Archive for augustus 2009

training voor lichaam en geest


Ter promotie van het vijfde album van Boerke, kan je de strip hierboven op het Faceboek kanaal van het stripverhaal terugvinden.  Een reeds eerder aangehaalde reeks die mij het Vlaamse antwoord op de populaire Amerikaanse Garfield lijkt te zijn.

Maar die veel meer dan bij Garfield vooral van de kracht van het beeld gebruik maakt om woorden overbodig te maken.  Waardoor het aan de hand van een ander cognitief proces door zowat iedereen kan gelezen worden.

een boek dat jou leest


Ik heb het al is eerder gehad over het idee om gadgets en andere hardware onderdelen als een vast ontleenbaar onderdeel van de collectie te maken.  Iets dat Datamancer door zijn herwerking van een scanner en een leren boek mooi weet in te kleden.  Bovendien kan het hierdoor al vlotter worden opgeborgen en kan het al beter tegen een stootje.  (via)

best of tweets boek

Twitter Wit : Brilliance in 140 charachters or less, is een boek dat de leukste afforistische en clevere tweets heeft proberen te verzamelen.

Door een selectie te maken van zowel bekende, zoals bijvoorbeeld Ashton Kusher, Stephen Fry en Stephen Colbert, als onbekende(re) personen komen.

Een leuke aanvulling voor de collectie die ook een beter inzicht mee kan geven in het het twitteren.  (via)

Who Wants to be a YouTubillionaire!?



De YouTube gebruiker Poqobat maakte een parodie op "Who wants to be a millionaire". Waarbij je net als bij de echte versie naar de volgende ronde kan gaan bij een juist antwoord.  Een originele manier om de beschikbare technologie van YouTube aan te wenden, net als bij het zoek de verschillen filmpje.  (via WZL)

zo vals als een kat spelen



Zowat iedereen heef ooit wel al is de uitspraak "zo vals als een kat spelen" gebruikt of horen gebruiken.  Maar wist je ook vanwaar deze uitspraak vandaan komt?

Vroeger werden er namelijk heel wat snaren van muzikale instrumenten met catgut gemaakt. Een product dat uit de darmen van voornamelijk schapen, maar ook varkens, paarden en ezels werd gemaakt. 

Maar dus niet, zoals de naam je zou laten vermoeden, aan de hand van de ingewanden van katten.  Een misverstand dat reeds meegaat sinds de eerdere naam voor catgut, namelijk kitgut of kitstring. 

Twee termen die eigenlijk verwijzen naar een fiddle hetgeen voor een instrument met snaren staat. Maar door de jaren heen verward zijn geworden met het ander Engels woord "kitty".  Waardoor heel waarschijnlijk ook de associatie tussen de valse klanken en het kattegejank werd gelegd.


Een andere mogelijke uitleg zou van het kattenklavier kunnen komen.  Waarbij er een aantal katten, gerangschikt naar hun natuurlijke toonhoogte, in het toestel werden gestoken.  Met de bedoeling om hun staart onder het toetsenbord te steken zodat spijkers in de staart zouden prikken bij het bespelen van de toetsen.

Die volgens sommigen kon gebruikt worden om patiënten die zich in staat van "constante mijmering" bevonden te behandelen.  Doordat dit hen bij een gedwongen kijk en luister sessie zou kunnen helpen te focussen en dus te genezen.  Terwijl anderen dit als een bron van vertier zagen.

Een uitvinding die door sommigen wordt toegeschreven aan de 17e eeuwse Duitse Jezuit Athanasius Kircher.  Maar aangezien er reeds voor de geboorte van Kircher tekeningen van dit en andere dierlijke instrumenten (zoals een ezelskoor en een varkenspiano) werden gevonden lijkt het wel weinig waarschijnlijk dat dit iets met de man te maken heeft.

Die door zijn brede interesses en curiositeit nog heel wat andere toestellen verzon. Zoals de lucht harp die door de wind bespeeld wordt, volledig zelfstandig werkende automaten die via een spreekbuis konden spreken en luisteren en een eeuwig in beweging blijvende machine.

Google nieuws #12


Android krijg een podcast manager die naar de naam Google Listen luistert.


Blogger bestaat ondertussen al 10 jaar en wil haar gebruikers geleidelijk aan verassen met nieuwe features.

Persoonlijk zou ik graag een export/import feature zien die het mogelijk maakt om je vermelde links te bewaren in Delicious of Google Bookmarks.  En zelf ook mogelijke verwijzingen voorstelt van beheerbare bronnen uit Encyclopedia, afbeeldingen, quotes, ed.


Je kan met meerdere een Blogger account gebruiken, maar voor de opslag van de afbeeldingen was er steeds maar één gebruik mogelijk.  Iets waar ze bij Picasa iets aan gedaan hebben door deze  mogelijkheid tot samenwerking in je Gmail toe te voegen.  Die zoals gebruikelijk na een tijdje voor iedereen beschikbaar zal zijn.


Het boeken archief krijgt meer downloadbare werken uit het publieke domein in Books.  Die je ook hier via je mobiele lezer kan raadplegen.


Chrome laat je nu ook toe om je sessies te bewaren.  Iets dat je binnenkort wellicht ook op de 64 bit versie van de browser voor Linux zal kunnen.


Bij het zoeken naar ziektes in de zoekmachine ga je nu ook resultaten van Google Health, WebMD en andere medische informatie verlenende diensten verwijzen.  Een algemeen overzicht van de onderwerpen die in Health aan bod komen kan je hier terugvinden.


Ook bij Gmail zijn er weer wat nieuwigheden, zo kan je tegenwoordig ook takenlijst doorsturen.  En via de "To:" link voor het opstellen van nieuwe berichten kan je een alternatief voor het automatisch aanvullen terugvinden.  Je krijgt er namelijk een overzicht van je contacten, met bovenaan diegene die je het vaakst bericht.


Het nieuws overzicht gaat de TiVo toer op door voor jou interessante suggesties te doen aan de hand de eerder aangeklikte berichten.


Reader stelt je eveens nieuwe content voor.  Waarvan je dankzij GReactions bij elk bericht ook de mogelijke discussies die erover zijn gestart bij de diverse sociale bronnen onderaan het bericht kan zien staan.   Die je hier in een geminimaliseerde versie, bedoeld voor mobiele lezers, kan lezen.


Translate krijgt extra vertalingen (Afrikaans, Wit-Russisch, IJslands, Iers, Macedonisch, Maleis, Swahili, Welsh, Jiddisch) in zijn repertoire, die je ook meteen kan gebruiken om documenten te vertalen.

alternatief voor youtube favorieten


Er bestaan ondertussen al heel wat sites die overzichten geven. Gaande van de populairste berichten, tweets, muziek uit tweets en nu ook de populairste filmpjes.

Om dit te bepalen maakt Magma gebruik van de frequenties waarmee het verwante is, hoe vaak ze bekeken worden, becommentarieerd en geïntegreerd worden in andere sociale media.

Waardoor je een algemeen overzicht van de populairste filmpjes kan zien, maar ook van enkele doorzochte bronnen (Blip.tv, BoingBoing, Break, BuzzFeed, CollegeHumor, Dailymotion, Delicious, Digg, Hulu, Icerocket, Kottke, New York Times, Reddit, StumbleUpon, TED, Technorati, TweetMeme, Twitter, Vimeo, Viral Video Chart, YouTube), van Magma staff leden en van geregistreerde gebruikers.

Of dit delicious concept ook voor on-line filmpjes zal aanslagen of een populair alternatief kan worden voor "alles in één verzamelende media" sites zoals bijvoorbeeld Tubmlr zal de tijd uitwijzen.  Al lijkt het mij wel een goed alternatief voor je YouTube favorieten.  (via LS)

auteursbescherming memento



Pas vanaf 1709/1710 is er voor het eerst sprake van het concept copyright.  Via het Britse Anne statuut dat een ingekorte naam is voor "An Act for the Encouragement of Learning".  Waarbij men iets probeerde te doen aan het frequent gebruik waarbij er zonder enige vergoeding en toestemming reproducties werden gemaakt.  Hetgeen vaak zware gevolgen had voor de auteur van het werk en zijn familie.

De wet hield dan ook in dat de auteurs enige zeggenschap kregen of het reproductierecht en de bijhorende vergoeding.  Met de bedoeling om deze te stimuleren om met nieuwe werken en ideëen voor de dag te komen.  Daarom was het copyright recht dan ook slechts 14 jaar geldig.



Als je dat met de huidige opvatting van copyright vergelijkt, kan je dan ook wel merken dat er van het ééne uiterste naar het andere wordt gegaan in plaats van te zoeken naar een evenwicht dat de belangen van alle betrokkenen verdedigd.  Waarbij je onder andere je rechten niet kunnen worden doorverkocht  als een verhandelbare aandelen.



Een zienswijze die de mensen achter de documentaire "rip! a remix manifesto" ook hebben.  Je kan hun film hierboven integraal bekijken, in stukken op YouTube of in per hoofdstuk op Open source cinema bekijken.

Laten we inderdaad hopen dat er verandering zit aan te komen zodat het verleden de toekomst niet hoeft te gaan tegenhouden.  Want consumptiepatronen veranderen en iedereen met copyright infrigement aanklagen is ook geen oplossing.  (via Numega en MetaCool)

mindmappen


 Het is weer een tijdje geleden sinds ik nog een on-line dienst aanhaalde die je weer wat off-line software kon besparen. Maar nu kwam ik bij MakeUseOf dit artikel tegen over de dienst Dropmind. Die het mogelijk maakt om mindmaps op het web te maken. Jammer genoeg kan moet je er voor je gebruik registreren en kan je daarvoor geen openID gebruiken.

Mindmapping gebruik je voornamelijk om een onderscheid te kunnen maken tussen de hoofdzaken en details. Dat je dankzij een grafisch schema van mekaar onderscheid door te werken met één of meerdere centrale onderwerpen die je aanvult met bijzaken en verwante thema's.

Een handig hulpmiddel om informatie beter te kunnen verwerken. Uiteraard is Dropmind niet de enige dienst die dit on-line aanbied, zo kan je via WiseMapping en MindMapper ook gelijkaardige resultaten bekomen. Maar als je toch liever met vaste software werkt kunnen Freemind en Xmind ook wel iets voor jou zijn.

(de)motiveer jezelf met posters


Voor de meeste zijn zulke (de)motiverende posters wellicht niets onbekend.  Je komt ze met vaste regelmaat tegen bij het surfen en ze duiken ook op in populaire tv-reeksen, zoals bijvoorbeeld in deze fragmenten van "How I met you mother".

Oorspronkelijk waren ze enkel als een motiverende / inspirerende kracht bedoeld binnen scholen en kantoren.  Met de bedoeling om je aan te zetten beter te presteren of dingen vanuit een ander standpunt te bekijken.

Het duurde echter niet lang eer de posters ook bij andere doelgroepen populair werden.  Dankzij de mensen van Despair, inc. kan je nu zelf ook je eigen motiverende posters opstellen en in een handomdraai laten genereren.

Hetgeen mij dan weer curieus maakt naar wat zoal de meest voorkomende thema's zouden zijn bij  motiverende en minder motiverende posters.  (via ZBD en PyroFox04)

Godwin's wet



Godwin's wet is een wetmatigheid die in 1990 door Mike Godwin werd vastgesteld. En je in de afgelopen jaren steeds regelmatigheid ziet opduiken op het internet en erbuiten.

Waarbij er gesteld wordt dat naarmate een discussie vordert, de kans op een vergelijk met Nazi's of Hitler waarschijnlijker wordt.

Een fenomeen waarmee de gongresafgevaardigde Barney Frank onlangs weer mee werd geconfronteerd gedurende een een bijeenkomst omtrent het Amerikaanse hetvormingsplan voor hun gezondheidszorg.  (via BB)

papier besnijding



Peter Caliesen is een kunstenaar die kunst maakt door A4 papieren te besnijden, zodat je er herkenbare vormen kan in terugvinden.  Nieuwe inspiratie voor workshops die voor bijzonder originele decoraties kunnen zorgen.  En beslist eenvoudiger te besnijden zal zijn dan, zoals reeds eerder aangehaald, bij boeken.  (via LC)

de zwarte weduwe


Enkele dagen geleden kreeg je in het nieuws te horen dat er heel wat zwarte weduwen via het importeren van old timers het land zijn binnengekomen.  Er werd ook meteen bijverteld dat de beet van zo'n spin dodelijk kon zijn.  Wat na een korte opzoeking schromelijk overdreven blijkt te zijn.

De beet zal je aanvankelijk nauwelijks voelen, maar na enkele minuten zal zich dit toch manifesteren in een hevig pijn, al dan niet gepaarde met andere gevolgen. Waardoor een gedeeltelijke of gehele verlamming kan optreden.  Maar zelden heeft dit een fatale afloop, al is hier voor sommige groepen met een zwakker gestel wel een verhoogd risico op.


Al zou het wel is kunnen dat zich hierdoor ook een speciale dans als de Italiaanse Tarentella zou kunnen voordoen.  Die ontstaan zou zijn door mensen die na een beet van een tarantula (of vogelspin) in delirium begonnen te dansen.  Waardoor ze uiteindelijk weer bij hun positieven kwamen.

Van nature uit is de zwarte weduwe trouwens niet agressief.   Maar gaat wel bijten als ze zich in het nauw gezet voelt.  Hetgeen je wel al is onopzettelijk kan doen, als je niet bewust bent van haar aanwezigheid.

De verlamming die het gif teweegbrengt zorgt ervoor dat het vrouwtje van de soort het mannelijke exemplaar na het paren kan verorberen. Vandaar dan ook haar naam.   Kannibalisme is in de spinnen wereld een niet zo ongewone gebeurtenis aangezien heel wat soorten na het baren van het nageslacht daardoor worden opgegeten.

mierenboot



Dankzij een filmpje van BBC Worldwide krijg je te zien hoe een kolonie vuurmieren de overkant van een waterstroom weet te bereiken. Met een bijkomende focus op de bescherming van de koningin en de nieuwe pasgeborenen die moeten beschermd worden tegen onder andere vissen die de mieren zien voorbijkomen.

Mijn veronderstelling dat ze dit voornamelijk aan de hand van het liften op drijvende voorwerpen deed blijkt dus wel niet te kloppen.  Knap hoe mieren zichzelf zo in de nodige werktuigen weten te veranderen.  En meteen ook een andere invulling weet te geven aan de invulling van het credo dat enkel mensachtigen gebruiksvoorwerpen zouden kunnen maken.

virale gids



Know your meme is een site die alle virale fenomen op het internet probeert bij te houden. Een bijzonder handige database om op een eenvoudige manier bij te blijven.

Het is dan ook een handige bron om bijvoorbeeld quiz vragen uit te putten of om als referentiepunt te gaan gebruiken.  Zoals het in het filmpje aangehaalde verhaal van Kimberley Vlaeminck en haar 56 sterren.

Google nieuws #11



De satire site The Onion maakte dit filmpje om onder meer aan te geven hoe groot de impact van de Google diensten sinds de lancering van het bedrijf wel niet geworden is. (via)


Google heeft tal val diensten waarvan je materiaal kan inbedden. Om dit enigszins overzichtelijk te houden maakten ze de web elements pagina waarbij je een overzicht van integreerbare diensten krijgt. (via)

Apps gaat Groups integreren, zodat er op snellere en vlottere manier feedback kan gegeven worden.  Een logische zet als je weet dat de Apps gebruikers vaak als eerste nieuwe features te zien krijgen.  (via)


Aan de bedrijvigheid rond de Chrome browser te zien lijkt dit, zeker nu het Chrome OS er zit aan te komen, een parade paardje van Google te zijn geworden.  Zo heeft het zoekvak tal van nieuwe functionaliteiten. (via)

Net als het synchroniseren van je Google Bookmarks.  Iets dat ik reeds eerder aanhaalde maar waarvoor je een extensie nodig had.  Iets dat blijkbaar niet onopgemerkt voorbij gegaan is bij de mensen achter beide diensten.


Want je kan dit nu ook op eenvoudigere manier aanzetten door enkele woorden (--enable-sync) voor het opstarten van programma te voegen.   Waarna je bij het menu van de moersleutel, rechts bovenaan, "Sync my bookmarks" kan terugvinden. (via)


Indien je ook met Firefox werkt is de kans al groot dat je er met Xmarks werkt, een dienst die eveens je favorieten synchroniseert en nu ook voor Chrome een vroege versie uit heeft gebracht. (via)


Ook de Linux versie heeft ondertussen de mogelijkheid gekregen om met extensies te werken.  Zo gaan er heel wat broodnodige extra's die nodig zijn om het web af te surfen op termijn toegevoegd kunnen worden.(via)



iGoogle wordt een socialere startpagina door meer interactie mogelijkheden te introduceren.  Maar meer hierover in het bijhorende filmpje. (via)


Gmail helpt je voortaan ook om permanent uit mailing lijsten verwijderd te geraken. (via)


En maakt de eerder aangehaalde import mogelijkheden nu voor iedereen beschikbaar. (via)



Google Reader voegt de mogelijkheid om je gelezen berichten naar sociale sharing diensten of je mailbox te versturen via het "Send To" menu.  (via)  Tegelijkertijd proberen ze ook een eigen versie van een site als StumbleUpon te maken door het eenvoudiger te maken om je gesharde items te delen.  Net als ze met mensen van zowel binnen als buiten je netwerk te appreciëren via de "Like" link.  (via)

Nadat er al enige tijd wat minder nieuws was over de web search blijken ze in die tussentijd een nieuwe zoek infrastructuur te hebben ontwikkeld.  Je kan het hier zelf al is gaan spelen in hun zandbak.  (via)



En je kan je resultaten achteraf vergelijken met een verbeterde versie van Insights.  (via)


Ook bij het zoeken naar afbeeldingen zitten er nieuwigheden aan te komen, je kan nu namelijk ook aan de hand van gezichtsherkenning en de zwaarte van de afbeelding op zoek gaan.  Het zou mij dan ook niet verbazen dat er binnenkort op het net of op tv verhalen worden geschreven waarin aan de hand hiervan personen worden teruggevonden.  (via)

saluut schoten


Bij militaire begrafenissen is het vaak de gewoonte om een drie geweerschoten (met losse flodders) te lossen. Een traditie die nu als eerbetoon gebruikt wordt, maar vroeger vooral diende om de boze geesten te verjagen.

Maar het werd ook gedurende de Europese dynastie oorlogen gebruikt om na een veldslag een tijdelijk wapenstilstand aan te kondigen.  Zodat beide kanten hun doden en gewonden van het slag/slachtveld te halen.  Om het vervolgens de gevechten weer op dezelfde manier te hervatten.

Een gelijkaardige traditie kan je ook in de scheepvaart terugvinden.  Waarbij oorlogsschepen kanonschoten in de open zee schoten om aan te aangegeven dat er geen vijandige bedoelingen waren.

Hieruit groeide vervolgens het 21 saluut geschut dat voor staatshoofden wordt gebruikt.  Waarna er gradueel minder schoten worden gelost afhankelijk van de belangrijkheid van de rang.

Voor speciale gelegenheden worden er soms ook meermaals zo'n aantal saluut schoten afgevuurd.  Zoals bijvoorbeeld bij de aanstelling van een nieuwe president of de geboorte van een prins.

Meer op Navy History & Yahoo Answers.

zoek de eekhoorn


Dat je op het internet niet veel nodig hebt om een nieuwe meme te maken bewijst dit eekhoorntje opnieuw. Kort nadat de originele foto op het net opdook, verschenen er volop mashups met het curieuze beestje. Dat nu op het internet doorgaat als de incarnatie van een party crasher.

Al is het toevoegen van nieuwe elementen, ook photo bombing of photoshopping genoemd, niet nieuw.  Denk bijvoorbeeld maar aan het Sesam straat personage Bert, die berucht werd onder de noemer "Bert is Evil".

Maar je zou het ook best kunnen zien als een kruising tussen een omgekeerde "Where is Wally?" en "Where the hell is Matt?".  (via Mashable)

zonnebos voor elektrische wagens



De Nederlander Mars Neville ontwierp en bouwde een tankplaats voor electrische wagens in China. Waarbij hij de vorm van een bos mimiekt door de zonnepanelen op bladeren te doen lijken.

Die net als echte bomen meedraaien met het licht. Waarbij je onderaan de boomstam de in de batterijen opgeslagen energie via een stopcontact kan aftappen.

Buiten een schaduwrijke omgeving, zorgt dit ook voor een kleine niet vervuilende oase in de stad. Die dankzij zijn groene uiterlijk nog andere voordelen met zich meebrengt.  Kortom, een blik op hoe de nabije toekomst er zou moeten gaan uitzien.  (via WZL, zie ook Burb)

Google verjaardagsproject update


Het is nu al enige tijd geleden sinds ik nog iets van het verjaardagsproject van Google heb gehoord. Maar tijdens een Digg Dialogg dat Kevin Roze afnam kwam dit opnieuw aan bod.

In het kort komt het erop neer dat de inzendingen ook aan de hand van hun haalbaarheid worden beoordeeld. Zodat de beste ideëen ook daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd. Maar dit uitzoeken duurt heel wat langer dan oorspronkelijk gepland was.



In afwachting daarvan kan je ook steeds terecht bij Good en Babelgum. Die aan iedereen deze vraag voorleggen : "If there werent any pesky practical limitations, what world-changing device would you invent?".

Inzendingen kan je op drie manieren doorgegeven. Door te twitteren met "#bigidea" voor je bericht, je idee in de commentaren zetten of door een filmpje te uploaden op hun ftp site (ftp://share.good.is) in een quicktime formaat.

Die tot 26 augustus kan ingezonden worden.  Om reeds een week later op 2e september de winnaar bekend te maken.  Dat in een film vorm zal verwerkt worden tegen de 23ste.  Al lijkt het mij nu reeds voorspelbaar dat dit net als bij Google heel wat langer zou kunnen gaan duren.  (via BB)

de finale stort grens

 

Nu er volop plannen gemaakt worden om naar Mars te vliegen binnen de komende decennia is het misschien ook is tijd om te denken aan enkele neveneffecten van de diverse ruimtevaart programma's.

Zoals de groeiende hoeveelheid aan projectielen die rond de Aarde zweven.  Want de ruimte rond de planeet begint er wel erg snel uit te zien als de plastieken afvalbergen in de oceanen.


Want hoe meer projectielen in een niet synchrone baan rond de planeet zweven des te gevaarlijker het voor nieuwe missies wordt.  Iets waar je dankzij het Amerikaanse InterOrbit in 2010 kan aan bijdragen.

Het bedrijf zal het namelijk mogelijk maken om voor zo'n 5600 euro een eigen satelliet samen te stellen die ze nadien de ruimte inzenden.  Waarvoor er hopelijk enkele afspraken zijn gemaakt met het ITU (Internationale Telecom Unie) rond internationaal bruikbare geostationaire banen.  

verschijning kuifje personages

Afgelopen weekend heb ik het Brusselse stripmuseum nog is aangedaan en kwam ik er het bord hieronder tegen.


Waarop je een schematisch overzicht te zien krijgt van zo'n 24 terugkerende personages uit de 23 kuifje strips.


Een overzicht waaruit "Kuifje en het haaienmeer" ontbreekt, omdat die volledig zonder medewerking van de toen reeds overleden Herghé gebeurde. Die met zijn echte naam Georges Prosper Remi heete en door de afkorting van zijn echte naam in het Frans, namelijk R. G., aan zijn alias kwam.

Waarvan je, dankzij een Zwitserse documentaire uit 1960 die op YouTube geraakte, nu nog steeds het personage kan leren tekenen.  Misschien inspireerde dat wel de gelijkaardige Flip Flink reeks.waar eveneens een reporter de wereld rondtrekt om reportages te maken voor zijn krant en onderweg vanalles meemaakt.

wikipedia aanvullen wordt eenvoudiger


Zonet merkte ik, bij het aanmaken van een nieuwe pagina over een stripreeks, dat je op Wikipedia een nieuwe beta wysiwyg interface kon uitproberen.  Uiteraard heb ik dat direct gedaan, want de huidige manier van werken vond ik al langer vrij onpraktisch.


In vergelijking met de standaard editie is het aanmaken/wijzigen van pagina's nu heel wat eenvoudiger geworden.  Een goede stap die weer een drempel in de interactie met de encyclopedie weet weg te nemen.


Verbeterde navigatie : Het nieuwe navigatiesysteem maakt het makkelijker om te zien waar u bent en op wat u doet, als ook waar u heen kunt gaan en hoe er te komen. Met het zoekvak in de rechterbovenhoek is de zoekfunctie makkelijker te vinden en sneller te gebruiken.

Verbeterde bewerkingswerkbalk : Nieuwe en verbeterde pictogrammen maken het duidelijker wat ieder hulpmiddel doet. Uitklapbare onderdelen verminderen een rommelig uiterlijk, terwijl minder vaak gebruikte functies wel bereikbaar blijven. De hulpfunctie biedt snelle toegang tot uitleg over veelgebruikte functies van de wikiopmaaktaal.


Om dit in te schakelen hoef je enkel in de rechter bovenhoek op "Beta inschakelen" klikken.  En achteraf op "Beta uitschakelen" klikken als je het wenst uit te zetten.

van a tot z op z'n Jamaïcaans



Leer het alfabet op z'n Jamaïcaans met het "Little cats A B and C" van Dr. Suess.  Die ook beter bekend staat als Theodor Seuss Geisel.

Een bekende Amerikaanse schrijver en cartoonist, die vooral van zijn kinderboeken bekend is geworden.  Op 24 september zal het 18 jaar geleden zijn dat hij overleed en een rijk gevuld erfgoed op zowel papier als op film naliet.  (via BB)

meteorenregens


In de nacht van woensdag 12 op donderdag 13 augustus komt de Perseïden meteorenregen, die afkomstig is van het Perseus sterrenbeeld, tussen 23 uur 's avonds en 5 uur 's morgends langs.  Die bij het binnenkomen van onze dampkring voor zo'n 30 vallende sterren per uur zorgen.


Datum Naam Kenmerken
3 januari Boötiden Lange sporen, zwak blauw
3 april Virginiden Traag, soms vuurbollen
22 april Lyriden Snel, helder
4 mei eta-Aquariden Snel, nalichtende sporen
27 juli alfa-Capricorniden Traag, helder oranje, lange sporen
27 juli delta-Aquariden Lange sporen, traag, helder
11 augustus Perseïden Snel, nalichtende sporen, helder
18 augustus Cygniden Traag, korte sporen, vaak exploderend
12 september Pisciden Traag, lange sporen
21 oktober Orioniden Snel, nalichtende sporen
6 november Tauriden Traag, helder oranje, soms vuurbollen
17 november Leoniden Snel, 'regens'
14 december Geminiden Snel, korte sporen, vaak helder
23 december Ursiden -


Moest je deze regen missen kan je steeds uitkijken naar de volgende, waarvan je hierboven een lijst, met diegene die het meest kans op vallende sterren geven, kan terugvinden.  (tip Bram Janssens)



Update : Indien het vanavond te bewolkt zou zijn, zal je dankzij de Newbury Astronomical Society alsnog het gebeuren via Twitter kunnen volgen.  De organisatoren van #Meteorwatch roepen namelijk op om opnames te maken en er in het kanaal naar verwijzen.  (tip Wilma van den Brink)

straat lingo



De hip-hop rapper Rafael Casal maakte een liedje aan de hand van de honderd vaakst voorkomende straattaal uitspraken uit het San Francisco baai gebied.

Elke omgeving kent zo zijn eigen specifieke termen, die zich naast het gebruikelijke taalgebruik hebben ontwikkeld.  Volgens taalkundigen komt dit onder meer omdat je bij het sturen van sms berichten een erg beperkte ruimte hebt om je boodschap door te geven.

Vaak worden er daarom bestaande (computer)uitdrukkingen overgenomen.  Een mooi voorbeeld hiervan is gegroeid uit het proton-achtige betaalsysteem van de Londense metro, die je bij een lege kaart "code 35" toont.  Waardoor de uitdrukking "code 35" er nu gebruikt wordt om iemand te laten weten dat je blut bent.

Enige basis kennis van je omgeving en computers kan dus wel heilzaam zijn om je wereld beter te begrijpen.  Gelukkig kan je tegenwoordig zowat elke uitdrukking on-line opzoeken, maar dat praat wel heel wat minder vlot.

er waren eens floppy diskettes


Vandaag merkte ik bij het verhuizen van enkele cd meubelen, dat ik nog steeds een resem floppy diskettes had liggen. Een goed moment om er afscheid van te nemen, als opslagmiddel, in een kort herdenkingsmemorandum.

Het 3,5 inch of 90 mm formaat werd in het midden van de jaren 1970 door IBM uitgevonden als opvolger voor de 5,25 inch of 133,35 mm diskette.  Een formaat dat tot in dit decennia populair en wijd verspreid was.  Maar door de opkomst van onder andere usb sticks, externe harde schijven, cd's, dvd's en geheugen kaartjes geraakte het gebruik ervan al snel verouderd.

De beperkte 1,44 megabyte capaciteit was dan ook niet meer even werkbaar als toen het opslagmiddel voor het eerst op de markt kwam.  Nadat diverse computer fabrikanten in deze nieuwe eeuw beslisten om de productie en de integratie te stoppen was het medium zo goed als dood.

Al kan je in de meeste computerwinkels wel nog steeds zulke diskettes terugvinden. Maar je kan al heel wat minder vlot computer kasten of moederborden terugvinden die hier nog op voorzien zijn.

Vermoedelijk zullen de cd-rom's, cd's, dvd's en misschien zelfs de blu-ray schijfjes volgen als de geheugen kaarten verder in capaciteit blijven evolueren zoals dat nu het geval is.

Wat nogal wat gevolgen met zich zal meebrengen voor alle opslag geörienteerde apparaten.  Een beweging die zich nu al bij foto toestellen, mp3 spelers en telefoon/pda-achtige toestellen aan het doorvoeren is.

good whale hunting


Dit bericht pikt de draad op waar ik het afgelopen zaterdag had laten liggen, namelijk het groeiende gebruik van de fail whale voor allerlei doeleinden.

In dit geval is het herwerkt tot een game die de walvis in een kermis schiettent plaatst.  Waarbij je 25 seconden krijgt om er zoveel mogelijk neer te schieten, maar vergeet wel niet om links bovenaan na 5 schoten je virtuele geweer te herladen.   (via DS)

- Copyright © infocaris