07 februari 2011


De Amerikaanse bibliotheek coöperative van Polk County introduceert een boeken automaat in haar arsenaal. Zodat ze mensen, aan de hand van hun bibliotheek kaart, ook in meer afgelegen gebieden kunnen bedienen. Een systeem dat in het commerciële circuit al gebruikt werd om bestsellers aan de man te brengen.

Dat zeker zijn voordelen heeft voor de publieke sector. Je bent namelijk 24/7 open, je kan het bijna overal plaatsen en mits het inbouwen van een inleverbus hoeft de gebruiker niet meteen elders heen te gaan. Maar evengoed zou kunnen worden ingezet om ten allen tijde de reservaties te komen ophalen of om toch steeds een beperktere selectie aan te bieden. Net als wanneer de bakker dicht is  je nog naar een broodautomaat kan.

Een gelijkaardig concept is een gemeenschappelijk uitleenpunt. Dat je, zoals de inwoners van het Engelse dorp Somerset demonstreren, kan bekomen door een oude telefoon cabine een nieuwe invulling te geven. Waarlangs de inwoners boeken onderling boeken kunnen uitwisselen of nieuwe achtergelaten.

Net als bij boekenkasten uit ho(s)tels waar reizigers gelezen werken achterlaten en er nieuw leesvoer, dat anderen uitgelezen hebben, kan meenemen. (afbeelding 1 en 2offbeat earth en cfnews13 via neatorama)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris