22 mei 2008

‘Papier verdwijnt waar digitaal verschijnt.’ Deze populaire mantra, die op menig kantoor klinkt, doet vermoeden dat steeds minder papier bedrukt wordt. Niets is minder waar. In het internettijdperk is het boek ongekend populair. In 2007 werden 45 miljoen Nederlandstalige boeken verkocht. Dat was een record.

Internet leidt dus niet tot minder ‘papieren’ boeken. Het web draagt zelfs actief bij aan het verschijnen van nieuwe uitgaven. Zo geeft het Duitse uitgeefconcern Bertelsmann in september een papieren versie van Wikipedia uit.

wiki-boek.jpegHet boek Wikipedia-Lexikon in einem Band bevat korte artikelen over de 50.000 termen die het afgelopen jaar het meest gelezen zijn in de Duitstalige versie van Wikipedia. De teksten in het boek zijn gebaseerd op het digitale naslagwerk, dat wordt gepubliceerd onder een zogeheten vrije licentie. Iedereen mag de teksten gratis overnemen mits de bron wordt genoemd.

Van de verkoop gaat één euro per boek naar de stichting Wikimedia, die de uitgave van Wikipedia verzorgt. Het Wikipedia-boek kost 19,95 euro. Voor die prijs krijgt de lezer een gebonden uitgave met ongeveer duizend pagina’s en duizend afbeeldingen, belooft de uitgever. Als het boek een succes wordt, wil Bertelsmann jaarlijks een Wikipedia-lexicon uitgeven op basis van de meest populaire zoektermen.

Meer bij de bron : NRC van 21 mei 2008

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris