04 februari 2011NPR maakte een filmpje over experimenten waarbij er geprobeerd werd om mensen in een rechte lijn te laten vooruit gaan wanneer er geen herkenningspunten zijn. Om dit te simuleren kreeg de kandidaat een blinddoek om. Om vervolgens onvrijwillig cirkelvormige bewegingspatronen te vertonen.

Die niets gemeen hebben met het vrijwillige omcirkeling van religieuze plekken ter aanbidding van de godheid. Of als een verdedigingstactiek om vreemden verloren te laten lopen. Zoals dat het geval is in de Hongaarse stad Hajdúböszörmény.

Een oorzaak die volgens sommigen teruggaat naar onze vroegste instincten. Hetgeen ook bij andere dieren overkomt als ze middelen als de zon, de maan, de sterren, landmarks, geuren, het weer of het magnetische veld niet meer kunnen aanwenden.

Iets dat volgens het onderzoek van Jan Souman aan de werking van de hersenen zou liggen. Doordat ze aan de hand van beperkte informatie een koers bepalen. Waarbij het evenwichtsorgaan wordt aangesproken dat op zijn beurt het gevoel van evenwicht informeert, net als de bewegingssensors in de spieren en gewrichten. Die door een opeenstapeling van kleine foutjes voor de cirkelbeweging zorgen.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris