08 februari 2011


Vandaag is het 183 jaar geleden dat de Franse science fiction schrijver Jules Verne geboren werd. Iets dat Google met een interactieve doodle op de hoofdpagina van haar zoekdienst viert. Waarmee je zelf in de omgeving van 20 000 mijlen onder zee kan begeven.

Een titel die weliswaar niet naar de diepte, maar naar de afgelegde afstand onder de zeespiegel verwijst. Want in het boek zelf is de grootste vermelde diepte vier mijlen. Met de 32 186,88 km (20 000 mijlen) gedeeld door de diameter van de Aarde (12742 km) zo'n 2,526 maal om de Aarde zou kunnen.

Een mogelijk misverstand dat zou kunnen ontstaan zijn uit een misvertaling van de titel. Doordat de originele Franse titel met "Vingt Mille Lieues sous les mers" een meervoud van zeëen opneemt. Een verwijzing naar de zeven zeeën. Een spreuk die behouden bleef, ook al veranderde naargelang de tijd en kennis evolueerde, de betekenis ervan.

Net als de naam van de kapitein een woordspeling is op de naam die Odysseus opgeeft wanneer de cyclops daar naar vraagt. Aangezien "Nemo" in het Latijn "geen man" of "niemand" kan betekenen. En net als zijn collega gedoemd lijkt te zijn om door de zeëen te dwalen. (via Wikipedia en Google)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris