08 november 2010


Op 8 november verwijst de Google doodle naar de 115e verjaardag van de x-stralen. Een vorm van elektromagnetische radiatie. Die ervoor zorgt dat er in het lichaam kan gekeken worden zonder dat daar een ingreep voor nodig is. Een ontdekking die aan Wilhelm Conrad Roentgen word toegeschreven.

Hoewel hij niet de eerste was die deze waarnam, was hij wel de eerste die ze systematisch bestudeerde. Waarbij hij met x verwijst naar de straling. Met als resultaat dat dit al snel door de wetenschappelijke gemeenschap als x-stralen genoemd ging worden.

Al zijn er sommige landen die de verkeur geven aan de "Röntgen stralen" naam. Hetgeen al is verwarrend kan overkomen met de meeteenheid "Röntgon" die de blootstellingsgraad aan de stralen opmeet. Voor zijn onderzoek naar de stralen kreeg hij in 1901 de eerste nobelprijs fysica.

Een goeie maand nadat hij zijn bevindingen had laten publiceren. Ontdekte hij het medische potentieel dankzij een handafdruk van zijn vrouw, die zich door x-stralen vormde, op een fotografische plaat zag.

Hierdoor is deze foto meteen ook de eerste foto die een onderdeel van het menselijk lichaam weet te tonen zonder het te openen. Bij het zien van de foto zei zijn vrouw : "Ik heb mijn eigen dood gezien.".

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris