Archive for november 2010

200 jaar maatschappelijke wereld evolutie



Het filmpje hierboven is een fragment uit de documentaire "The Joy of Stats". Waarin professor Hans Rosling cijfermateriaal aan de hand van moderne technologie toelicht. In dit geval gaat het over de ontwikkeling van de wereld van 1810 tot nu. Waarbij de levensverwachting en het inkomen van 200 landen met mekaar vergeleken wordt. (via geeks are sexy)

internet adressen worden langer

Momenteel gebeuren de meeste aansluitingen met het internet via het IPv4 protocol. Slechts een minderheid is reeds overgeschakeld naar IPv6. Daar er steeds meer gebruikers en toestellen zich met het internet verbinden zorgt dit ervoor dat het aantal adressen bijna opgebruikt is.

Een datum die wellicht ergens midden 2011 bereikt zal worden. Hoeveel er momenteel nog over zijn kan je via deze IPv4 countdown op Twitter volgen of via deze Facebook pagina.

Daardoor dringt zich een overstap naar IPv6 aan. Zodat de 340 282 366 920 938 463 463 374 607 431 768 211 456 adressen die dit protocol mogelijk deze dorst naar kan lessen. Maar daarvoor moeten de nodige aanpassingen gebeuren en met een al aardig oplopende kostprijs voor providers. Net als voor de gebruiker indien zijn toestellen hier niet compatibel mee zijn of gemaakt kunnen worden.

De reden waarom er meteen van versie 4 naar 6 gegaan wordt is omdat IPv5 eigenlijk een voorloper van VOIP is. En bedoeld was als een aanvulling op IPv4. Waardoor er meteen van een 32 bit waarde naar een 128 bit waarde overgeschakeld wordt. (via userbase, afbeelding)

moraliteit van keuze's



Dankzij een samenwerking tussen de Harvard universiteit en WGBH kun je via Justice Harvard lezingen volgen. Waarin Michael Sandel filosofische discussies in het Sanders theater leid.

In de eerste aflevering komen morale overwegingen van keuze's, als moord en kanibalisme, aan bod. Die een goeie aanzet kunnen vormen om ondermeer non-interventie te bespreken of toe te lichten. Een concept dat onder meer in Star Trek door middel van de "prime directive" aan bod komt.

Onderwerpen die een goede aanzet kunnen vormen tot een "filosofisch haardvuur". Een sterke, seizoengebonden, verbetering op traditionele waterkoeler gesprekken. (via wzl)

vroege technologie opnemers



College Humor toont in een animatie over mensen die doorheen de geschiedenis maar laat op nieuwe technologiën overstappen. Omdat ze vaak in de middenste fase van technologische verandering blijven hangen. Fases die je kan samenvatten in het uitvinden, de innovatie en de verspreiding ervan.

Hetgeen zeker in dit informatie tijdperk erg begrijpbaar is als je alleen al naar hoeveelheid nieuwigheden kijkt die je dagdagelijks op je ziet afkomen. Als deze de wet van Moore volgen zijn groepen en instellingen die het overzicht blijven behouden des te noodzakelijker om er nog aan uit te kunnen. (via laughing squid)

werkloze superheld

Met de aanhoudende crisis sfeer was het haast onvermijdelijk dat er een nieuwe superheld zou ontstaan. Die zich onder de naam "Unemployed man" heeft bekend gemaakt. En het samen met zijn side-kick "Plan B" opneemt tegen de "Just Us League".

Waarvoor de inspiratie uit de opkomst van vele nieuw superhelden komt die tijdens de grote depressie van de vorige eeuw ontstaan waren. Die de bedoeling hadden om door hun verhalen hoop en dromen voor verbetering aan de man te brengen.

Een Amerikaanse verschijning die mits enige aanpassing ook elders toepasbaar kan gemaakt worden. Want als men het er bijvoorbeeld over COBRA heeft dan gaat het eigenlijk over een echte verzekeringsmaatschappij en niet de fictieve organisatie uit G.I. Joe. (via Time)

allemaal alpen


Net als in eerdere berichten over de geschiedenis achter woorden als Sahara en Olé Olé Olé, hebben ook de Alpen een etymologische achtergrond. De naam van de bergketen is namelijk afkomstig van het Latijnse Albus.

Een woord dat verwijst naar de witte kleur van de bergtoppen. Het zal dan ook niet verbazen dat de hoogste berg uit de keten de Mount Blanc of witte berg is genoemd.

De term is daarom ook voor andere ketens gebruikt. Waardoor je onder meer in Schotland, Australië, Verenigde Staten, Japan, Nieuw-Zeeland en zelfs op de Maan Alpen kan vinden.

Met als gevolg dat Alpinisme een synoniem voor bergbeklimmen werd. Die de eerste Alpine Club, waarvan alle leden in de Alpen actief waren, in 1857 voor haar naam gebruikte.

Waarvan de Franse afgeleide een onderscheid maakt tussen het enkelvoud dat voor weiden staat en het meervoud dat naar de bergketen in zijn geheel verwijst. Maar tegenwoordig vaak met de naam van het land worden vooraf gegaan. (afbeelding)

webwijs met google


Nadat Google Chrome reeds eerder uitleg verstrekte over de werking van haar nieuwe browser in strip vorm doet ze dat nu ook in boek vorm. Door de virtuele wereld waarin je je browser gebruikt te verduidelijken.

Zodat ze zich kunnen familiariseren met basis termen als "cloud computing", "HTML5" en "IP adressen". Hetgeen, net als in elke je nog onbekende taal, handig van pas kan komen om je weg te vinden. Samen met verduidelijkende illustraties van de Duitse kinderboeken illustrateur Christoph Niemann die op "20 things I learned" kan geraadpleegd worden.



Een initiatief dat een jaar geleden, toen Google de mensen op straat ging vragen of ze wisten wat een browser was, meteen zijn nut bewees. Daar slechts een minderheid van 8% het leek te weten. Hetgeen achteraf ook de "what browser" site opleverde. (via mashable)

de pendelaar



Om de mogelijkheden van de Nokia N8 te promoten maakte de fabrikant een kortfilmpje dat volledig gefilmd is met de smartphone. In "The Commuter" krijg je dan ook enkele bekende gezichten te zien.

Met name die van Dev Patel, Pamela Anderson, Charles Dance en Ed Westwick. Die in de straten van Londen en Sint Albans het verhaal van een pendelaar die op zijn werk probeert te geraken weergeven. (via numega)

digitaal circuit



"Circuit" is een animatie die het over de digitale kloof en het elektronische afval dat dit met zich meebrengt heeft. Door een conflict tussen oud en nieuw weer te geven.

Een onderwerp waar de EU via e-inclusion aan werkt. Hetgeen in initiatieven als e-Dinges uitmond en waar bibliotheken aan meehelpen door hun duit in het zakje te doen. (via kuriositas)

25 jaar windows


In november 1985 werd Windows 1.0 gelanceerd. En heeft zich in de afgelopen 25 jaar weten te nestelen als het dominante OS voor de gebruikersmarkt. Meteen voldoende reden om even terug te kijken.

De 1.0 versie begon oorspronkelijk als een shell van MS-DOS. Als een reactie op de toenemende vraag naar grafische gebruikersinterfaces. Waarbij je nog geen programma's tegelijkertijd kon openen.

Iets dat voordien, in MS-DOS, onmogelijk was maar in Windows 2.0 wel mogelijk werd. Samen met verbeterde toetsenbord shortcuts en een betere invulling van het computer geheugen. Vanaf versie 4.0, beter bekend als Windows 95, werd het systeem geïntegreerd met Windows.

Om met elke nieuwe versie grafisch te verbeteren en steeds gebruiksvriendelijker te worden. Met als resultaat dat het ondertussen een gebruikersmarkt aandeel van 91% in handen heeft. Waardoor het onder meer een vroege concurrent uit 1984, met name Macintosh, wist te overtroeven.

Maar er sinds 1991 ook een stevige concurrent bij heeft met Linux. Dat zich door het vrijgeven van de broncode in tal van verschillende kleuren, geuren en smaken heeft ontwikkeld. Iets dat Google niet ontgaan is door met Android en het nog te verschijnen Chome OS open concurrenten te leveren.

Zoals ReactOS, dat op de interface van Windows 95 gemoduleerd is, met de bedoeling om ermee compatibel te zijn. Daarom hebben ze zelfs een eigen variant op de BSOD voorzien. (afbeelding 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8)


voor ze dictators werden

(kerk van Ardooie)

Weinig mensen blijven bij de eerste job die ze hebben. Dat was ook het geval van menig dictator. Zo was Benito Mussolini een auteur, Pol Pot een leraar, Mao Zedong een bibliotheek assistent, Fidel Castro een advocaat en Adolf Hitler een postkaart schilder.

Die laatste probeerde tot tweemaal toe in de Oostenrijkse "Academy of Fine Arts" te Wenen aanvaard te worden. Om zich zo te verbeteren in zijn kunst. Toen dat faalde werd hij bij gebrek aan geld verplicht om in de straat te leven, schilderijen aan toeristen te verkopen en deze in restaurants om te wisselen voor maaltijden.

Hetgeen in scherp contrast staat, met de dingen waardoor hij uiteindelijk berucht is geworden. Voorbeelden van zijn kunst kan je hier en hier zien.

girl talk - all day



Girl Talk is één van de bekendere sampelers. Die aan de hand van fragmenten uit andere liedjes totaal nieuwe muziek om te vormen. Zijn laatste album, All Day, kan je hier downloaden of hier beluisteren, dankzij Ready Rick Shaw.

Waarmee je een mooi voorbeeld krijgt om zelf te oordelen of dit gebruik binnen de fair use valt. Een discussie die door de muziekindustrie meestal via de advocaat gevoerd wordt. (via laughing squid)

moderne wegenbouw



De eerste wegen werden door dieren gevormd. Om later ook gevolgd te worden door mensen. Die er uiteindelijk met paarden en ossen over gingen rijden. Waarvoor ze obstakels van die paden gingen halen. Gevolgd door het bouwen van bruggen en andere middelen om rond de niet verplaatsbare obstakels heen te kunnen gaan.

Die rond 4000 VC in India met stenen geplaveid begonnen te worden. Iets dat de Romeinen ondermeer uit militaire overwegingen ook zijn gaan doen. Die dankzij een opbouw met meervoudige lagen voor erg duurzame wegen zorgde.

(dwarsdoorsnede van de Romeinse Via Munita)

Tijdens de middeleeuwen werd er bij de aanleg ook teer gebruikt. Hetgeen uiteindelijk, na een heropleving van de Romeinse methodes tijdens de Renaissance, tot de Maccadam en later het asfalteren leide.

Hetgeen ondertussen opnieuw aangevuld wordt door het plavijen van straten. Waarvoor er in vergelijking met vroeger wel het één en het ander veranderd is. Net als de wijze waarop er ondertussen sporen worden aangelegd. (via presurfer)

wereld volgens land en bevolking


De ReddIt gebruiker Jpalmz vroeg zich af hoe de wereld er zou uitzien indien de grootste landen ook de grootste bevolking zouden hebben. Om dit te weten te komen herwerkte hij een wereldkaart. Aan de hand van de cijfers van bevolkings- en oppervlakte dichtheid.

Waardoor België naar de Westelijke Sahara verhuist en Nederland in Japan terecht komt. Terwijl landen als de VS, Yemen, Brazilië en Ierland op dezelfde plaats blijven. Op welke plaats en locatie andere EU landen geïndigd zijn kan je hieronder of op deze uitvergrote versie zien.


EU Land Bevolking Oppervlakte Resultaat

België
76
139
Westelijke Sahara
Bulgarije
97
104
Bhutan
Cyprus
159
167
?
Denemarken
109
132
Hongarije
Duitsland
14
62
Saoedi-Arabië
Estland
151
131
Israel
Finland
111
64
Servië
Frankrijk
21
43
Peru
Griekenland
74
96
Burkina Faso
Hongarije
84
109
Laos
Ierland
120
119
Ierland
Italië
23
71
Angola
Letland
141
123
Armenië
Litouwen
134
122
?
Luxemburg
169
175
?
Malta
171
201
Antiliaans eiland
Nederland
61
135
Japan
Oostenrijk
93
114
Tunesië
Polen
34
69
Namibië
Portugal
77
110
Ecuador
Roemenië
54
82
Kameroen
Slovenië
144
153
Equatoriaal Guinea
Slowakije
110
129
Jordanië
Spanje
27
51
Ethiopië
Tsjechië
78
116
Guinea
Verenigd Koninkrijk
22
79
Niger
Zweden
88
57
Syrië

facebook ontvriend dag


In het verlengde van de "Quit Facebook Day" van enkele maanden terug is er ondertussen een nieuw initiatief. Dat het met de "National Unfriend Day" wel iets minder drastisch aanpakt.

De laat avond komiek Jimmy Kimmel vraagt er immers om dezelfde normen te hanteren voor virtuele vrienden als die uit het echte leven. Een manier om het Oxford woord van het jaar 2009 te leren kennen.

"Ontvrienden" of "unfrienden" is het verwijderen van een virtuele verbinding met een persoon of organisatie op een (sociale) netwerksite, zoals Facebook, omdat elk gelinkt profiel als een "vriend" of "friend" aangegeven staan.

agent 4511



Met de animatie "Eleven" brengt het Anzovin team het verhaal van een gestrande ruimte marinier. Die uit een benarde situatie probeert te geraken door hulp in te bellen, maar dat blijkt toch niet zo eenvoudig te zijn. Een parodie op de vele tussenfilmpjes die je tijdens de meeste FPS games te zien krijgt.

vicky en sam



Nuno Rocha regisseerde eerder al de kortfilm "Momentos". Met zijn laatste werk, "Vicky and Sam", gaat hij echter in totaal verschillende richting. Namelijk een verhaal waarin je beetje bij beetje de reden achter het samen komen van twee mensen leert kennen. Met een knipoog naar de film "The Sphere" uit 1998.

wapenstilstandsdag


Op 11 november 1918 werd de Duitse capitulatie getekend in een Franse treinwagon. Waarmee ook meteen een wapenstilstand tot stand kwam die jaarlijks op die dag herdacht wordt. Die ook wel herdenkings- en veteranendag genoemd worden. Dagen die het einde van de eerste wereldoorlog en diegene die er in vochten te herdenken.

Waarbij zowel klaprozen als die treinwagon symbool voor zouden kunnen staan. Een wagon die later opnieuw gebruikt zou worden door de Nazi's bij het ondertekenen van hun wapenstilstand met Frankrijk. Rode klaprozen waren één van de weinige dingen die nog tussen de loopgraven groeiden. Dat onder andere door het gedicht "In Flanders Fields", van de Canadese soldaat dichter John McCrae, uitgroeide tot een symbool.

In 1933 begon de "Women's Co-operative Guild" echter witte klaprozen voor deze gelegenheid te gebruiken. Omdat naar hun mening de rode klaproos enkel symbool stond voor de Britse militaire doden. Met de witte variant wilden ze de slachtoffers van alle oorlogen herinneren. En er eveneens een boodschap van hoop voor het einde van alle oorlogen aan verbinden. (afbeelding)



In Flanders fields the poppies blow
between the crosses, row on row,
that mark our place; and in the sky
the larks, still bravely singing, fly
scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago
we lived, felt dawn, saw sunset glow, Loved, and were loved, and
now we lie In Flanders Fields.

Take up our quarrel with the foe:
to you from failing hands we throw
the torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
we shall not sleep, though poppies grow in Flanders Fields.

“In Vlaanderens velden bloeien de klaprozen tussen de kruisen, rij aan rij die onze plek aangeven; en in de lucht vliegen leeuweriken, nog steeds dapper zingend ook al hoor je ze nauwelijks te midden van het kanongebulder aan de grond.

Wij zijn de doden. Enkele dagen geleden leefden we nog, voelden de dauw, zagen de zon ondergaan
beminden en werden bemind en nu liggen we in Vlaanderens velden

Neem ons gevecht met de vijand weer op: Tot u gooien wij, met falende hand de toorts; aan u om haar hoog te houden

Als gij breekt met ons die sterven zullen wij niet slapen, ook al bloeien de klaprozen in Vlaanderens velden.”

interactieve prijzen jacht



Tot op een week geleden kon je in Stockholm meespelen aan de "Mini Getaway". Een interactief spel dat je via een applicatie op je smartphone kan spelen. Waarbij het de bedoeling is dat je steeds minstens 50 meter afstand houd van andere spelers. Zodat ze de virtuele wagen die je in je bezit hebt niet kunnen ontfutselen. Degene die de virtuele wagen heeft op het einde van de week heeft kan hem inruilen voor een echte.

Hetgeen wel wat van een moderne variatie op de stoelendans lijkt. Dat ook op andere manieren kan worden uitgewerkt zoals het gelijkaardige spel "the target", dat je in verschillende Vlaamse steden kan spelen, weet aan te tonen.

Een concept dat als een speelser alternatief voor het weggeven van prijzen of het voeren van acties voor de bib zou kunnen dienen. Zeker nu er steeds meer smartphones in gebruik genomen worden en operatoren internet toegang mee in hun standaard aanbod steken.

röntgenstraling


Op 8 november verwijst de Google doodle naar de 115e verjaardag van de x-stralen. Een vorm van elektromagnetische radiatie. Die ervoor zorgt dat er in het lichaam kan gekeken worden zonder dat daar een ingreep voor nodig is. Een ontdekking die aan Wilhelm Conrad Roentgen word toegeschreven.

Hoewel hij niet de eerste was die deze waarnam, was hij wel de eerste die ze systematisch bestudeerde. Waarbij hij met x verwijst naar de straling. Met als resultaat dat dit al snel door de wetenschappelijke gemeenschap als x-stralen genoemd ging worden.

Al zijn er sommige landen die de verkeur geven aan de "Röntgen stralen" naam. Hetgeen al is verwarrend kan overkomen met de meeteenheid "Röntgon" die de blootstellingsgraad aan de stralen opmeet. Voor zijn onderzoek naar de stralen kreeg hij in 1901 de eerste nobelprijs fysica.

Een goeie maand nadat hij zijn bevindingen had laten publiceren. Ontdekte hij het medische potentieel dankzij een handafdruk van zijn vrouw, die zich door x-stralen vormde, op een fotografische plaat zag.

Hierdoor is deze foto meteen ook de eerste foto die een onderdeel van het menselijk lichaam weet te tonen zonder het te openen. Bij het zien van de foto zei zijn vrouw : "Ik heb mijn eigen dood gezien.".

guy fawkes dag 2010


Gisteren avond was het opnieuw Guy Fawkes dag. Waar ik naar jaarlijkse gewoonte gebruik van maak om iets over de politiek te zeggen. Maar eigenlijk wist de speech van Jon Stewart dit al vrij aardig te doen.

Al zou er stillaan ook aan een huurprijs quota gedacht mogen worden, voor we aan Amerikaanse toestanden toe zijn. Iets om over na te denken bij het spelen van deze aangepaste Sokoban versie. Met een dertigtal steeds moeilijker wordende niveau's. (via download squad)

dead drops


Dead drop's of letter boxen zijn een locatie die mensen toelaat, om zonder mekaar te hoeven ontmoeten, in het geheim voorwerpen door te geven. In contrast met de live drop waar de deelnemers mekaar wel moeten ontmoeten voor het uitwisselen van voorwerpen en/of informatie.

Een concept dat voornamelijk uit de spionage wereld bekend is en waar Aram Bartholl gebruik van maakt door zulke plaatsen, doorheen New York, op te zetten. Door USB sticks op publiek toegankelijk plaatsen te integreren. Met de bedoeling om mensen aan te zetten om op anonieme wijze bestanden off-line te delen.


Hetgeen hij in het kader van zijn residentie voor Eyebeam doet. Een non-profit kunst en technologie centrum dat de bedoeling heeft om deze in combinatie aan het grote publiek te verspreiden. Om de rol van nieuwe media als een grote bron van betekenisvolle culturele producties aan te geven. Daarom bevat elke stick een readme.txt die het project uitlegt.

Iets dat vlot herwerkt kan worden om er bijvoorbeeld een (digitale foto) zoektocht van te maken. Waarbij er telkens een foto of een raadsel van de volgende plaats op de stick zou kunnen staan. (via laughing squid)

scrabble nieuwe stijl



Hoewel het filmpje evengoed als een muzikale clip zou kunnen fungeren is  het eigenlijk reclame voor een nieuwe versie van Scrabble. Onder de naam Delirium werden er tal van aanpassingen aan de traditionele regels doorgevoerd. Zo mag je ondertussen om het even waar plaatsen van woorden.

Een woordspel dat, zoals de originele naam Lexiko uit 1938 aangaf, bijzonder goed van pas komt om je lexicon te onderhouden en trainen. Waarbij je wellicht al meermaals verwoed je voorhoofd hebt staan krabben.

Hetgeen vermoedelijk de reden is waarom net de naam die zo'n en snelle handbewegingen benoemd uiteindelijk ook als benaming voor het spel werd gekozen. (via brand channel)

rondvliegende zendmasten


Vorige week kon je in de media vragen horen over het opstellen van zendpalen voor de voorziening van draadloos internet. Een vraag die reeds eerder gesteld werd bij het plaatsen van gsm masten. Toen werd er beslist om masten te delen in plaats van elk zijn eigen mast te geven.

Het is dan ook eningsinds raar dat de hele discussie nu opnieuw overgedaan wordt. Vooral omdat er in ons dagelijks leven reeds zoveel draadloos dingen zijn. Zoals afstandsbedieningen, modem/routers met Wi-Fi, GSM's, internet op Smartphones, Bluetooth headsets voor het handenvrij bellen, radio gestuurde wekkers, DBTV bij televisietoestellen, luidsprekers, elektriciteit masten, GPS toestellen en tal van andere.



Een problematiek waar het SMAVNET (Swarming Micro Air Vehicle Network), ontwikkeld door het Zwitserse EPFL, goed van pas komt. Het zorgt namelijk voor een gedecentraliseerd communicatie netwerk. Iets waarvoor ze zich lieten inspireren door de manier waarop mieren communiceren.

Dat ervoor zou kunnen zorgen dat er net als bij vliegtuig vluchten vanaf Zaventem, aan een soort evenwichtig spreidingsplan gewerkt wordt. Maar ook een middel zou kunnen zijn om voor extra capaciteit te zorgen in occasionele piek momenten. Ook bij rampen, zoals de bron reeds aanhaalt, zou dit een interessante manier zijn om vrij snel een cummunicatie infrastructuur te kunnen opzetten. (via dvice)

verdi's gemaskerd bal


Jaarlijks kan je tijdens de zomer maanden naar het Oostenrijkse Bregenzer festival gaan. Waar ze steeds van het meer gebruik maken om de reusachtige decorstukken voor de opera voorstellingen op te plaatsen.

Zoals deze verpersoonlijking van de dood die in het boek der levenden leest. Die in 1999 gebruikt werd als achtergrond voor Giuseppe Verdi's gemaskerd bal.

Een opera die zich inspireerde op de aanslag op de Zweedse koning Gustav III. Waarvan hij op de hoogte werd gebracht, maar toch besloot om het gemaskerd bal te laten doorgaan en zelf aanwezig te zijn. Waar hij effectief het slachtoffer werd van een aanslag om dertien dagen later te overlijden aan zijn verwondingen.


Het resultaat van een politieke samenzwering die er in 1792 kwam doordat de koning de hoofdstad tot het culturele evenbeeld van Parijs wou uitbouwen. Met als gevolg dat hij voornamelijk in cultuur investeerde terwijl er een hongersnood in het land heerste.

Meer over die periode uit de Zweedse geschiedenis kan je in "Gustavus III and His Contemporaries, 1746-1792" van Robert Nisbet Bain lezen. Terwijl je hier, hier en hier meer beelden van de drijvende decors kan zien. (via mijns inziens)

google werkt aan muzikale diepgang

Ontdek Bollywood en Hindi liedjes dankzij de experimentele muziekdienst van Google India. Dat net als andere labs projecten dienst doet als een platvorm om ideeën uit te proberen en al dan niet van een blijvende aard zal zijn. Een concept dat ze voordien ook in China uitprobeerden, maar waarvan de diensten hier niet gebruikt kunnen worden.

Maar niet getreurd want de kans is groot dat deze projecten uiteindelijk zullen opgaan in een bredere dienst die naar verluid voor kerstmis bekend zou kunnen gemaakt worden. Iets waar de aangepaste, en in de VS uitgeteste, wijzigingen bij het zoeken naar muziek verwijzende termen vermoedelijk een voorbereiding op zijn.

Met de bedoeling om net als voor boeken, blogs, films, film voorstellingen, woordenboeken, wetenschappelijke artikelen en tal van andere de vormelijke diepgang van de zoekmachine te verbreden.

cookies

Een (web, browser of http) cookie is een stukje tekst dat de web browser bewaard ter identificatie, opslag van site voorkeuren en andere mogelijke gebruiken. Al dan niet met een vervaltijd en encryptie.

De naam "cookie" is afgeleid van "magic cookies".  Een methode waarbij data pakketjes onveranderd heen en weer gestuurd worden.

Tot Lou Montulli, een werknemer van Netscape, in juni 1994 het idee kreeg om ze voor communicatie te gaan gebruiken.

Zodat de webwinkel, waar ze toen aan werkten, een betrouwbare manier had om een virtueel winkelwagentje toe te voegen.

De eerste maal dat dit werd ingezet was echter om na te gaan of gebruikers de Netscape pagina reeds eerder hadden bezocht. (gegen den strich via Laughing Squid)

- Copyright © infocaris