08 oktober 2010


Een aandachtig persoon zal wellicht merken dat ik slechts vijf van de zes prijzen vermeld.  Maar meer uitleg daarover na deze korte voorgeschiedenis die de oorzaak ervan zal uitleggen.

Alfred Nobel, wiens naam de prijzen dragen, werd op 21 oktober 1833 te Stockholm, Zweden geboren.  Om uit de groeien tot de uitvinder van zo'n 355 uitvinden, waarvan dynamiet de meest bekende is.  Die onder meer voor militaire toepassingen kon gebruikt worden.  Hetgeen er voor zorgde dat hij in 1888 bij het openslaan van de krant het gevoel had zijn eigen overlijdensbericht te lezen.

De krant had het namelijk over zijn broer Ludvig, met de kop "de handelaar des doods is dood".  Hetgeen hem ontchoochelde en deed nadenken over hoe hij zou worden herdacht.  Daarom veranderde hij zijn testament.

Waarin hij verklaarde dat hij zijn fortuin wou zien aangewend worden om een reeks prijzen in het leven te roepen voor diegene die de grootste bijdrage aan de mensheid leverden in de domeinen van fysica, chemie, vrede, psychologie of geneeskunde en literatuur.

Daarom werd er vijf jaar voor het opbreken van de unie tussen Zweden en Noorwegen een Nobel Commissie opgericht.  Na de splitsing bleef de Noorse Nobel Commissie, volgens Nobels aanwijzingen, verantwoordelijk voor het toekennen van de vredesprijs. Terwijl de andere prijzen door Zweedse instellingen werden toegekend.  Hoe dit juist gebeurd kan je in deze overzichtelijke diagram van Britannica zien.

Pas wanneer de "Sveriges Riksbank" voor haar 300ste verjaardag "The Nobel Memorial Prize in Economic Sciences" in het leven riep verscheen de "Nobel Prize in Economics" bij de andere prijzen.  Omdat deze net als voor de laureaten van de andere, in Zweden bepaalde, prijzen door de "Royal Swedish Academy of Sciences" en een gelijkaardig prijzen commissie als die van de stichting werd gekozen.  Maar ook in dezelfde zaal als de andere prijzen uitgedeeld wordt.

Waardoor het technisch gezien geen Nobel prijs is en dus ook niet op hun website vermeld staat.  Maar het wel als de eerste en meteen ook enige toevoeging tot deze prijzen geld. (afbeelding 1,2)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris