04 november 2010


Jaarlijks kan je tijdens de zomer maanden naar het Oostenrijkse Bregenzer festival gaan. Waar ze steeds van het meer gebruik maken om de reusachtige decorstukken voor de opera voorstellingen op te plaatsen.

Zoals deze verpersoonlijking van de dood die in het boek der levenden leest. Die in 1999 gebruikt werd als achtergrond voor Giuseppe Verdi's gemaskerd bal.

Een opera die zich inspireerde op de aanslag op de Zweedse koning Gustav III. Waarvan hij op de hoogte werd gebracht, maar toch besloot om het gemaskerd bal te laten doorgaan en zelf aanwezig te zijn. Waar hij effectief het slachtoffer werd van een aanslag om dertien dagen later te overlijden aan zijn verwondingen.


Het resultaat van een politieke samenzwering die er in 1792 kwam doordat de koning de hoofdstad tot het culturele evenbeeld van Parijs wou uitbouwen. Met als gevolg dat hij voornamelijk in cultuur investeerde terwijl er een hongersnood in het land heerste.

Meer over die periode uit de Zweedse geschiedenis kan je in "Gustavus III and His Contemporaries, 1746-1792" van Robert Nisbet Bain lezen. Terwijl je hier, hier en hier meer beelden van de drijvende decors kan zien. (via mijns inziens)

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

- Copyright © infocaris