21 augustus 2009


Enkele dagen geleden kreeg je in het nieuws te horen dat er heel wat zwarte weduwen via het importeren van old timers het land zijn binnengekomen.  Er werd ook meteen bijverteld dat de beet van zo'n spin dodelijk kon zijn.  Wat na een korte opzoeking schromelijk overdreven blijkt te zijn.

De beet zal je aanvankelijk nauwelijks voelen, maar na enkele minuten zal zich dit toch manifesteren in een hevig pijn, al dan niet gepaarde met andere gevolgen. Waardoor een gedeeltelijke of gehele verlamming kan optreden.  Maar zelden heeft dit een fatale afloop, al is hier voor sommige groepen met een zwakker gestel wel een verhoogd risico op.


Al zou het wel is kunnen dat zich hierdoor ook een speciale dans als de Italiaanse Tarentella zou kunnen voordoen.  Die ontstaan zou zijn door mensen die na een beet van een tarantula (of vogelspin) in delirium begonnen te dansen.  Waardoor ze uiteindelijk weer bij hun positieven kwamen.

Van nature uit is de zwarte weduwe trouwens niet agressief.   Maar gaat wel bijten als ze zich in het nauw gezet voelt.  Hetgeen je wel al is onopzettelijk kan doen, als je niet bewust bent van haar aanwezigheid.

De verlamming die het gif teweegbrengt zorgt ervoor dat het vrouwtje van de soort het mannelijke exemplaar na het paren kan verorberen. Vandaar dan ook haar naam.   Kannibalisme is in de spinnen wereld een niet zo ongewone gebeurtenis aangezien heel wat soorten na het baren van het nageslacht daardoor worden opgegeten.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris