Archive for oktober 2010

halloween scooby doodles


Geeks are sexy bundelde de halloween doodles die Google dit jaar gebruikte. Een vijfdelig luik van de gebruikelijke opbouw van een Scooby-Doo avontuur. Dat bijna steeds op de bekende quote "And I would have gotten away with it too, if it weren't for those meddling KIDS!!!" eindigt.

Rally to Restore Sanity and/or fear live

De "Rally to Restore Sanity and/or fear" is ondertussen hier live te bekijken. Een evenement die Jon Stewart en Stephen Colbert op de National Mall in Washington hebben opgezet.

Met de bedoeling om duidelijk te maken dat slechts een minderheid (15-20%) van erg gepolariseerde bevolking op het nieuws wordt opgevoerd.  Waardoor deze de toon lijken te bepalen over hoe het debat en zijn inhoud gevoerd moeten worden.

Hetgeen ook de houding van vele politici lijkt te beïnvloeden, waardoor ze zich steeds extremer gaan opstellen. En de eigenlijke discussies uit de weg gaan.  Iets dat aan deze kant van de oceaan ook steeds meer lijkt op te komen, door een steeds (in)gekleurdere weergave van de feiten te geven.

edit : John Stewart's speech

tussen wegenkaart en gpsEer er GPS systemen werden uitgevonden werd de weg van en naar verschillende plaatsen vaak mondeling of aan de hand van steeds beter wordende kaarten gevonden.  Maar die waren niet altijd even handig om je weg mee terug te vinden. Daarom bedacht iemand in 1920 een soort van draagbaar navigatiesysteem.

Met de bedoeling om het de automobilist te vergemakkelijken om op zijn bestemming te geraken door op een klein rolletje papiertje aanwijzingen en kaarten, specifiek voor dat traject, op een soort van polshorloge te plaatsen.


Dat ook in een grotere versie voor de wagen bestond en zichzelf naargelang de vordering op de weg zou voortbewogen hebben.  Hetgeen best mogelijk is indien het rekening hield met de schaal verhouding en de gemiddelde snelheid.  Zonder dat het moest rekening houden met opstoppingen of druk verkeer.

Maar de uitvinding werd door onvoldoende bestuurders, er waren er dan ook nog niet zoveel, gekocht en werd uiteindelijk geen succes. Dankzij verzamelaars als Maurice Collins bleef dit stukje erfgoed echter wel bewaard. Zodat de Engelse krant de Daily Mail op een tentoonstelling van een vijftigtal gadgets in het British Library Business and Intellectual Property Centre er een artikel over kon schrijven.

Meer en andere gadgets uit zijn collectie van 1400 stuks heeft de verzamelaar in het boek "Eccentric Contraptions and amazing gadgets, gizmos and thingamabobs" neergepend.

onderlinge wi-fi kan hotspotloosWi-Fi Direct is ontwikkeld en ondersteund door de Wi-Fi Alliance, die de Wi-Fi naam in beheer heeft en er de certificaten voor uitdeelt.  Het is een technologie die je toelaat om draadloos van één toestel naar het andere te communiceren zonder hiervoor een hotspot nodig te hebben.

Hetgeen voor een verbetering en vereenvouding op de reeds bestaande verbindingsmanieren zou zorgen, zoals onder meer infrarood en bluetooth.  Met de bedoeling om dit ook voor zoveel mogelijk toestellen te voorzien.  Zoals pc's, laptop's, tablets, printers, smartphones en dergelijke. Al kan je zelfs wanneer slechts één van de twee toestellen hierover beschikt hiermee aan de slag gaan.

Een stap vooruit in het vergroten van de interactiviteit tussen de verschillende toestellen.  Hopelijk kan men ondertussen ook iets doen aan de impact dat het gebruik ervan op het aflaadritme van de batterij heeft. (via dvice)

taal correctheidDe regelmatig Twitterende en podcastende Stephen Fry maakt zijn gedachten over taal correctheid wereldkundig via een essay. Dat er in het kort samengevat op neer komt dat spelen met taal belangrijker is dan het steeds nastreven van een honderd procent correctheid. Omdat net dat spelen instaat voor haar toekomstige vormgeving. En je niet altijd in een situatie bent waar dit van belang is.

Een analyse waar ik mij zelf ook kan in herkennen. Aangezien ik voor diverse media en groepen anders, vaak minder formeel, ga communiceren. Zoals bij SMS berichtjes, kranten advertenties, chat sessies, gesprekken met vrienden en familie leden zouden anders erg verschillend verlopen. (via WZL)

domino boekenNet als op een domino day gaan de plaatsvervangende boeken systematisch liggen. Een manier waarmee de makers van het filmpje de winkel weten voor te stellen.

Waarvan je het begeleidende lied "café connection" van morgantj via ccMixter kan downloaden. Een ruimte waar alle beschikbare muziek onder de creative commons licentie aangeboden worden. Hetgeen je dan ook toelaat om deze vrij te downloaden en te samplen binnen de restricties van de gekozen licentie.  (via urlesque)

mood muziek

Onlangs werd er in een bericht van Download Squad verwezen naar Playlistnow.fm. Een muzikale dienst die je toelaat om toepasselijke muziek te vinden en te delen.

Hetgeen de dienst tot het genre "mood music" doet behoren.  En bijzonder praktisch van pas kan komen om wat meer uitgebalanceerde muziek te vinden die je op de achtergrond kan laten spelen wanneer je bezoekers hebt.

Zoals onder andere bij Aupeo , Stereomood , MeeMix , MoodStream , 8Tracks , YouLicense en Sixtyone. Of met Musicovery als je er een mood geïnspireerde radio wilt mee beginnen. En dankzij de app's MoodAgent en Ghostly ook op je smartphone kan ervaren.

dierenriem mythes


In het verlengde van het artikel van gisteren liggen de mythes achter de sterrenbeelden uit de Westerse wereld.  Samen met het vaak achterwege gelaten dertiende sterrenbeeld, namelijk dat van de slangendrager. (SA = siderische astrologie aanvangsperiode , TA = tropische astrologie aanvangsperiode)


Ram
SA : 21 maart - TA : 19 april

Genoemd naar de gouden ram die Phrixus gered heeft door hem naar het land van Colchis te brengen.
Stier ♉
SA : 20 april - TA : 14 mei

Taurus wordt met Zeus geïndentificeerd.  Die die de vorm van een witte stier aannam om de Fenicische prinses Europa te beschermen.
Tweelingen
SA : 21 mei - TA : 21 juni

De Gemini waren twee broers Castor en Pollux.  Die bekend staan als Dioscuri of zonen van Zeus.
Kreeft
SA : 21 juni - TA : 21 juli

De godin Hera wou Heracles doden en probeerde dit dan ook regelmatig opnieuw.  Maar door zijn grote kracht wist deze steeds te overleven.  Daarom sprak de godin een bezwering uit zodat hij een grote misdaad zou begaan.  Waarvoor hij enkel vergeven kon worden door het succesvol afhandelen van 12 moeilijke taken.

Eén van die taken was het vernietigen van een negenhoofdige hydra.  Tijdens dat gevecht stuurde hera een krab ter hulp van de Hydra.  Maar het mocht niet baten, Heracles was zo sterk dat hij door het schild van de krab trapte met zijn voet en er later soep van maakte.  Als een bedanking voor de bewezen diensten plaatste de godin de beeltenis van de krab in de hemel.


Leeuw
SA : 23 juli - TA : 11 augustus

Een Nemeïsche leeuw, genoemd naar de Nemea vallei, terroriseerde jarenlang het platteland en alle wapens bleken er nutteloos tegen te zijn.  Daarom werd Hercules opgeroepen om het beest te doden.  Dat een buitenechtelijke zoon van Zeus en Hera was.  Na zijn overwinning maakte Hercules een mantel en helm uit het monster. Ter ere van die prestatie zette Zeus de vorm van de leeuw in de nachtelijke hemel.


Maagd
SA : 23 augustus - TA : 31 oktober

Astraia of Astraea was de maagdelijke godin van de gerechtigheid.  Die tijdens de gouden tijd  der mensheid tussen hen leefde, maar door ordeloosheid verdreven werd.  Om haar te herdenken plaatste Zeus haar tussen beeldtenis tussen de sterren.Weegschaal
SA : 23 september - TA : 31 oktober

De constellatie van de schalen stond in het oude Babylonië bekend als "de klauwen van de schorpioen".

Die schalen waren gewijd aan de zonnegod Shamash, die ook de beschermheilige van de waarheid en rechtvaardigheid was.  Voorwerpen die in het dagelijkse leven van de mensen voorkwamen.  Die de waarden wet, eerlijkheid en beleefdheid met zich meedroegen.  En volgens de Romeinse mythologie het bezit van Astraea zouden zijn.

Schorpioen
SA : 23 oktober - TA : 21 november

Voor de schorpioen bestaan er verschillende verhalen rond de juiste reden waarom hij juist een plaats tussen de sterren gegeven werd.  Zoals de jaloersheid van Apollo op de vriendschap tussen Orion en Artemis.  Die een schorpioen op de cycloop Orion afstuurde en hem stak, waarna Artemis hem dode.

Terwijl het dier in een andere versie net gestuurd was door Artemis om Orion, die alle dieren wou doden, te stoppen.  Daarom had Zeus Orion in de winter in de sterren gezet en de schorpioen in de zomer zodat hij eeuwig lijkt achtervolgd te worden.

In nog een andere had Orion Taurus, de vriend van Scorpio, gedood.  Die laatste nam wraak en stak Orion dood, maar raakte verpletterd onder de voeten van de jager.  Ter herinnering van hun verhaal zette Zeus ze alle drie in de hemel.


Slangendrager is een sterrenbeeld dat nooit in de dierenriem is opgenomen geworden.  Met als tropische aanvangsdatum 30 november.

Waarbij de heeler Asclepius de geheimen tegen de dood zou geleerd hebben.  Door een slang te observeren die een andere helende kruiden bracht.  Om te voorkomen dat de mensheid door zijn zorgen onsterfelijk zou worden vermoorde Zeus hem met een bliksem.  Maar plaatste achteraf zijn beeldtenis in de hemel om zijn goede werken te eren;

Een andere versie heeft het over de afbeelding van de Trojaanse priester Laocoön.  Die door enkele, door de goden gestuurde, zeeslangen werd gedood nadat hij de Trojanen waarschuwde het gelijknamige paard niet te aanvaarden.

Of Apollo die met een python vechte om de controle van het orakel van Delphi.  Nog een andere heeft het over een man die de inwoners van het eiland Rhodes van een slangenplaag redde.Boogschutter
SA : 22 november - TA : 18 december

Een centaur (half mens, half paard) die zichzelf zou omgetoverd hebben om aan zijn jaloerse vrouw te ontsnappen.
Steenbok
SA : 22 december - TA : 21 januari

De geit god Pan werd aangevallen door het Typhon monster en dook de Nijl in.  Het gedeelte van zijn lichaam dat onder water zat werd een vis en alles daarboven bleef een geit.  Hetgeen een symbool zou zijn voor grote gebouwen uit het moerasige Babylonië.  Waarbij de twee hoorns voor de steden Nineveh en Babylon symbool stonden.


Waterman

SA : 20 januari - TA : 17 februari

Een Griekse prins die door Zeus in een arend vorm ontvoerd werd om op de Olympus berg als beker drager.  Of diegene zijn die de grote zondvloed zou veroorzaakt hebben.  Of zou samen met Pegasus aan de oorsprong van de mythes rond de vleesetende merries van Diomedes liggen die tot de twaalf taken van Heracles behoren.Vissen
SA : 19 februari - TA : 13 maart

Zouden de vissen voorstellen waarin Aphrodite en haar zoon Eros veranderden om aan de vuurgod Typhon te ontsnappen.  Die aan de staart met een touw zijn samengebonden om mekaar niet te verliezen.

 (via paranormalpeopleonline,lytlove,revalationofjohn)

astronomie inspireert astrologieDe dierenriem is door middel van de horoscoop een vast onderdeel geworden van onze algemene cultuur.  Die je vlot in kranten en tijdschriften kan terugvinden.  Een naam die van het Grieks voor kleine dieren of een groep van dieren komt.  En het over de een aantal sterrenbeelden heeft die zichtbaar worden doorheen het jaar, door de beweging van de Aarde om de Zon.

Een gebruik dat in het oude Babylonië is ontstaan, vermoedelijk rond de 7e eeuw VC.  Waarbij elke maand, ter herkenning, het dan zichtbare sterrenbeeld meekreeg.  En omdat de lente er als het begin van een nieuw jaar aanzien werd komt het beeld van de Ram traditioneel als eerste.

Na de overname door de Grieken en Romeinen werd dit gaandeweg extra ingekleurd werd.  Meer bepaald door de astronoom Ptolemy wiens werk aan de grondslag van de Westerse astrologie ligt.  Die ervoor zorgde dat de planeten, de heerschappij erover en de tekens van de dierenriem een gerationaliseerde en vastgelegde rol kregen.  Waarvan de gebruikte symbolen van land tot land konden verschillen.

Sinds die tijd zijn de constellaties echter systematisch verschoven waardoor ze niet meer op hetzelfde moment als welleer aan de hemel te zien zijn.  Maar in de siderische astrologie, die in het Westen gehanteerd wordt, nooit werd aangepast vanwege de koppeling met de seizoenen.  Terwijl de tropische astrologie zich niet op het Zonnestelsel, maar op de Melkweg basseert.

Een verschuiving die je nog het beste kan zien door naar de Egyptische piramiden te kijken.  Aangezien deze destijds gebouwd en geplaatst werden als een Aardse weergave van een sterrenbeeld.  Althans dat is wat de Orion Correlation Theory verteld.  Maar erg waarschijnlijk lijkt als dit ook voor de plaatsing van hun tempels van tel zou zijn.  (via geeks are sexy , crystalinks , whodiscoveredit)

Boney M - Gotta Go HomeVia Urlesque kwam ik op het liedje "El Lute" of "Gotta Go Home" van de Duitse groep Boney M. terecht. Dat met dit disco liedje het waargebeurde verhaal van "El Lute" verhaalt. Een Spaanse gevangene aan wie de groep de gouden plaat, die ze met de verkoop van de single hadden verdiend, gaven.

Tot "Duck Sauce" het deze maand herwerkte tot het liedje "Barbra Streisand". Waarvan de groepsnaam verwijst naar een doorzichtige oranje vloeistof met zowel zoete als zure smaken die in Chinees Amerikaanse restaurants gebruikt worden.  En door zijn eerste plaats in de ultratop ondertussen ook in België bekend is.

Maar ook opnieuw aan de problematiek rond samplen en mixen uit de documentaire "copyright criminals" doet denken.  Waarbij dit fragment de verschillende zienswijzen goed weet weer te geven.

een papieren voorloper van facebook


Eén van de vroegste vormen van internationale interactie en netwerking zullen wellicht de pen pal of pen friends initiatieven zijn. Dat volgens sommige bronnen zijn oorsprong zou hebben in het Zweden van 1920.

Om ongeveer een decennia later in de VS op te duiken in culturele verenigingen die naar mensen aan de overkant van de oceaan schreven. Een concept dat in 1933 op de wereldtentoonstelling gepromoot
werd. Waarbij de promotie rond de schrijver Frank Lloyd Wright moest gaan. Maar het concept sloeg echter niet aan.

Drie jaar later kreeg een leerkracht het idee om dit in zijn klas te gebruiken om de taalvaardigheid van zijn studenten te stimuleren en een beter inzicht in de verschillende culturen te geven.

Dertig jaar later (1962) komt het op de wereldtentoonstelling van Seattle terug naar boven. Waar het deze keer wel meer bekendheid wist te verwerven en verder te groeien. Om op de tentoonstelling van 1964, die onder het thema "peace through understanding", als een middel gebruikt te worden door achteraan de slogan "through writing" toe te voegen.

(grotere versie van de sponserende Parker pen certificaten)
Hiervoor werd er voor het eerst een computer gebruikt om internationaal overeenkomende karakters te vinden aan de hand van hobbies, speciale interesses, leeftijdsgroepen, geslacht en taal (6 verschillende taalgroepen namen deel). Die dit binnen enkele minuten een contactpersoon wist te generen.

Om de daarop volgende decennia steeds populairder te worden en heel wat navolging te krijgen in andere landen. Waarbij er tegenwoordig, ondanks de concurrentie van het internet, dagelijks nog zo'n 7000 nieuwe leden per dag zouden bijkomen.

In retrospectief zou je dit dus als een heuse voorloper van Facebook kunnen aanzien.  Met nog steeds wat potentieel om er een bibliotheek activiteit voor de jeugd rond te bouwen. (via international pen friends , pen-pal , webpenpals , the fountain pen network)

qr link verkorter

Zoals ik al eerder had aangehaald worden QR codes steeds vaker gebruikt. Het zal dan ook niet verbazen, dat in een wereld waar je moet blijven innoveren om bij te blijven, de link verkortingsdienst bit.ly nu ook voor alle links zo'n codes aanbied.

Die je met vis te zien krijgt door ".qr" achteraan de link toe te voegen. Of als je liever alleen de code hebt door er ".qrcode" aan toe te voegen.  Hetgeen zowel met de gegenereerde (bit.ly/9Bjydx , bit.ly/9Bjydx.qr , bit.ly/9Bjydx.qrcode) als de gepersonaliseerde links (bit.ly/infocaris , bit.ly/infocaris.qr , bit.ly/infocaris.qrcode) werkt.

Om de QR code te kunnen raadplegen heb je een scanner nodig iets dat je snel kan verkrijgen door een applicatie op je smartphone toe te voegen. Zoals "Barcode Scanner" of "ShopSavvy Barcode Scanner". (via userbase)

schilderij niet bereikbaar in uw land


Paul Mutant maakte een schilderij van wat we te zien zouden krijgen indien sites die hun toegang tot de lokale markt beperkten hiervoor verantwoordelijk waren. Een maar al te gekend beeld voor al wie buiten de VS woont of de BBC iPlayer buiten het VK wilt gebruiken.

Maar tegelijkertijd ook de Europese Unie kan inspireren.  Zodat de verschillende regels voor zo'n implementatie op de Europese markt geharmoniseerd worden.  En extra hindernissen voor initiatieven van waar dan ook uit de weg worden gehaald.  (via)

state of the union

Bij het begin van het parlementaire jaar is het een traditie om een "State of the Union" te geven. Waarin de plannen voor het komende jaar worden voorgelegd aan het parlement. Dit jaar is dat door de politieke perikkelen en het uitblijven van een eerste minister echter niet het geval.

Daarom vroeg Radio 1 aan 3 stand-up comedians (Bert Van Poucke , Bert Kruismans , Raf Coppens) om er zelf één te schrijven.De eerste "State of the Union" werd door George Washington op 8 januari 1790 in New-York gegeven. Om elf jaar later door Thomas Jefferson aanpaste te worden. Om het minder te doen lijken op een vorst die een rede voorlas. In de plaats daarvan las een klerk de tekst voor.

Een gebruik dat in 1913 door Woodrow Wilson heringevoerd werd. Om onder de naam "the President's Annual Message to Congress" aangekondigd te worden. Pas nadat Franklin Roosevelt hier in 1934 de benaming "State of the Union" aan gaf raakte deze verwoording bekend.  Om een decennia later volledig ingeburgerd te geraken.  (via , afbeelding)

70 jaar John LennonNet voor het weekend kon je in sommige landen een aangepaste Google doodle zien. Waarin een link naar een filmpje verwerkt zat ter ere van de 70ste verjaardag van John Lennon.

Een animatie is van een fragment van het liedje "Imagine". Zijn bekendste lied dat in de top 500 van de meest invloedrijke muziek van de "Rock and Roll Hall of Fame" staat.

Andere bekende zijn bijvoorbeeld : "Instant Karma" , "Give Peace a Chance" , "Stand By Me" , "Happy Christmas (War is Over)" en "Power To The People".

met de smartphone op de pols


Smartphones hebben tegenwoordig 1001 toepassing.  Zo kan je bijvoorbeeld met de app "Instant Heart Rate" nagaan welke je hartsnelheid is.  Door eenvoudig weg je vinger, in een goed verlichte ruimte, een tiental seconden voor de camera te houden.

Een handig alternatief voor het meten met je vingers.  Zeker als je het gebruikt na aan sport gedaan hebt.  Want dan kan "Runkeeper", die je helpt om een beter inzicht in je bewegingen te krijgen en te verbeteren, gebruiken.

Er bestaan zelfs applicaties die heel wat verder gaan en elk orgaan in de oog kunnen houden.  Waardoor een smartphone ook een handig medisch en sportief hulpmiddel kan zijn.  Zoals het eerdere voorbeeld van de stethoscoop al aangaf.  (via, afbeelding)

Nobel prijzen 2010


Een aandachtig persoon zal wellicht merken dat ik slechts vijf van de zes prijzen vermeld.  Maar meer uitleg daarover na deze korte voorgeschiedenis die de oorzaak ervan zal uitleggen.

Alfred Nobel, wiens naam de prijzen dragen, werd op 21 oktober 1833 te Stockholm, Zweden geboren.  Om uit de groeien tot de uitvinder van zo'n 355 uitvinden, waarvan dynamiet de meest bekende is.  Die onder meer voor militaire toepassingen kon gebruikt worden.  Hetgeen er voor zorgde dat hij in 1888 bij het openslaan van de krant het gevoel had zijn eigen overlijdensbericht te lezen.

De krant had het namelijk over zijn broer Ludvig, met de kop "de handelaar des doods is dood".  Hetgeen hem ontchoochelde en deed nadenken over hoe hij zou worden herdacht.  Daarom veranderde hij zijn testament.

Waarin hij verklaarde dat hij zijn fortuin wou zien aangewend worden om een reeks prijzen in het leven te roepen voor diegene die de grootste bijdrage aan de mensheid leverden in de domeinen van fysica, chemie, vrede, psychologie of geneeskunde en literatuur.

Daarom werd er vijf jaar voor het opbreken van de unie tussen Zweden en Noorwegen een Nobel Commissie opgericht.  Na de splitsing bleef de Noorse Nobel Commissie, volgens Nobels aanwijzingen, verantwoordelijk voor het toekennen van de vredesprijs. Terwijl de andere prijzen door Zweedse instellingen werden toegekend.  Hoe dit juist gebeurd kan je in deze overzichtelijke diagram van Britannica zien.

Pas wanneer de "Sveriges Riksbank" voor haar 300ste verjaardag "The Nobel Memorial Prize in Economic Sciences" in het leven riep verscheen de "Nobel Prize in Economics" bij de andere prijzen.  Omdat deze net als voor de laureaten van de andere, in Zweden bepaalde, prijzen door de "Royal Swedish Academy of Sciences" en een gelijkaardig prijzen commissie als die van de stichting werd gekozen.  Maar ook in dezelfde zaal als de andere prijzen uitgedeeld wordt.

Waardoor het technisch gezien geen Nobel prijs is en dus ook niet op hun website vermeld staat.  Maar het wel als de eerste en meteen ook enige toevoeging tot deze prijzen geld. (afbeelding 1,2)

100% digitaal museum


De eerste musea zijn ontstaan uit private collecties die bij de eigenaar konden bekeken worden.  Waarbij het doelpubliek voornamelijk uit de begoede klassen kwam.

Met een gemiddelde wachttijd van minstens twee weken eer je je gekocht kaartje kon gebruiken.  Het waren toen ook de eerste en enige instellingen die je op zondag kon bezoeken.

Het Parijse Louvre museum opende tijdens de Franse Revolutie, in 1793, zijn deuren.  Met de bedoeling om de koninklijke collecties gratis en publiek toegankelijk te maken voor alle citoyens.In diezelfde geest opende het "Adobe Museum of Digital Media" zijn deuren.  Een volledig digitaal museum van schone kunsten dat je op elk moment van om het even waar kan bezoeken.

Met de bedoeling om aan de hand van een veranderende collectie een plaats reflectie te vormen naar het belang van digitale media in ons leven.

Die door mensen uit de kunst , technologie en zaken wereld zullen worden uitgekozen.  Om zo een discussie in gang te zetten over dat immer veranderende landschap. (via, afbeelding)

continenten en hun namen


Sinds kort kan je op Google Street View alle 7 contintenten bekijken.  Waardoor je dus ook op Antartica kan rondkijken.  De wereld vanuit je luie zetel ontdekken word daardoor weer net iets gemakkelijker.

Maar vanwaar komen de namen van die continenten eigenlijk?  Dankzij etymologische studies en mythes kan je je daar een beeld van vormen.

Afrika komt van de Romeinse naam "Africa" die verwijst naar "het land van de Afri".  De inheemse inwoners van Noord-Afrika.  Waarbij de Berberse termen "ifri" of "ifran" grot betekent.  En zo verwijst naar grot bewoners.  Namen die nog steeds voor de Algerijnse berber gemeenschap de "Banu Ifran" gebruikt worden.

Amerika (Noord en Zuid) heeft zijn naam te danken aan de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci.  Die ook als eerste Europeaan bemerkte dat het land niet India, maar een nog onbekende landmassa, was.  Waarbij de cartografen zowel op het noordelijke als het zuidelijke deel "Americus" schreven, hetgeen in het enkelvoud Amerika geeft.

Antartica komt van het Griekse "antarktiké" dat "tegenover het noorden" betekent.  Waarbij "ant" voor het antipode van "artic" staat.

Azië een termm is die destijds enkel in de Westerse wereld gebruikt werd.  Aangezien de verschillende volkeren uit Azië zich nooit als één collectief zagen, in tegenstelling met de Westerse zienswijze.  Die in het in het oude Griekenland een vaak gebruikte term werd.  Om daarna ook in het oude Romeinse rijk ingeburgerd te raken.

En zijn naam aan de vrouw van Prometheus, de naam van een nymf, de godin Eurynome, de Anatolische stad Lydia of de zoon van Cotys zou danken.  Maar ook van twee figuren uit de Trojaanse oorlog die de naam Asios droegen kon komen.

Europa van het Griekse "eur" of breed en "op(t)" van ogen of gezicht zou komen.  Verwijzend naar grote ogen en/of een lang gezicht.  En zo zou verwijzen naar een oude godheid die in koe vorm werd afgebeeld.

Al bestaan er nog tal van andere mythes.  Zoals bijvoorbeeld die waar Europa een Fenicisch prinses was die door Zeus, die zichzelf in een wit stier had omgetoverd, ontvoerd werd naar het eiland Kreta.  Terwijl nog andere verwijzen naar een mythische koningin op Kreta en een gebied in het noorden van Griekenland.

Oceanië dankt zijn naam aan de Franse ontdekkingsreiziger Dumont d'Urville, die er deze benaming in 1831 aan gaf.

tweet geïnspireerde strips


Sociale netwerk sites zoals Twitter brengen heel wat mensen en gedachten samen.  Hegeen soms leid tot zijprojecten die hier iets mee doen, zoals bijvoorbeeld Twaggies.   Strips die hun mosterd gaan halen bij grappige tweet berichten.

Zoals bijvoorbeeld het "I throw fur coats on people who leave paint stores." van Sam Grittner.  Dat knipoogt naar het PETA gebruik om bontjassen met rode verf te besmeuren. (via)

insecten snelwegDankzij dit filmpje van de NPR kom je te weten dat er naast het menselijke luchtverkeer ook heel wat insecten verkeer is.  Die van de luchtstromen gebruik maken om zich te verplaatsen.  Maar door hun kleine afmetingen meestal onopgemerkt blijven. (via)

drainerende windmolens

Zowel water als wind staan al eeuwen bekend als energie bronnen.  De Griekse ingenieur Heron uit Alexandrië, die ook de eerste stoommachine maakte, maakte hier als eerste gebruik van door in de eerste eeuw een windwiel te ontwerpen.

Waar de Perzen rond de 9e eeuw eigen adaptaties op maakten.  Waar er ondermeer koren, krijt, koper, hout, olie, mout, mosterd, papier kon worden bewerkt.  Net zoals het pompen van water uit de grond en het vergemakkelijken van de irrigatie.

Hetgeen in de 10e eeuw in een vergelijkbare vorm ook in Europa kon worden teruggevonden.  Voornamelijk langs de kust vanwege de vrij constante luchttoevoer en windrichting.

Waar onder meer Nederland en Denemarken volop gebruik van maakten om al drainerend grond op de zee te winnen.  Hetgeen voor velden zorgde met een constant grondwaterpeil dat ideaal was voor de bollen- en fruitteelt.  Waardoor het Nederlandse sfeerbeeld van windmolens en tulpenvelden ontstond.

Hetgeen de Franse koning Lodewijk XIV inspireerde om Nederlandse ingenieurs naar het zuiden van Frankrijk te sturen om er gronden bruikbaar te maken.  Al konden deze niet altijd even handig worden ingezet door de vaste aard van het gebouw.  Dat na de uitvindingen van zelfregulerende en meedraaiende wieken verholpen werd.

Maar kort daarna maakte elektriciteit zijn opkomst en werd er massaal naar deze bron overgestapt.  Het is dan ook ironisch dat de windmolens tegenwoordig aan een tweede leven zijn begonnen als een leverancier aan diezelfde stroom.

Mooie voorbeelden van oude windmolens kan je in het Nederlandse Kinderdijk terugvinden.  Een stukje erfgoed dat door de UNESCO in 1997 als Werelderfgoed werd geclassificeerd.

Een uitgebreidere geschiedenis over windmolens kan je hier terugvinden.  Of in de verhalen van Miguel de Cervantes over Don Quichot. (afbeeldingen 1,2,3)

werken om te spelenDe animatie van Michael Rianda toont hoe de obsessie van een kleine jongen die dolgraag maanschoenen wilt. Maar om deze te verkrijgen zijn jeugd even opzij zet om aan de slag te gaan.  Dat aan het volgende gezegde doet denken.

All work and no play makes Jack a dull boy,
All play and no work makes Jack a mere toy.

Dat James Howell reeds in 1659 neerpende en waar Maria Edgeworth in 1825 een tweede strofe aan toevoegde.  Een advies waar steeds meer bedrijven rekening mee lijken te houden om hun werknemers gelukkig en gemotiveerd te houden. (via)

- Copyright © infocaris