21 oktober 2010


In het verlengde van het artikel van gisteren liggen de mythes achter de sterrenbeelden uit de Westerse wereld.  Samen met het vaak achterwege gelaten dertiende sterrenbeeld, namelijk dat van de slangendrager. (SA = siderische astrologie aanvangsperiode , TA = tropische astrologie aanvangsperiode)


Ram
SA : 21 maart - TA : 19 april

Genoemd naar de gouden ram die Phrixus gered heeft door hem naar het land van Colchis te brengen.
Stier ♉
SA : 20 april - TA : 14 mei

Taurus wordt met Zeus geïndentificeerd.  Die die de vorm van een witte stier aannam om de Fenicische prinses Europa te beschermen.
Tweelingen
SA : 21 mei - TA : 21 juni

De Gemini waren twee broers Castor en Pollux.  Die bekend staan als Dioscuri of zonen van Zeus.
Kreeft
SA : 21 juni - TA : 21 juli

De godin Hera wou Heracles doden en probeerde dit dan ook regelmatig opnieuw.  Maar door zijn grote kracht wist deze steeds te overleven.  Daarom sprak de godin een bezwering uit zodat hij een grote misdaad zou begaan.  Waarvoor hij enkel vergeven kon worden door het succesvol afhandelen van 12 moeilijke taken.

Eén van die taken was het vernietigen van een negenhoofdige hydra.  Tijdens dat gevecht stuurde hera een krab ter hulp van de Hydra.  Maar het mocht niet baten, Heracles was zo sterk dat hij door het schild van de krab trapte met zijn voet en er later soep van maakte.  Als een bedanking voor de bewezen diensten plaatste de godin de beeltenis van de krab in de hemel.


Leeuw
SA : 23 juli - TA : 11 augustus

Een Nemeïsche leeuw, genoemd naar de Nemea vallei, terroriseerde jarenlang het platteland en alle wapens bleken er nutteloos tegen te zijn.  Daarom werd Hercules opgeroepen om het beest te doden.  Dat een buitenechtelijke zoon van Zeus en Hera was.  Na zijn overwinning maakte Hercules een mantel en helm uit het monster. Ter ere van die prestatie zette Zeus de vorm van de leeuw in de nachtelijke hemel.


Maagd
SA : 23 augustus - TA : 31 oktober

Astraia of Astraea was de maagdelijke godin van de gerechtigheid.  Die tijdens de gouden tijd  der mensheid tussen hen leefde, maar door ordeloosheid verdreven werd.  Om haar te herdenken plaatste Zeus haar tussen beeldtenis tussen de sterren.Weegschaal
SA : 23 september - TA : 31 oktober

De constellatie van de schalen stond in het oude Babylonië bekend als "de klauwen van de schorpioen".

Die schalen waren gewijd aan de zonnegod Shamash, die ook de beschermheilige van de waarheid en rechtvaardigheid was.  Voorwerpen die in het dagelijkse leven van de mensen voorkwamen.  Die de waarden wet, eerlijkheid en beleefdheid met zich meedroegen.  En volgens de Romeinse mythologie het bezit van Astraea zouden zijn.

Schorpioen
SA : 23 oktober - TA : 21 november

Voor de schorpioen bestaan er verschillende verhalen rond de juiste reden waarom hij juist een plaats tussen de sterren gegeven werd.  Zoals de jaloersheid van Apollo op de vriendschap tussen Orion en Artemis.  Die een schorpioen op de cycloop Orion afstuurde en hem stak, waarna Artemis hem dode.

Terwijl het dier in een andere versie net gestuurd was door Artemis om Orion, die alle dieren wou doden, te stoppen.  Daarom had Zeus Orion in de winter in de sterren gezet en de schorpioen in de zomer zodat hij eeuwig lijkt achtervolgd te worden.

In nog een andere had Orion Taurus, de vriend van Scorpio, gedood.  Die laatste nam wraak en stak Orion dood, maar raakte verpletterd onder de voeten van de jager.  Ter herinnering van hun verhaal zette Zeus ze alle drie in de hemel.


Slangendrager is een sterrenbeeld dat nooit in de dierenriem is opgenomen geworden.  Met als tropische aanvangsdatum 30 november.

Waarbij de heeler Asclepius de geheimen tegen de dood zou geleerd hebben.  Door een slang te observeren die een andere helende kruiden bracht.  Om te voorkomen dat de mensheid door zijn zorgen onsterfelijk zou worden vermoorde Zeus hem met een bliksem.  Maar plaatste achteraf zijn beeldtenis in de hemel om zijn goede werken te eren;

Een andere versie heeft het over de afbeelding van de Trojaanse priester Laocoön.  Die door enkele, door de goden gestuurde, zeeslangen werd gedood nadat hij de Trojanen waarschuwde het gelijknamige paard niet te aanvaarden.

Of Apollo die met een python vechte om de controle van het orakel van Delphi.  Nog een andere heeft het over een man die de inwoners van het eiland Rhodes van een slangenplaag redde.Boogschutter
SA : 22 november - TA : 18 december

Een centaur (half mens, half paard) die zichzelf zou omgetoverd hebben om aan zijn jaloerse vrouw te ontsnappen.
Steenbok
SA : 22 december - TA : 21 januari

De geit god Pan werd aangevallen door het Typhon monster en dook de Nijl in.  Het gedeelte van zijn lichaam dat onder water zat werd een vis en alles daarboven bleef een geit.  Hetgeen een symbool zou zijn voor grote gebouwen uit het moerasige Babylonië.  Waarbij de twee hoorns voor de steden Nineveh en Babylon symbool stonden.


Waterman

SA : 20 januari - TA : 17 februari

Een Griekse prins die door Zeus in een arend vorm ontvoerd werd om op de Olympus berg als beker drager.  Of diegene zijn die de grote zondvloed zou veroorzaakt hebben.  Of zou samen met Pegasus aan de oorsprong van de mythes rond de vleesetende merries van Diomedes liggen die tot de twaalf taken van Heracles behoren.Vissen
SA : 19 februari - TA : 13 maart

Zouden de vissen voorstellen waarin Aphrodite en haar zoon Eros veranderden om aan de vuurgod Typhon te ontsnappen.  Die aan de staart met een touw zijn samengebonden om mekaar niet te verliezen.

 (via paranormalpeopleonline,lytlove,revalationofjohn)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris