03 september 2010



Dat je smartphones voor meer dan bellen alleen kan gebruiken is niet nieuw.  Maar wist je dat die ondertussen ook een stetoscoop (of stetofoon) kan vervangen?  Met iStethoscope krijgen dokters namelijk een gratis, en voor 77 euro cent reclame vrij, alternatief dat ze gemakkelijk overal kunnen meenemen.

Een programma van Peter Bentley dat gebruik maakt van de microfoon, bewegingscensoren en camera van het toestel.  Waardoor je een accuraat resultaat krijgt dan bij een eenvoudig acoustische stetoscoop.  Dat de hart kadans in een grafiek weergeeft.

Iets dat Hippocrates, als grondlegger van de geneeskunde, wellicht zou toegejuicht hebben.  Daar hij een verdediger was van de zoektocht naar instrumenten die de geneeskunde kunnen verbeteren.

Hetgeen al heel wat verder geëvolueerd is van de tijd toen hij met het oor op de borst naar herkenbare geluiden luisterde.  Een methode waarbij steeds meer geluiden aan oorzaken werden toegewezen.  Die later aan de hand van percussie zullen worden uitgelokt.

In september 1816 zag René Laennec, op weg naar een patiënt met hartproblemen, twee kinderen spelen.  Die elk aan het uiteinde van een boomstronk stonden.  Waarbij er één van hen met een naald over het oppervlakte kraste.  Dat zijn vriend aan het andere uiteinde versterkt kon horen.

Net die dag moest hij een lijvige dame met weinig zin voor hygiëne onderzoeken.  Omdat hij zijn hoofd niet op haar borst wou leggen dacht hij terug aan wat hij eerder die dag had gezien.

Hij rolde 24 bladen op en vormde zo een hoorn.  Dat tot zijn blijdschap niet enkel goed te verstaan was, maar het maakte de geluiden luider en helderder dan wanneer hij dit met zijn oor deed.

Laennec die aan houtbewerking deed maakte daarom zelf zijn eerste toestel dat hij "Le Cylindre" noemde.  Maar dat hij al snel veranderde naar het professioneler klinkende "stethoscoop".  Vanwege het gespot van collega's die de vorm erg gelijkaardig vonden met die van een oortrompet.

Een vorm die al vrij snel veranderde en er door de twee oorige versie van Arthur Leared in 1851 helemaal anders ging uitzien.  En na wat wijzigingen commercieel geproduceerd werd en zo tot het standaard toestel uitgroeide.

Tot er in 1940 een ontwerp gemaakt werd waarbij er langs twee kanten geluisterd kon worden.  Langs de ééne kant werd er naar de ademhalingsstelsel geluisterd terwijl het andere voor het cardiovasculaire systeem diende.

Waarna het toestel bij nieuwe ontwikkelingen steeds lichter werd en een betere geluidskwaliteit verkreeg.  Zo kwam er in 1999 zelfs ruisonderdrukking bij.  Een uitgebreidere geschiedenis kan je hier op WebiMed terugvinden. (via 1,2,3,4)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris