04 november 2010


Vorige week kon je in de media vragen horen over het opstellen van zendpalen voor de voorziening van draadloos internet. Een vraag die reeds eerder gesteld werd bij het plaatsen van gsm masten. Toen werd er beslist om masten te delen in plaats van elk zijn eigen mast te geven.

Het is dan ook eningsinds raar dat de hele discussie nu opnieuw overgedaan wordt. Vooral omdat er in ons dagelijks leven reeds zoveel draadloos dingen zijn. Zoals afstandsbedieningen, modem/routers met Wi-Fi, GSM's, internet op Smartphones, Bluetooth headsets voor het handenvrij bellen, radio gestuurde wekkers, DBTV bij televisietoestellen, luidsprekers, elektriciteit masten, GPS toestellen en tal van andere.Een problematiek waar het SMAVNET (Swarming Micro Air Vehicle Network), ontwikkeld door het Zwitserse EPFL, goed van pas komt. Het zorgt namelijk voor een gedecentraliseerd communicatie netwerk. Iets waarvoor ze zich lieten inspireren door de manier waarop mieren communiceren.

Dat ervoor zou kunnen zorgen dat er net als bij vliegtuig vluchten vanaf Zaventem, aan een soort evenwichtig spreidingsplan gewerkt wordt. Maar ook een middel zou kunnen zijn om voor extra capaciteit te zorgen in occasionele piek momenten. Ook bij rampen, zoals de bron reeds aanhaalt, zou dit een interessante manier zijn om vrij snel een cummunicatie infrastructuur te kunnen opzetten. (via dvice)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris