Archive for januari 2011
twitter thesaurus
Thsrs, de kortere thesaurus, helpt je om kortere synoniemen te vinden. Zodat je bij het twitteren binnen je 140 karakters per bericht kan blijven. Zonder afkortingen te moeten gaan gebruiken.
Al kan je soms wel behoefte hebben aan een wat uitgebreidere versie met meer informatie. Iets waar Memidex, ontwikkeld door de Amerikaanse Princeton universiteit, een praktische site voor is. Door naast de eigen resultaten ook die uit tal van andere bronnen te tonen. (via presurfer)
wikipedia presentaties
Qwiki is een nieuwe site, momenteel in alpha, dat voorgelezen en ondertitelde presentaties toont aan de hand van informatie uit Wikipedia. Met momenteel al zo'n drie miljoen verwerkte termen. Een erg interessante nieuwkomer in het lijstje van sites dat met of rond Wikipedia werkt.
- DBpedia : om gestructureerde informatie uit wikipedia op te halen
- Deletionpedia : een overzicht van alle verwijderde wikipedia artikels
- Similpedia : vind soortgelijke links aan de hand van een url of tekst
- WikiDashboard : overzicht gediteerde artikels
- Wikimindmap : mindmap aan de hand van de artikel verwijzingen
- Wikipedia article traffic statistics : nagaan hoe vaak een pagina bekeken werd
- WikipediaFS : artikels bekijken en editeren alsof het bestanden waren
- WikipediaVision : visualisatie van anonieme edits
- Wikirage : overzicht meest gediteerde pagina's
- Wikiscanner : overzicht anonieme edits door organisaties
curriculum vitae genereren
Als je een LinkedIn profiel hebt kan je aan de hand van je gegevens een cv genereren. Een omschrijving dat sinds 1902 gebruikt werd om "een korte weergave van iemands leven en werk" weer te geven.
Dat sinds 2004 een gestandaardiseerde versie, met de naam Europass, kent in de Europese Unie. Om de migratie van werknemers tussen de leden landen te helpen vereenvoudigen. Dat je hier eveneens kan helpen om je "curriculum vitae" vorm te geven. (via Tzine, wikipedia en afbeelding)
toon herremans - pennen
Vandaag is het weer is gedichtendag, met het thema nacht. Daarom dit korte gedicht van Toon Herremans onder de naam "pennen".
Pennen kunnen op papierschreeuwen, vloeken, ketterenkunnen ook met veel bravoureschallen en trompetteren,
maar ze kunnen ook heel zachteen stil verdriet genezen,met woorden die je nu en dannóg eens een keer wilt lezen.
sociaal overzicht met tweetdeck
Sinds ik Twitter ben gaan gebruiken rade mede twitteraar Yper mij Tweetdeck aan. Dat toen nog enkel beschikbaar was voor de desktop. Hetgeen voor iemand die bijna constant zijn browser daarboven op gebruikt niet altijd erg handig was.
Echt gebruiken deed ik het dan ook niet, tot ik op een dag merkte dat het ondertussen ook beschikbaar was als Chrome App. En na het enkele weken het getest te hebben heb ik er een erg positieve ervaring aan overgehouden.
Iets dat je zelf kan ervaren door na de installatie vanuit een nieuwe tab de app op te starten. Of vanaf elke pagina kan opstarten dankzij een toevoeging aan het context menu, zoals je ook voor je bookmarks kan doen.
Naast het feit dat het gewoon praktisch en overzichtelijk is om, voorlopig nog enkel, Twitter, Facebook, Foursquare en Google Buzz in kolommen naast mekaar te kunnen zien. Het enige dat ik voorlopig aan de dienst mis is een mogelijkheid om een kolom te maken waarin je je frequentst gebruikte hashtags en enkele toegevoegde waarden kan raadplegen.
hezarfen en andere vroege vluchten
Hezarfen is een animatie over een mythische Ottomaanse figuur. Die tussen 1630 en 1632 een vlucht van de Galata toren naar het Doğancılar plein te Üsküdar gemaakt zou hebben. Een afstand van zo'n 3358 meter die volgens sommigen als de eerste menselijke vlucht geldt. Al valt dat natuurlijk moeilijk te bewijzen en zijn er tal van voorgangers die dit reeds zouden gedaan kunnen hebben.
Zo had Da Vinci een grote fascinatie voor het vliegen. Daarom observeerde hij vogels en schreef zijn bevindingen in 1505 neer in de codex over de vlucht van vogels. Waar hij tal van vliegmachines op baseerde zoals een lichte zweefvlieger en een soort van helicopter.
In de Griekse mythe van Phaëton vliegt de zoon van de zonnegod Helios door met de zonnewagen zijn vader te rijden. De paarden waren echter niet vertrouwd met de nieuwe bestuurder en sloegen op hol. Hierdoor reed hij meermaals rakelings langs de Aarde. Met grote dorre plekken, een woestijn, als gevolg. Om te voorkomen dat de hele Earde in brand zou komen te staan besloot de oppergod Zeus hem met een bliksemschicht te doden.
Of zoals in een andere bekende Griekse mythe waarin vader (Daedalus) en zoon (Icarus) proberen te ontsnappen uit hun, door de Kretenzische koning Minos, opgelegde gevangenschap. Doorom bouwde de vader, een gevierde uitvinder, vleugels van een houten raamwerk met veren en was. Om te vermijden dat de was zou smelten waarschuwt hij zijn zoon om niet te laag of te hoog te vliegen. In zijn enthousiasme wordt Icarus echter roekeloos en gaat hij te hoog vliegen. Met als gevolg dat de zon de was doet smelten en hij neerstort in de Egeïsche zee. (via kuriositas, wikipedia en afbeeldingen 1,2,3)
cello cover Smooth Criminal
De Kroatische muzikanten Stjepan Hauser en Luka Šulić spelen "Smooth Criminal" van Michael Jackson op twee cello's. Of hoe je ook met klassieke instrumenten je repertoire niet tot de klassieke stijlen hoeft te beperken.
Al kan het steeds herwerkt worden, zoals Apocalyptica bewijst met hun cover van Edvard Grieg zijn "hallen van de berg koning". Dat door vele anderen in tal van stijlen is herwerkt, enkele voorbeelden daarvan zijn Apollo 100, BBC Maestro Goldie, Berliner Philharmoniker, Captain Jack, DJ Liquid, KCJO, Savatage, SRC, The Who en Trent Reznor and Atticus Ross (soundtrack The Social Network).
Youtube kanalen : Apocalyptica, Luka Šulić en Stjepan Hauser. (via presurfer)
acties rond regeringsvorming
Afgelopen zondag werd de mars op Brussel gehouden. Een manier waarop burgers hun onvrede met de lange regeringsvorming kenbaar wilden maken. Iets dat al minstens sinds april van vorig jaar aan het broeien is.
Met tal van andere acties die sindsdien zijn opgedoken. Zoals een aftelklok tot het wereldrecord. Waarmee de huidige regeringsvorming periode getoond wordt en vergeleken met het huidige wereld record. Een record dat momenteel op naam van Irak staat. Door er in 2009 zo'n 289 dagen over te doen. Zonder noemenswaardige veranderingen zal dat op 30 maart 2011 gebroken zijn.
Onder de noemer camping 16 kamperen momenteel 143 497 virtuele mensen voor de Wetstraat 16 om politici tot ten laatste op 21 april tijd te geven eer ze hun geld terug gaan vragen. Of het ongeschoren baarden initiatief van Benoît Poelvoorde. Die deze wil laten staan tot er een regering komt.
Allemaal originele en lovenswaardige acties, maar die in mijn mening naast de kwestie gaan. Het uitblijven van een nieuwe regering, hoe dan ook samengesteld, is het probleem niet. De reden waarom dat proces steeds langer gaat duren is dat wel.
Het land is namelijk opgedeeld in vier regio's, die elk een eigen visie hebben over hoe ze hun beleid zouden uitwerken. Door een algemene beslissing te nemen, beter bekend als het Belgische compromis, is de beleidsuitvoering vaak allesbehalve ideaal. Daarom zou een confederaal model, zoals dat van Europa of Zwitserland, elke regio de kans kunnen geven om zijn visie uit te werken. In plaats van dit reeds decennia lang in gang zijnde proces te blijven rekken door bij elke regeringsvorming enkele halfslachtige overdrachten te bedenken. (verwijzingen via wikipedia)
onweer kan antimaterie maken
NASA melde onlangs hoe de Fermi telescoop per ongeluk heeft opgemerkt hoe onweersbuien op Aarde antimaterie kunnen produceren. Volgens de waarnemingen zorgen enkele opeenvolgende interacties voor de productie van positronen (beter gekend als elektron antimaterie).
Elementen die, in afwachting van nieuwe toepassingen, alvast voor medische toepassingen en als brandstof gebruikt zouden kunnen worden. Al was het maar omdat er volgens de E=mc² formule van Albert Einstein een enorme hoeveelheid aan energie vrijkomt wanneer een deeltje en antideeltje mekaar vernietigen bij het samenkomen. (nasa via nerdcore en wikipedia)
ouroboros
Dat, zoals de naam al aangaf, de afbeelding van een slang of een draak is die in zijn eigen staart bijt of deze opeet. Maar soms ook als twee afzonderlijke wezen weergegeven wordt. Waardoor er een eeuwige cirkel wordt gevormd die ondermeer verwijst naar de cyclistische aard van de natuur en eeuwige terugkerende patronen. (via wikipedia en wikia)
twitter hashtags
Twitter hashtags zijn een middel om binnen de community herkenningspunten te hebben. Die net als blog labels tweets met dit teken (#) groeperen. Een gebruik dat uit IRC en Jaiku's kanalen gegroeid is.
Waarmee gebruikers met dezelfde interesses mekaar en hun onderwerpen (crisisbeheersing) kunnen terugvinden. Door reeds bestaande of nog onbestaande tags toe te voegen.
#dasm : De hashtag voor De Allerslimste Mens op één.
#durftevragen : Als je graag iets wilt weten wat je nog niet wist.
Die je via sites als Hash Dictionary, Hash Dump, Hash Party, Hash Tags, Twitter Search, Tagal, Tag Def, Twazzup, Tweetag, Tweet Chat, Twemes, What the hashtag en Twitter Fall kan herkennen.
Maar ook via groepen (Twittgroups), lijsten (Tweetbe), talen (Spaans: Follow Friday, Duits: Twitter-Trends, Nederlands: One Site), locaties (MyTweetMap), vragen (Durf Vragen , Lazy Tweet) en testimonials (Twimonial) ingedeeld en verkend kan worden. (afbeelding via mashable)
smartphone tolk
Dat je met je smartphone al heel veel kon doen is niet nieuw. Eén van die dingen is bijvoorbeeld het tolken. Waar de conversatiemodus van Google Translate het al heel wat eenvoudiger maakt om mekaar te begrijpen.
Om samen met TransPerfect, dat opschriften automatisch vertaald, een handig middel is om je op de meeste plaatsen uit de slag te trekken. Hetgeen ondermeer bij het reizen bijzonder goed van pas kan komen.
Zeker als Europa, door een ééngemaakte markt, de rest van de wereld zou kunnen inspireren om de roaming kost laag te houden. Hetgeen het gebruik enkel maar kan aanmoedigen.
een oranje sinaasappel
In het begin van de 16e eeuw werd het Engelse woord geoluhread, dat vertaald kan worden naar geel en rood, gradueel vervangen door orange. Een naam dat zowel voor het fruit als voor de kleur ging staan. Dat afkomstig was van het Spaanse naranja, dat zelf uit het Sanskriet (nāraga) voor "appelsienen boom" komt.
Terwijl de Franse naam voor de kleur afkomstig is uit de stad Orange. Dat jarenlang een centrum voor de handel in sinaasappelen was. Samen met dezelfde taalkundige herkomst ging de vrucht er eveneens orange heten.
In het Nederlands is dit echter enkel het geval voor de kleur aanduiding. Voor de naam van de vrucht gebruiken we sinaasappel of appelsien. Hetgeen voor "Chinese appel" staat en een directe verwijzing is naar de oorspronkelijke herkomst van het fruit.
Net als de mandarijn, een kleinere gelijkaardige vrucht, die de naam van een Chinese functionaris of taal draagt. (via Wikipedia, presurfer en afbeelding)
boek origami
Veronica Salazar recycleert boeken door er origami vormen en woorden mee te maken. Die je afhankelijk van de beschikbaarheid op Etsy kan kopen. Een nieuwe potentiële uitwerking voor een workshop boeken recycleren. (via recycle art)
tien jaar wikipedia
Vandaag is het net tien jaar geleden dat Wikipedia formeel van start ging. In die tijd is het uitgegroeid tot een vaste waarde van het internet, een referentie punt voor informatie omsluiting en raadpleging. Waarvan de Engelstalige versie zo'n 3 528 812 en de Nederlandse 665 634 artikels telt.
Dat er enkele maanden na de lancering de Franse, Duitse, Catalaanse, Zweedse en Italiaanse internationale Wikipedia's bijkreeg. Net als het bepalen van een manier (NPOV) waarop de artikelen werden beoordeeld. Om sindsdien verder te blijven groeien met steeds meer taalgroepen die een Wikipedia maakten. Met plannen om verder te groeien in India en Brazilië om zo hun userbase naar één miljard te verhogen.
Iets dat je vandaag trouwens in Amsterdam, Bergen en Gent kan vieren.
Dat er enkele maanden na de lancering de Franse, Duitse, Catalaanse, Zweedse en Italiaanse internationale Wikipedia's bijkreeg. Net als het bepalen van een manier (NPOV) waarop de artikelen werden beoordeeld. Om sindsdien verder te blijven groeien met steeds meer taalgroepen die een Wikipedia maakten. Met plannen om verder te groeien in India en Brazilië om zo hun userbase naar één miljard te verhogen.
Iets dat je vandaag trouwens in Amsterdam, Bergen en Gent kan vieren.
Daarnaast wordt er ook steeds vaker samengewerkt met tal van organisaties die aan haar ontwikkeling kunnen bijdragen. Iets dat volgens GLaM (Britse gallerijen, bibliotheken en musea) de impact van hun collecties kan vergroten. Doordat ze langs deze weg vlotter kunnen interageren met het publiek.
Een formule dat haar succes reeds in tal van samenwerkingsvoorbeelden bewezen heeft. Door een toename van het aantal bezoekers en een stijgende verkoop van merchandising. Waardoor er ook steeds vaker wiki loves bieb, art, monuments en tal van andere initiatieven worden opgestart. (via Wikipedia, BoingBoing, Tweakers)
(uitzicht Wikipedia in 2001) |
populariteit alfabet letters
“The Alphabet” is een animatie van Alessandro Novelli die elke letter in een ander lettertype voorstelt. Een manier van communiceren die we dag in dag uit gebruiken. Maar hoe vaak zouden de individuele letters gebruikt worden? Het Spaanse agentschap Smäll zocht het uit en berekende die frequentie in Google. (via laughing squid)
onze blauwe planeet
Michael Marantz herwerkte enkele, door Carl Sagan voorgelezen, stukken uit het boek de "Pale Blue Dot". Met de bedoeling om NASA te helpen overtuigen van het belang van een aanwezigheid in de sociale media. Zodat het ruimte programma terug in de publieke interesse zou komen.
Zo zou bijvoorbeeld het interatieve spel dat NASA onlangs lanceerde sneller opvallen. Met "Extreme Planet Makeover" is het namelijk de bedoeling om je eigen planeet te ontwerpen. Met het doel dat deze leven zou kunnen ondersteunen.
Je start daarom met een vooringesteld planeet die op de Aarde of op Gliese 581d (een Super Aarde) lijkt. Door de afstand tot de ster, de grote van de planeet, het type van de ster en de ouderdom van de planeet in te stellen. Waarbij ik op een eigen variant van Gliese 581g uitkwam.
Maar dat wil niet zeggen dat er op planeten die minder of niet tot koolstof levensvormen (zoals wij) geen andere vormen van leven kunnen bestaan. Denk maar aan de nog niet zo lang gelden ontdekte vorm van Arseen leven. (via Wikipedia, BoingBoing & twitter tip Edwin Mijnsbergen)
verkeerschapen
Op vraag van de Zwitserse gemeente Gland, maakte Christophe Macet enkele verkeerschapen. Met de bedoeling om aan de hand van losgeslagen kuddes reflecterend schapen, die de straat inpalmen, automobilisten te dwingen om te vertragen.
Een rol die in vroegere tijden wel al is door echte schapen en hun hoeder werd vervuld. Maar niet als bank, signalisatie borden houder, bloemenpot en tal van andere, door de kunstenaar bedachte, manieren konden worden ingezet. (via neatorama)
een druppel water
Het filmpje hierboven is een extract uit de Discovery showcase "Invisible Worlds In the Water". Waarbij de gedragingen van water worden getoond. Vele de bewegingen die water maakt gebeuren namelijk veel te snel voor onze ogen.
Daarom toont een MIT team de beelden aan een snelheid van 10 000 frames per second. Zoals bijvoorbeeld de trapsgewijze samensmelting van een druppel met de rest van het water. (via likecool)
zelfs duiven gaan naar het paradijs
"Meme les pigeons vont au paradis" is een Franse animatiefilm met Engelse ondertitels. Waarin een oude man (Moulin), op een dag op een stapel boeken staat om aan een fles te geraken. Hij glijd echter weg en een priester kan hem nog net op tijd redden.
Deze merkt echter dat ook dat al het opgespaarde geld van de man, dat in een rode kous stak, mee op de grond is gevallen. In ruil hiervoor belooft hij de man in het paradijs binnen te loodsen. Deze is echter niet volledig overtuigd en vraagt naar meer bewijzen.
Het letterlijk vertalen van de titel doet wat aan zijn betekenis verliezen. Want de titel zelf zinspeelt op een Franse uitdrukking, namelijk "un pigeon". Een metafoor voor een toekomstig gedupeerde en een gemakkelijk uit te buiten slachtoffer.
Daarnaast wordt er in het filmpje ook verwezen naar een moderne vorm van aflaten. Een middel waarmee de kerk vroeger in ruil voor geld zonden vergaf. (via kuriositas)
afbeeldingen terugvinden
Er bestaan heel wat manieren om afbeeldingen te zoeken, maar die zijn vaak vrij arbeidsintensief. Zeker als je al een afbeelding voor handen hebt en er de achtergrond niet van zou kennen. Waardoor initiatieven zoals Pixolu en de, ondertussen in Google Images geïntegreerde, similar images search je niet verder kunnen helpen.
Maar waar TinEye en Gazopa wel een antwoord weten op te verzinnen door naar de bron te zoeken. Iets dat je dankzij de mobiele app Google Goggles nu ook van om het even waar kan gebruiken. Zolang je een smartphone met internet verbinding hebt.
Hetgeen ik dan ook meteen gebruikt heb om een kleine test uit te voeren op de bovenstaande foto van Louis Daguerre. Eén van de vroegste fotografen die in 1838 voor het eerst mensen in beeld bracht.
Na enkele seconden te wachten kreeg ik drie resultaten : afbeeldingen, covers van boeken en muziek. Afhankelijk van je interesse krijg je dan meer media gerichte informatie.
Bij de afbeelding kwam ik zo te weten dat de locatie in kwestie de Boulevard du Temple is. Samen met links naar onder meer de achterliggende geschiedenis.
Zo kom je via een gevonden Flickr resultaat te weten dat de schoenenpoetser en zijn klant die je in de niet herwerkte foto links onderaan kan zien er niet toevallig op staat.
In die tijd was het namelijk nog niet zo eenvoudig om bewegende objecten herkenbaar vast te leggen, daarom ontleende hun activiteit zich perfect tot die van de fotograaf.
Sindsdien is het ook mogelijk geworden om kleur te geven aan foto's en het spiegeleffect dat zich toen voordeed te voorkomen. Waardoor de herwerkte versie een waarheidsgetrouwer straatbeeld weet weer te geven. (via wikipedia, damn cool pics, google blog, larryfire, emanistan op flickr)
ok
Als ik een etymologische uitleg voor het woord "ok" zou moeten verzinnen zou ik vermoeden dat dit een Franse oorsprong kent. Aangezien "au quai" (aan het dok) nogal wat van het woord weg heeft. Hetgeen één van de vele vermoedelijke oorsprongen zijn.
Want tal van landen weten wel een uitleg te verzinnen om er van aan de wieg te staan. Het is dan ook één van de weinige of zelfs het enige woord dat zo wereldwijd verspreid is.
Daarom ging de taalkundige Allan Metcalf op zoek naar de totstandkoming ervan. Waarvan hij het relaas in "OK: The Improbable Story of America’s Greatest Word" uitschreef.
Dat in een tijd zou zijn opgekomen waarin het opzettelijk misspellen van woorden een trend was. Waarbij OK de afkorting voor "oll korrect" was en ten vroegste in op 23 maart 1839 kon worden teruggevonden in een krant uit Boston.
Een gebruik al even snel leek te verdwijnen als het opkwam. Maar dankzij de presidentiële campagne van Martin Van Buren, wiens bijnaam "Old Kinderhook" was, in 1840 een tweede adem kreeg.
Om later ook een handteken te krijgen in de afgeleide A-OK vorm. Al wordt dat symbool niet overal op dezelfde manier begrepen. Dat voor "all is okay" staat, dat uit de vroege dagen van de ruimte race komt. (via Wikipedia, Britannica en afbeelding)
Want tal van landen weten wel een uitleg te verzinnen om er van aan de wieg te staan. Het is dan ook één van de weinige of zelfs het enige woord dat zo wereldwijd verspreid is.
Daarom ging de taalkundige Allan Metcalf op zoek naar de totstandkoming ervan. Waarvan hij het relaas in "OK: The Improbable Story of America’s Greatest Word" uitschreef.
Dat in een tijd zou zijn opgekomen waarin het opzettelijk misspellen van woorden een trend was. Waarbij OK de afkorting voor "oll korrect" was en ten vroegste in op 23 maart 1839 kon worden teruggevonden in een krant uit Boston.
Een gebruik al even snel leek te verdwijnen als het opkwam. Maar dankzij de presidentiële campagne van Martin Van Buren, wiens bijnaam "Old Kinderhook" was, in 1840 een tweede adem kreeg.
Om later ook een handteken te krijgen in de afgeleide A-OK vorm. Al wordt dat symbool niet overal op dezelfde manier begrepen. Dat voor "all is okay" staat, dat uit de vroege dagen van de ruimte race komt. (via Wikipedia, Britannica en afbeelding)
muziek van toen
Tijdens een gesprek over muziek vermelde één van mijn bibliotheek gebruikers een, tot dan toe, voor mij geheel onbekende site. Namelijk het Belgische Bilitis.us, waar Rudy Knudde muziek van voor en na de Tweede Wereldoorlog beluisterbaar maakt. (tip Paul Plas)
op je vingers tellen
Als er over het op de vingers tellen gesproken wordt ga je systematisch aan de huidige variant denken. Maar dat is niet steeds de enige manier waarop er tot tien kon geteld worden.
De handen zijn dan ook het vroegste hulpmiddel van de mens om te tellen. Zo kon men vroeger zelfs al vlot tot tien tellen met slechts één hand.
Waar nog tal van variaties werden op uitgevonden. Zoals het tot 31 tellen op één en tot 1023 met twee handen. Door je vingers een binaire invulling mee te geven.
Ook voor het vermenigvuldigingen bestaat er een techniek om zonder rekenmachine of het van buiten leren van de tafels van vermenigvulding door het leven te gaan. Hoe dit juist in zijn werk gaat heb ik hieronder in enkele stappen uitgeschreven.
- het eerste getal min één hand, 8-5=3
- het tweede getal min één hand, 9-5=4
- tel beide getallen op, 3+4
- vermenigvuldig dat resultaat met twee handen, (3+4)x(5+5)
- plus de som de vermenigvuldiging van stap 6 en 7, +(2x1)
- het verschil van het eerste getal met twee handen, 10-8=2
- het verschil van het eerste getal met twee handen, 10-9=1
- hetgeen dus op ((3+4)x10)+(2x1) = (7x10)+2 = 72 uitkomt
emoticons alternatief
Met emoticons kan je in berichten gevoelens meegeven. Sommige daarvan zijn vrij goed ingeburgerd bij het grote publiek. Voor zij die er nog niet zo vertrouwd mee zijn of niet meteen een gepaste emoticon vinden kan James Van der Memes mogelijk een oplossing bieden. De acteur James Van der Beek geeft er namelijk in gif formaat een aantal emoties uit.
Emoticon | Emotie | Van der Meme |
:-) | blij | |
--!-- | middenvinger | |
c.c | rollende ogen | |
;-) | knipoog | |
:'( | huilend | |
:( | droevig | |
:-O | verrast | |
:-P | uitstekende tong | |
Q_Q | verveeld | |
:D | erg blij | |
^o) | fronsend | |
`_´ | boos |
Andere emoties die je er kan vinden en ik niet meteen aan een emoticon kon linken zijn onder meer : happy to sad, awkwarrrrd, yawn, baby face, nostalgic, nausea, o face, in da club alt hide yo kids, dramatic dawson, yikes en sheer panic.
een droevig hart
"A Tale of Delight" is een kortfilm van Edd Blott die zich op echte gebeurtenissen inspireert. Over Michael, een jonge schrijver, die op kerstavond als hulpeloze getuige ziet hoe zijn vrouw voor hun huis sterft.
Een jaar later, tijdens de kerstperiode, duwt zijn depressie hem richting zelfmoord. Enkel zijn zus Camille herkent de symptomen en probeert hem te overtuigen van de vreugde van het bestaan, ondanks alle horror en verdriet. (via kuriositas)
boeken en bars
In het verleden kwamen boeken en literatuur vaak voor in drink en eetgelegenheden. Want menig auteur dronk wel al is graag een glaasje. Later vormde boeken ook een vast onderdeel van de gentleman's clubs.
Maar in de hedendaagse gelegenheden kom je dat niet zo vaak meer tegen. Tenzij een trend, die onder meer in Los Angeles te bewonderen is, naar hier overwaait. Zoals in The Wellesbourne (onderste foto) en Hemingway's lounge (bovenste foto).
Door de ruimte er als een soort van bibliotheek leeszaal te laten uitzien. Hetgeen voor een vrij aparte atmosfeer zorgt die ik persoonlijk wel weet te appreciëren. (styleture via neatorama)
driekoningen
Drie koooningen, drie koooningen,geef mij nen nieuwen (h)oed.Mijnen ouwen is verslee-eeten,mijn moeder mag 't nie wee-eeten.Mijn vader heeft het geld,op de rooster geteld. (eindstrofe in Vlaanderen)op de toonbank neergeteld. (eindstrofe in Nederland)
Als beloning voor het zingen van het bovenstaande driekoningen lied krijgen de, van deur tot deur gaande zangers, of eten of snoep of geld. Een gebruik dat afstamt van heidense offermalen.
Net als bij het plaatsen van een boon in een koek of taart. Een beloning die twaalf nachten, na de nieuwjaarsfeesten, van vasten als beloning werd gegeten. En meteen ook het einde van die periode aangave.
Terwijl het in de vierde eeuw oorspronkelijk bedoeld was om de verschijning van Christus te vieren. Waar de naam van de dag met epiphaneia, het Grieks voor verschijning, naar verwijst. Maar omdat de Kerk die dag al op 25 december viert worden enkel de wijzen op 6 januari herdacht.
Meteen ook de reden waarom er bij de koningsbrief variant twee witte en één bruine boon verstopt werden. Maar daar stopte het niet want de toevallige koningen mochten een hele hofhouding (raadsheer, rentmeester, secretaris, zanger, speelman, kok, portier, schenker, zot en zottin) uitkiezen. Door via speelkaarten of koningsbrieven de vermelde functies uit te delen.
Sommige van die tradities verdwijnen of evolueren, terwijl anderen in deze streken nooit echt gebruikelijk waren. Zoals bijvoorbeeld het in krijt plaatsen van "K † M † B †" boven op je huisdeur. Ter verwijzing naar de koningen en de heilige drievuldigheid. Net als het plaatsen van de letters CMB (Christus Mansionem Benedicat) dat voor "moge Christus dit huis zegenen" staat. (via wikipedia en het oude kinderboek, afbeelding 1,2)
wikileaks toelichting
Wikileaks begon een tijdje geleden met delen van de beruchte cablegate uit te brengen. Een berg aan informatie dat, net als een naald in een hooiberg, moeilijk te doorgronden valt. Gelukkig bestaan er media die die in onze plaats doorneuzen.
Zo maakte bijvoorbeeld BoingBoing een erg bondige samenvatting van de voorlopige inhoud. Waaruit Haikuleaks zelfs via speciale algoritmes, al dan niet bewuste, Haiku's weet uit te destilleren. Een actuele invulling voor nakende gedichtendag.
Het verhaal achter Wikileaks en ondertussen ook Openleaks kan je via de documentaire Wikirebels zien. Of via Wikileaks Stories al spelenderwijze zelf ervaren hoe alles in zijn werk gaat. (via nerdcore, urlesque, laughing squid)
draken jongen
"Dragonboy" is het eindwerk dat de studenten Lisa Allen, Bernie Warman en Shaofu Zhang voor de Academy of Art University maakten. Een verhaal over drie schoolkinderen in een toneelstuk. Waarin ze als een ridder, prinses en draak vechten voor eer en liefde. (via kuriositas)
de vreugde van statistieken
Professor Hans Rosling legt in een documentaire uit hoe statistieken helpen om de wereld beter te begrijpen. Waarvan je hier al eerder een fragment kon zien over de maatschappelijke evolutie van de wereld.
Zo kom je onder meer te weten dat de term statistieken van het Latijnse "statisticum collegium" of "Raad van State" komt. Verwijzende naar de oorspronkelijke bedoeling om de data over de staat te analyseren.
Iets dat, door onder meer Gottfried Achenwall, in 1749 ontwikkeld werd. Waardoor er voor het eerst, sinds de volkstellingen uit het oude Egypte, data werd ontleed. (via nerdcore)
edit : het embedden is sinds het bericht uitgeschakeld, maar kan nog steeds hier bekeken worden
papieren halsketting
De curious collection is een wedstrijd waarbij de meest creatieve omgang met papier beloond wordt. Waarvan Frankie Lilley de Britse winnaar van de studenten categorie was met “The Girl in the Swing”. (via neatorama)
periodieke tabel
Een periodieke tabel volgens atomische massa is iets dat ik zelf al sinds mijn schooljaren niet meer heb gezien. Maar waar Dmitri Mendeleev in 1869 mee op de proppen kwam. Al hadden anderen voor hem dit al volgens hun eigenschappen ingedeeld werd hij toch als de maker aanzien.
Door deze opstelling werd het mogelijk om nog ongevonden elementen in te schatten. Door het gemiddelde van de elementen boven en onder de leemte te gebruiken. Waardoor er patronen konden worden herkend, die hielpen om onder meer het het uitzicht van de elementen, hun smelpunt, hun atomische massa, dichtheid, oxide en chloride formules te bepalen.
Zo werden er nog heel wat aanvullingen gedaan eer er tot de huidige vorm werd gekomen. Dat niet langer per atomisch nummer maar per atomische massa ingedeeld wordt. Zodat elementen beter in groepen, families en perioden zouden passen.
Tot wetenschappers recentelijk overeen zijn gekomen om de tabel accurater te maken door een bereik te noteren in plaats van een statisch getal. Dit zorgt voor een betere weergave van hoe de elementen in de natuur bestaan. De wijzigingen zullen in 2011, dat door de VN tot het internationale jaar van de chemie is uitgeroepen, in voegen treden.
Hetgeen, net zoals bij de herindeling van Pluto, tot heel wat wijzigingen kan leiden. Zoals bijvoorbeeld voor deze glazen, spelkaarten of uitspraken in de reeks "The Big Bang Theory".
Of indien het parodie lied "The Elements" van Tom Lehrer ooit geupdate zou worden. Waarvan Daniel Radcliffe in "The Graham Norton Show" een goede illustratie gaf. (via wikipedia, answers, cnn, urlesque en meta-synthesis)
boeken besnijding #4
Enkele foto's uit de "Reading Sculpture" expositie van Long-Bin Chen. Waarbij er uit onder meer telefoonboeken sculpturen worden gekerfd. (Kidspace @ MASS MoCA via neatorama)
Saint Luke Bottle Band - Wiegenlied
Na de feesten zijn er meestal heel wat lege flessen terug te vinden. Sommige daarvan zijn zelfs nog half vol. Ideale instrumenten om een heel orkest mee te voorzien. Zoals de "Saint Luke Bottle Band" demonstreert, met hun versie van het wiegenlied van Johannes Brahms.