18 oktober 2010


Eén van de vroegste vormen van internationale interactie en netwerking zullen wellicht de pen pal of pen friends initiatieven zijn. Dat volgens sommige bronnen zijn oorsprong zou hebben in het Zweden van 1920.

Om ongeveer een decennia later in de VS op te duiken in culturele verenigingen die naar mensen aan de overkant van de oceaan schreven. Een concept dat in 1933 op de wereldtentoonstelling gepromoot
werd. Waarbij de promotie rond de schrijver Frank Lloyd Wright moest gaan. Maar het concept sloeg echter niet aan.

Drie jaar later kreeg een leerkracht het idee om dit in zijn klas te gebruiken om de taalvaardigheid van zijn studenten te stimuleren en een beter inzicht in de verschillende culturen te geven.

Dertig jaar later (1962) komt het op de wereldtentoonstelling van Seattle terug naar boven. Waar het deze keer wel meer bekendheid wist te verwerven en verder te groeien. Om op de tentoonstelling van 1964, die onder het thema "peace through understanding", als een middel gebruikt te worden door achteraan de slogan "through writing" toe te voegen.

(grotere versie van de sponserende Parker pen certificaten)
Hiervoor werd er voor het eerst een computer gebruikt om internationaal overeenkomende karakters te vinden aan de hand van hobbies, speciale interesses, leeftijdsgroepen, geslacht en taal (6 verschillende taalgroepen namen deel). Die dit binnen enkele minuten een contactpersoon wist te generen.

Om de daarop volgende decennia steeds populairder te worden en heel wat navolging te krijgen in andere landen. Waarbij er tegenwoordig, ondanks de concurrentie van het internet, dagelijks nog zo'n 7000 nieuwe leden per dag zouden bijkomen.

In retrospectief zou je dit dus als een heuse voorloper van Facebook kunnen aanzien.  Met nog steeds wat potentieel om er een bibliotheek activiteit voor de jeugd rond te bouwen. (via international pen friends , pen-pal , webpenpals , the fountain pen network)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris