23 juli 2010In de aflevering "Rudy Niet" uit de Kabouter Wesley reeks van Jonas Geirnaert wordt Wesley een vraag gesteld waar hij niet meteen het antwoord op weet. Namelijk wie vond de electronenmicroscoop uit?

Een vraag waar je in een eerste reflex van mediawijsheid mee naar Wikipedia trekt. Om er te leren dat de Duitse natuurkundige Ernst Ruska dit in 1931 uitvond. Waarbij er aan de hand van elektronen een oppervlak of de inhoud van objecten worden afgebeeld.

Maar moest je er het antwoord niet vinden en je al Googlend ook niets weet te vinden kan je nog steeds op andere plaatsen terecht. Zoals in de bib met hulpvaardigere mensen dan die uit het filmpje of bij on-line vragenbakken (Al@din, Ik Heb Een Vraag, Goeie Vraag, ea.).

Net als tal van andere steeds diverser wordende media vormen.  Denk maar aan databases (IMDB, FishDB, ea.), fora, wiki's, zoekmachines (Google, Wolfram Alpha, ea.), sociale netwerken, Google Moderator en tal van andere manieren om tot antwoorden te komen.

Om dan nog niet te spreken van de vele webware toepassingen als software alternatieven gaan dienen om die informatie te verwerken.  Voldoende voer voor het gebruik van publiekscomputers en cyberthecarissen.  (Facebook tip van Marijke Timmerman)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris