23 september 2010


Eerder had ik het al over de geschiedenis van onder meer wagens.  Deze keer werd ik dankzij een bericht van de Presurfer op weg geholpen om iets over duikboten te schrijven.  Waar Wikipedia het één en het ander over wist te vertellen, maar bepaalde onderdelen achterwege liet vanwege te weinig controleerbare informatie.

Zoals het hand aangedreven model waar Leonardo Da Vinci in 1515 mee op de proppen kwam.  Dat hij ontwierp om een mogelijke inval van de Ottomanen in Venetië af te slaan.  Een opzet dat hij, met het half ondergedompelde toestel, succesvol wist af te ronden door alle boten één voor één te doen zinken.

Uit angst dat deze uitvinding misbruikt zou worden voor meer dan louter defensieve doeleinden zou hij alle plannen hierover vernietigd hebben.  Enkel in zijn notitieboekjes zijn hier nog verwijzingen naar blijven staan.


Waardoor het ontwerp van de Engelse wiskundige William Bourne uit 1578, die op het werk van Leonardo zou geïnspireerd zijn, als eerste duikboot wordt aanzien.  En net als Cornelius Drebbel, een Nederlander in Engelse loondienst, voor de "Royal Navy" werkte. Die in 1620 zijn variant uitteste door te Londen een maximale diepte van 5 meter te halen in de Thames rivier.

Bijna twee eeuwen later, in 1775, maakte de Amerikaanse uitvinder David Bushnell een, nog steeds menselijk aangedreven, eenpersoons duikboot.  Met de "Turtle" wist hij te bewijzen dat buskruit ook onder water kon ontploffen.

Waarna de ontwerpen steeds verbeterden en in de 19e eeuw van een menselijke naar een mechanische krachtbron werd overgeschakeld.  Zoals de Franse "Plongeur" die in 1863 met gecompresseerde lucht werkte.  Of de Spaanse "Ictineo 2" die vier jaar later aan de hand van een een peroxide mix en stoom vooruit gestuwd werd.

Hetgeen de Franse schrijver Jules Verne inspireerde om in 1870 het verhaal "20000 mijlen onder de zee" uit te geven.  Dat op zijn beurt latere verbeterde ontwerpen zou inspireren.  Zoals het elektrisch aangedreven ontwerp van de Pool Stefan Drzewiecki uit 1884.

Om in de 20ste eeuw de diesel/elektrische propulsie combinatie te zien uitgroeien tot een standaard.
Iets dat je dezer dagen nog steeds het geval is bij kleinere modellen.  Aangezien de grote ondertussen beschikken over een atoom aangedreven motor.

Dat hen samen met de het recycleren van de lucht en het filteren van het oceaan water nog enkel voor nieuwe mondvoorraad naar de oppervlakte dwingt te gaan.  Samen met tal van verbeteringen, zoals het implementeren van sonars, (geïncripteerde) communicatie en andere middelen tot machtige wapens uitgroeiden.  Zoals de U-boten tijdens de wereldoorlogen wisten aan te tonen. (afbeeldingen 1,2,3)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris