15 augustus 2008

Toen ik op UserBase.be aan het surfen was kwam ik langs een interessante vraag.   Namelijk hoe objectief is het nieuws dat we via "de buis" krijgen nog?  Om dit te toetsen heb ik de definitie van het woord "journalistiek" opgezocht via de on-line versie van VanDale.

jour·na·lis·tiek1 (dev)
1 het verstrekken van informatie omtrent het dagelijks gebeuren via de media
2 dat wat in de dag- en weekbladen geschreven wordt als genre

jour·na·lis·tiek2 (bijvoeglijk naamwoord)
1 betr. hebbend op de nieuwsgaring

Die definitie is voor mij toch net iets te vaag om een goed antwoord te kunnen geven.  Een iets accuratere verwoording zou bijvoorbeeld  : "het onpartijdig verslagen van gebeurtenissen met het als einddoel het weergeven van de feiten aan een publiek" kunnen zijn.  Zonder enige invloed van wie of wat dan ook.

In Amerika zijn ze daar jammer genoeg al veel te ver van afgeweken, waardoor je afhankelijk van de zender naarwaar je kijkt de mening krijgt vanuit een bepaalde ideologie, strekking of voorkeur (lees democratisch, republikeins, christelijk, enz.).

Ik vrees dat echter dat deze trend bewust of onbewust aan het overvliegen is naar de Vlaamse TV media. Zo kan ik soms maar erg weinig verschil tussen het nieuws en een roddel of sensatie programma onderscheiden.

Gelukkig bestaat er nog zoiets als het internet waarbij men hier wel zo getrouw mogelijk probeert te blijven aan die journalistieke waarden.

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

 1. Dan is deze misschien wel interessant voor jou: indymedia. Don't hate the media, be the media! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is zeker een interessante link, bedankt Nele :-)
  Persoonlijk geloof ik dat aan hoe meer verschillende bronnen je blootgesteld geraakt, des te accurater je beeldvorming kan worden.

  Maar omdat het niet echt tijdsvriendelijk is om er vele verschillende bronnen op na te lezen heb ik het meer voor nieuws media die vanuit meerdere bronnen of gebruikers komen. Zoals bijvoorbeeld :

  Digg
  Reddit
  WikiNews

  Recentelijk ben ik ook wel langs een bron gekomen die deze tijdrovende bezigheid in jouw plaats doet, namelijk loud3r. Maar dat is niet echt een goede bron als je vanuit een enkeltalig Vlaams standpunt wenst geïnformeerd te worden. Net wat de rol van die TV nieuws media wel is.

  Als "informatie verzorger" ben ik dan ook bezorgd over die evolutie, zeker als je weet dat niet iedereen even vaardig of geïnteresseerd genoeg is om wel juiste(re) informatie te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris