22 november 2010


In november 1985 werd Windows 1.0 gelanceerd. En heeft zich in de afgelopen 25 jaar weten te nestelen als het dominante OS voor de gebruikersmarkt. Meteen voldoende reden om even terug te kijken.

De 1.0 versie begon oorspronkelijk als een shell van MS-DOS. Als een reactie op de toenemende vraag naar grafische gebruikersinterfaces. Waarbij je nog geen programma's tegelijkertijd kon openen.

Iets dat voordien, in MS-DOS, onmogelijk was maar in Windows 2.0 wel mogelijk werd. Samen met verbeterde toetsenbord shortcuts en een betere invulling van het computer geheugen. Vanaf versie 4.0, beter bekend als Windows 95, werd het systeem geïntegreerd met Windows.

Om met elke nieuwe versie grafisch te verbeteren en steeds gebruiksvriendelijker te worden. Met als resultaat dat het ondertussen een gebruikersmarkt aandeel van 91% in handen heeft. Waardoor het onder meer een vroege concurrent uit 1984, met name Macintosh, wist te overtroeven.

Maar er sinds 1991 ook een stevige concurrent bij heeft met Linux. Dat zich door het vrijgeven van de broncode in tal van verschillende kleuren, geuren en smaken heeft ontwikkeld. Iets dat Google niet ontgaan is door met Android en het nog te verschijnen Chome OS open concurrenten te leveren.

Zoals ReactOS, dat op de interface van Windows 95 gemoduleerd is, met de bedoeling om ermee compatibel te zijn. Daarom hebben ze zelfs een eigen variant op de BSOD voorzien. (afbeelding 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8)


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris