ok

12 januari 2011

Als ik een etymologische uitleg voor het woord "ok" zou moeten verzinnen zou ik vermoeden dat dit een Franse oorsprong kent. Aangezien "au quai" (aan het dok) nogal wat van het woord weg heeft. Hetgeen één van de vele vermoedelijke oorsprongen zijn.

Want tal van landen weten wel een uitleg te verzinnen om er van aan de wieg te staan.  Het is dan ook één van de weinige of zelfs het enige woord dat zo wereldwijd verspreid is.

Daarom ging de taalkundige Allan Metcalf op zoek naar de totstandkoming ervan. Waarvan hij het relaas in "OK: The Improbable Story of America’s Greatest Word" uitschreef.

Dat in een tijd zou zijn opgekomen waarin het opzettelijk misspellen van woorden een trend was. Waarbij OK de afkorting voor "oll korrect" was en ten vroegste in op 23 maart 1839 kon worden teruggevonden in een krant uit Boston.

Een gebruik al even snel leek te verdwijnen als het opkwam. Maar dankzij de presidentiële campagne van Martin Van Buren, wiens bijnaam "Old Kinderhook" was, in 1840 een tweede adem kreeg.

Om later ook een handteken te krijgen in de afgeleide A-OK vorm. Al wordt dat symbool niet overal op dezelfde manier begrepen. Dat voor "all is okay" staat, dat uit de vroege dagen van de ruimte race komt. (via Wikipedia, Britannica en afbeelding)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris