10 augustus 2009


Vandaag merkte ik bij het verhuizen van enkele cd meubelen, dat ik nog steeds een resem floppy diskettes had liggen. Een goed moment om er afscheid van te nemen, als opslagmiddel, in een kort herdenkingsmemorandum.

Het 3,5 inch of 90 mm formaat werd in het midden van de jaren 1970 door IBM uitgevonden als opvolger voor de 5,25 inch of 133,35 mm diskette.  Een formaat dat tot in dit decennia populair en wijd verspreid was.  Maar door de opkomst van onder andere usb sticks, externe harde schijven, cd's, dvd's en geheugen kaartjes geraakte het gebruik ervan al snel verouderd.

De beperkte 1,44 megabyte capaciteit was dan ook niet meer even werkbaar als toen het opslagmiddel voor het eerst op de markt kwam.  Nadat diverse computer fabrikanten in deze nieuwe eeuw beslisten om de productie en de integratie te stoppen was het medium zo goed als dood.

Al kan je in de meeste computerwinkels wel nog steeds zulke diskettes terugvinden. Maar je kan al heel wat minder vlot computer kasten of moederborden terugvinden die hier nog op voorzien zijn.

Vermoedelijk zullen de cd-rom's, cd's, dvd's en misschien zelfs de blu-ray schijfjes volgen als de geheugen kaarten verder in capaciteit blijven evolueren zoals dat nu het geval is.

Wat nogal wat gevolgen met zich zal meebrengen voor alle opslag geƶrienteerde apparaten.  Een beweging die zich nu al bij foto toestellen, mp3 spelers en telefoon/pda-achtige toestellen aan het doorvoeren is.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris