13 januari 2011


Er bestaan heel wat manieren om afbeeldingen te zoeken, maar die zijn vaak vrij arbeidsintensief. Zeker als je al een afbeelding voor handen hebt en er de achtergrond niet van zou kennen. Waardoor initiatieven zoals Pixolu en de, ondertussen in Google Images geïntegreerde, similar images search je niet verder kunnen helpen.

Maar waar TinEye en Gazopa wel een antwoord weten op te verzinnen door naar de bron te zoeken. Iets dat je dankzij de mobiele app Google Goggles nu ook van om het even waar kan gebruiken. Zolang je een smartphone met internet verbinding hebt.

Hetgeen ik dan ook meteen gebruikt heb om een kleine test uit te voeren op de bovenstaande foto van Louis Daguerre. Eén van de vroegste fotografen die in 1838 voor het eerst mensen in beeld bracht.


Na enkele seconden te wachten kreeg ik drie resultaten : afbeeldingen, covers van boeken en muziek. Afhankelijk van je interesse krijg je dan meer media gerichte informatie.

Bij de afbeelding kwam ik zo te weten dat de locatie in kwestie de Boulevard du Temple is. Samen met links naar onder meer de achterliggende geschiedenis.

Zo kom je via een gevonden Flickr resultaat te weten dat de schoenenpoetser en zijn klant die je in de niet herwerkte foto links onderaan kan zien er niet toevallig op staat.

In die tijd was het namelijk nog niet zo eenvoudig om bewegende objecten herkenbaar vast te leggen, daarom ontleende hun activiteit zich perfect tot die van de fotograaf.

Sindsdien is het ook mogelijk geworden om kleur te geven aan foto's en het spiegeleffect dat zich toen voordeed te voorkomen. Waardoor de herwerkte versie een waarheidsgetrouwer straatbeeld weet weer te geven. (via wikipedia, damn cool pics, google blog, larryfire, emanistan op flickr)

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

  1. Dank voor de tip! Mooie foto trouwens ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag gedaan :-)
    Het is wel straf wat je zoal kan tegenkomen al grasduinend en hoeveel informatie er zo wel niet weggestoken zit.

    BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris