrator Elliott Quince introduceert zombies in het concept van Valentijns kaartjes. Hetgeen voor een originele mix zorgt. Die je voor jezelf kan maken door de tekeningen te downloaden en op een blad te drukken.

Al dan niet met een adaptatie van één van de bekendste romantische gedichtjes, zoals bijvoorbeeld "Blood is red, veins are blue, brains are sweet, and so are you.". (QuinkyArt via Laughing Squid)

revolutie

Nu de voormalige Egyptische president Mubarak is afgetreden en de macht aan de legerleiding heeft overgedragen gaat de revolte over naar een revolutie. Aangezien er, zoals de definitie aangeeft, in een relatief korte termijn fundamentele veranderingen zijn gebeurd.

Een woord dat van het Latijnse "revolutio" afstamt en "een omslag" betekent. Dat Copernicus in de titel (De Revolutionibus Orbium Coelestium) van zijn studie over de beweging van planeten rond de zon had gezet.

Om later overgenomen te worden door de astrologie om een abrupt einde van een sociale orde aan te geven. Waarna het ook zijn weg naar de politiek vond. Door in 1688 met de "The Glorious Revolution", de machtswissel in het VK van James II door William III te omschrijven.

Dat ondertussen een toepasselijk woord is geworden voor elke ingrijpende verandering zij het maatschappelijk, cultureel of andere. (via Wikipedia en afbeelding)

tongzoenen



Het is bijna opnieuw valentijnsdag en dan kan er al wat worden afgekust, al dan niet met een tong erbij. Een tongzoen of "French kiss", in het Engels, lijkt te verwijzen naar een Franse herkomst. Maar dat is misschien op dezelfde wijze tot stand gekomen als "French fries".

Net als voor die uitspraak is dat ook hier niet het geval. Het kreeg de bijnaam Frans te zijn rond de jaren 1920 doordat de Franse cultuur toen als passioneel bekend stond. Ook al was het daarvoor ook gekend als een Florentijnse of Engelse kus.

Iets dat de het YouTube kanaal HotForWords op een originele manier weet toe te lichten. Een onderdeel van de Next New Networks koepel, die content makers helpt zich te ontwikkelen. (via Wikipedia en Geeks Are Sexy)

164 jaar Thomas Edison


Vandaag viert Google Thomas Alva Edison's (1847 - 1931) 164ste verjaardag. Een Amerikaanse wetenschapper en zakenman, die als één van de grootste uitvinders bekend staat.

Die de principes van de massa productie met groepswerk wist toe te passen voor het uitvindingsproces. Waardoor hij als de uitvinder van het eerste industriële onderzoeks laboratorium aanzien wordt.

Met heel wat uitvindingen en patenten als gevolg. Waarvan er ook vele overgekocht waren van andere uitvinders en hij vervolgens de octrooien op zijn naam liet zetten. Als deze succesvol bleken, perfectioneerde hij ze en nam ze in productie.

Zoals de fonograaf, de film camera, een elektrische gloeilamp met lange levensduur, een stock ticker, een mechanische stem recorder, een batterij voor een elektrische auto en elektrische stroom levering.

Waarbij hij niet terugdeinsde om zijn handen vuil te maken wanneer hij met concurrentie te maken had. Zeker als iemand zijn eigen uitvinding verbeterde zoals ik al eerder aangaf toen ik het over Tesla en de stroomoorlog had. (via Wikipedia)

google als wedding planner


Gisteren lanceerde Google een "weddings" onderdeel. Met de bedoeling om sommige van haar diensten (Sites, Picknik, Docs, Picasa) doelgericht aan te prijzen. Met extra aangepaste ontwerpen die ze dankzij de ingeroepen hulp van een ervaren "wedding planner" hebben voorzien.

Zodat het uitwerken van een huwelijk gemakkelijker kan gemaakt worden. Iets dat ze al eerder hadden aangetoond door met een filmpje uit de "Search Stories" reeks te demonstreren hoe een huwelijksaanzoek kon worden uitgewerkt.

rayanair leert je inpakken



Onlangs kwam een groep amokmakende ULB studenten die met Rayanair uit het Canarische Lanzarote wilden vertrekken in de problemen. Enkele van de studenten weigerden namelijk om een extra toeslag voor hun te zware bagage te betalen.

Een verhaal dat de kranten haalde en waar de low-cost maatschappij gisteren op reageerde. Door onder meer te verwijzen naar een YouTube filmpje dat uitlegt hoe je voldoende kleren voor twee weken in een rugzak van 10 kg kan krijgen. Een tegelijk ludieke en informatieve manier van communiceren.

wiskundig verantwoord doodlen



Wiskunde kan soms al is overkomen als een erg droge materie, maar dat is erg afhankelijk van hoe je de dingen uitlegt. Op het YouTube kanaal van Vihart krijg je daarom een heel andere aanpak te zien.

Door er via spelletjes en tekeningen (met oa. sterren, binaire bomen, cijferspelletjes, oneindige olifanten) geïntroduceerd te worden aan tal van wiskundige principes. Zoals de hierboven aangehaalde grafentheorie, borromeaanse ringen, knopentheorie en topologie. (via Geeks Are Sexy en Wikipedia)

183 jaar Jules Verne


Vandaag is het 183 jaar geleden dat de Franse science fiction schrijver Jules Verne geboren werd. Iets dat Google met een interactieve doodle op de hoofdpagina van haar zoekdienst viert. Waarmee je zelf in de omgeving van 20 000 mijlen onder zee kan begeven.

Een titel die weliswaar niet naar de diepte, maar naar de afgelegde afstand onder de zeespiegel verwijst. Want in het boek zelf is de grootste vermelde diepte vier mijlen. Met de 32 186,88 km (20 000 mijlen) gedeeld door de diameter van de Aarde (12742 km) zo'n 2,526 maal om de Aarde zou kunnen.

Een mogelijk misverstand dat zou kunnen ontstaan zijn uit een misvertaling van de titel. Doordat de originele Franse titel met "Vingt Mille Lieues sous les mers" een meervoud van zeëen opneemt. Een verwijzing naar de zeven zeeën. Een spreuk die behouden bleef, ook al veranderde naargelang de tijd en kennis evolueerde, de betekenis ervan.

Net als de naam van de kapitein een woordspeling is op de naam die Odysseus opgeeft wanneer de cyclops daar naar vraagt. Aangezien "Nemo" in het Latijn "geen man" of "niemand" kan betekenen. En net als zijn collega gedoemd lijkt te zijn om door de zeëen te dwalen. (via Wikipedia en Google)

automatisch uitleenpunt


De Amerikaanse bibliotheek coöperative van Polk County introduceert een boeken automaat in haar arsenaal. Zodat ze mensen, aan de hand van hun bibliotheek kaart, ook in meer afgelegen gebieden kunnen bedienen. Een systeem dat in het commerciële circuit al gebruikt werd om bestsellers aan de man te brengen.

Dat zeker zijn voordelen heeft voor de publieke sector. Je bent namelijk 24/7 open, je kan het bijna overal plaatsen en mits het inbouwen van een inleverbus hoeft de gebruiker niet meteen elders heen te gaan. Maar evengoed zou kunnen worden ingezet om ten allen tijde de reservaties te komen ophalen of om toch steeds een beperktere selectie aan te bieden. Net als wanneer de bakker dicht is  je nog naar een broodautomaat kan.

Een gelijkaardig concept is een gemeenschappelijk uitleenpunt. Dat je, zoals de inwoners van het Engelse dorp Somerset demonstreren, kan bekomen door een oude telefoon cabine een nieuwe invulling te geven. Waarlangs de inwoners boeken onderling boeken kunnen uitwisselen of nieuwe achtergelaten.

Net als bij boekenkasten uit ho(s)tels waar reizigers gelezen werken achterlaten en er nieuw leesvoer, dat anderen uitgelezen hebben, kan meenemen. (afbeelding 1 en 2offbeat earth en cfnews13 via neatorama)

de zon 360°



Op 26 oktober 2006 stuurde NASA twee sondes uit om een beter beeld te krijgen op de zon. Die de stroom van materie en energie naar de Aarde in het oog kunnen houden. Waardoor er voor het eerst een totaal beeld van de zon te zien is en meteen ook dienst kan doen als een "early warning" systeem voor verhoogde zonne activiteit.

Een fenomeen dat zich al eerder heeft voorgedaan maar volgens een rapport van de "National Acadamy of Sciences" deze keer zwaardere gevolgen zou kunnen hebben. Doordat de zonnemaximum in dit of de komende jaren met een magnetische storm de elektrische infrastructuur zou kunnen beschadigen.

Voor die reden werken energie leveranciers al enkele decennia aan mogelijke scenario's. In de VS helpt NASA om dit via een soort van zonneschild te coördineren en zo de impact op de infrastructuur te helpen minimaliseren. Wat de EU in die materie juist deed kon ik niet meteen terugvinden, dus vroeg ik het hen.

Het "directoraat generaal voor energie, afdeling energie technologieën en onderzoek coördinatie" wist mij te vertellen dat de EC zich van mogelijke aanpakken bewust is, maar hier voorlopig niets mee doet. Omdat, volgens mijn contactpersoon, geo-engineering oplossingen "quick fixes" zijn die enkel na een volledige risk assesment kunnen aangewend worden om ergere gevolgen te voorkomen.

Daarom geven ze er de voorkeur aan om op de lange termijn te werken. Of dat ook zijn vruchten zal dragen voor problemen die zich op korte termijn zouden kunnen voordoen zal zichzelf uitwijzen. Misschien is dit wel het equivalent van de commotie rond Y2K.

miniaturen meer rood dan klein

iniaturen waren oorspronkelijk de eerste letter van een paragraaf die in het rood werden ingekleurd. Dat door de Romeinen als een herkenningspunt in de tekst werd gebruikt. Het was toen namelijk de gewoonte om de teksten in één stuk door, zonder leestekens of adem ruimtes, te schrijven. De naam miniatuur is dan ook afkomstig van het Latijnse "minium", dat "rode verf" betekent.

Om later later deze betekenis te zien verruimd worden naar het versieren en illustreren van het schrift. Zo bestonden er verschillende categoriën van versiering in de middeleeuwse boekkunst. Zoals het levendiger maken van initialen met sierlijk penwerk.

(uit het getijdenboek van
Katharina van Kleef)
Het versieren met geometrische motieven, rankwerk of met bloemen gedecoreerde initialen. Vaak in combinate met fantastische of monsterachtige wezens. En personages als acrobaten die de vorm van een letter nabootsen, of waarbij het oog van de letter het tafereel omsluit.

Pas in de 16e eeuw werd het woord in de term portretminiatuur opgenomen. Een verwijzing naar een portret geschilderd op een klein rond of ovalen plaatje van ivoor of hout. Waaraan het zijn referentie voor kleine afmetingen.

Een vorm van letterkunst die je met de bijbel van Anjou, nog niet zo lang geleden, in Leuven kon bewonderen. Gelukkig werd er voor het herinbinden van het werk eerst een gedigitaliseerde variant gemaakt die je hier kan inkijken. (via Vlaamse miniaturen van Maurits Smeyers uitgegeven bij het Leuvense Davidsfonds, Wikipedia en afbeelding 1, 2)

in cirkels lopen



NPR maakte een filmpje over experimenten waarbij er geprobeerd werd om mensen in een rechte lijn te laten vooruit gaan wanneer er geen herkenningspunten zijn. Om dit te simuleren kreeg de kandidaat een blinddoek om. Om vervolgens onvrijwillig cirkelvormige bewegingspatronen te vertonen.

Die niets gemeen hebben met het vrijwillige omcirkeling van religieuze plekken ter aanbidding van de godheid. Of als een verdedigingstactiek om vreemden verloren te laten lopen. Zoals dat het geval is in de Hongaarse stad Hajdúböszörmény.

Een oorzaak die volgens sommigen teruggaat naar onze vroegste instincten. Hetgeen ook bij andere dieren overkomt als ze middelen als de zon, de maan, de sterren, landmarks, geuren, het weer of het magnetische veld niet meer kunnen aanwenden.

Iets dat volgens het onderzoek van Jan Souman aan de werking van de hersenen zou liggen. Doordat ze aan de hand van beperkte informatie een koers bepalen. Waarbij het evenwichtsorgaan wordt aangesproken dat op zijn beurt het gevoel van evenwicht informeert, net als de bewegingssensors in de spieren en gewrichten. Die door een opeenstapeling van kleine foutjes voor de cirkelbeweging zorgen.

publiek domein liedjesboek

Net als het in België onlangs het geval is geworden, is GEMA in Duitsland geld gaan vragen voor het gebruik van partituren in kinderopvang, kleuter- en lagere scholen. Waarbij elk individuele kopie moet worden gemeld.

Als reactie hierop kwam de Piratenpartij met het idee om een liedjesboek met werken uit het publieke domein uit te werken. Iets waar ze al eerder ervaring in hadden door het maken van een combinatie aan soortgelijke kerstliederen. Met de bedoeling dat de inhoud wel vrij mag gekopieerd worden, zonder enige administratieve verplichtingen.

Maar daarnaast zal het ook als een referentie punt gaan gelden. Door de de onzekerheid of het liedje al dan niet, na een bescherming van 70 jaar, tot het publiek domein behoort weg te nemen. Met alle mogelijke gevolgen voor de verkoop in het commerciële circuit.

Iets dat zich vanaf maart zal uitwijzen, indien er voldoende vrijwilligers, een verdeler en sponsers gevonden worden. Zodat het 52 tellende publiek domein liedjesboek gratis naar zo'n 50 299 kleuterscholen en kinderdagverblijven zullen verzonden worden en digitaal beschikbaar beschikbaar gemaakt.

Een originele oplossing, die tegelijkertijd ook dat onderdeel van het erfgoed helpt te bewaren. Beslist een project waar ik voor een Nederlandse variant mijn schouders wil onder zetten. Zeker als ik dit in de 20% zelf te besteden tijd zou mogen doen. (via nerdcore en afbeelding 1, 2)

emma in pop-up boekenland



"Flip" is een animatie dat ik tijdens het doorneuzen van de winnaars van future@motion 2010 gevonden heb. Waar Jill Hackett, een leerling van de "Ringling College of Art & Design" school, de 5de plaats mee verwierf. Met het verhaal van Emma, een meisje in een pop-up boek, dat zich van haar vaste plaats loswerkt om haar universem te ontdekken.

Een stijl van boeken die tegenwoordig zowel voor kinderen als volwassenen kunnen bedoeld zijn. Maar dit formaat is echter het resultaat van een lange evolutie. Want nog voor de boekdrukkunst bestonden er al beweegbare boeken.

Het oudste bekende voorbeeld zijn de interactieve mechanismen die Ramón Llull (1235-1316) uit Mallorca gebruikte. Een Catalaanse mysticus en dichter die aan de hand van een Volvelle of roterende schijven zijn gedachten illustreerde.

Pas in de 14e eeuw ontstonden de "turn-up" of "lift-the-flap" mechanismen waarmee er ondermeer in de anatomie meerdere dieptes werden weergegeven, van een torso naar een ribbenkast bijvoorbeeld. Zoals de zeven gedetailleerde anatomische lagen die op deze manier in "De humani corporis fabrica" van Andreas Vesalius uit 1543 te aanschouwen waren.

Pas wanneer de uitgever John Newbery in de tweede helft van de achttiende eeuw met de verkoop van boeken voor kinderen begint, gaan ook andere experimenteren met creatieve en interactieve manieren om succes te hebben op deze nieuwe markt.

Een eerste grote succes kwam van de Londense drukker en boekverkoper Robert Sayer. Die rond 1765, een "lift-the-flap" boek ontwikkelde. Waarbij en boek twee overlappende gegraveerde scènes kon hebben en een hele geschetste situatie kon doen veranderen. Begeleid van verzen die de volgorde hielpen te bepalen. Waarvoor hij het hoofdpersonage Harlequin koos naar analogie met de metamorfoses uit het pantomime theaterstuk de Harlequinades.

Dat in de jaren 1820 op andere wijze door William Grimaldi werd uitgewerkt en door nog tal van anderen na hem. Die volgens de thesaurus lijst van "het oude kinderboek" als uitvouwbare-, beweegplaten-, drietrapsprent-, tribade-, uitklapprent-, uitschuifprent-, uitvouwprent-, uitschuifprentboeken of harlequinades bekend staan. Maar waar vaker naar verwezen wordt met het Engelse leenwoord "pop-up boeken". (via universiteit van Noord-TexasWikipedia en afbeeldingen 1 en 2)

community building rond lokaal nieuws

Onder het moto "goeie ideëen heb je vaak niet als enige" was ik aangenaam verrast toen ik een bericht van Het Nieuwsblad TV Ekkergem leerde kennen. Een zender van en voor de inwoners van de Gentse wijk Ekkergem.

Dat dankzij de subsidies van het Delhaize Fonds van de Koning Boudewijn Stichting en het "Creeër je wijk" initiatief van de stad Gent opgestart geworden. Samen met de deskundige ondersteuning van het Oezbekistaans Filmfonds (een dochter van VroemVroem) dat de lokale bijdragers begeleid.

Een concept dat ook door een bibliotheek kan aangewend worden om mensen en hun omgeving te laten leren kennen. Waarbij er inspiratie kan opgedaan worden bij WikinewsIndymedia of zelfs OpenLeaks.

Door een ondersteunde en stuwende rol op zich te nemen. Dat afhankelijk van de lokale actoren aangevuld kan worden. Zo zou een hogeschool met een opleiding journalistiek of multimedia overtuigd kunnen worden om dit als onderdeel van hun curriculum op te nemen. (afbeelding 1, 2)

google kunst project



Via het vandaag gelanceerd Google Art project kan je het werk van zo'n 400 artiesten van op één locatie bekijken. De bedoeling is dan ook om kunst dankzij technologie toegankelijker te maken.

Waarvoor de werken met een zeer hoge resolutie zijn ingescanned, zodat je het werk van erg dichtbij kan bewonderen. Om nadien je favorieten in een eigen collectie te steken en van commentaar te voorzien.

Net als de mogelijk om alle, tot nu toe, deelnemende musea virtueel te bezoeken : Alte Nationalgalerie (Berlijn, Duitsland), Freer Gallery of Art (Washington DC, VS), The Frick Collection (New-York, VS), Gemäldegalerie (Berlijn, Duitsland), The Metropolitan Museum of Art (New-York, VS), MoMA (New-York, VS), Museo Reina Sofia (Madrid, Spanje), Museo Thyssen (Madrid, Spanje), Museum Kampa (Praag, Tsjechië), The National Gallery (Londen, VK), Palace of Versailles (Versailles, Frankrijk), Rijksmuseum (Amsterdam, Nederland), The State Hermitage Museum (St Petersburg, Rusland), State Tretyakov Gallery (Moskou, Rusland), Tate Britain (Londen, VK), Uffizi Gallery (Florence, Italië), Van Gogh Museum (Amsterdam, Nederland).

- Copyright © infocaris