- Back to Home »
- dier , muziek , weetje »
- zo vals als een kat spelen
28 augustus 2009
Zowat iedereen heef ooit wel al is de uitspraak "zo vals als een kat spelen" gebruikt of horen gebruiken. Maar wist je ook vanwaar deze uitspraak vandaan komt?
Vroeger werden er namelijk heel wat snaren van muzikale instrumenten met catgut gemaakt. Een product dat uit de darmen van voornamelijk schapen, maar ook varkens, paarden en ezels werd gemaakt.
Maar dus niet, zoals de naam je zou laten vermoeden, aan de hand van de ingewanden van katten. Een misverstand dat reeds meegaat sinds de eerdere naam voor catgut, namelijk kitgut of kitstring.
Twee termen die eigenlijk verwijzen naar een fiddle hetgeen voor een instrument met snaren staat. Maar door de jaren heen verward zijn geworden met het ander Engels woord "kitty". Waardoor heel waarschijnlijk ook de associatie tussen de valse klanken en het kattegejank werd gelegd.
Een andere mogelijke uitleg zou van het kattenklavier kunnen komen. Waarbij er een aantal katten, gerangschikt naar hun natuurlijke toonhoogte, in het toestel werden gestoken. Met de bedoeling om hun staart onder het toetsenbord te steken zodat spijkers in de staart zouden prikken bij het bespelen van de toetsen.
Die volgens sommigen kon gebruikt worden om patiënten die zich in staat van "constante mijmering" bevonden te behandelen. Doordat dit hen bij een gedwongen kijk en luister sessie zou kunnen helpen te focussen en dus te genezen. Terwijl anderen dit als een bron van vertier zagen.
Een uitvinding die door sommigen wordt toegeschreven aan de 17e eeuwse Duitse Jezuit Athanasius Kircher. Maar aangezien er reeds voor de geboorte van Kircher tekeningen van dit en andere dierlijke instrumenten (zoals een ezelskoor en een varkenspiano) werden gevonden lijkt het wel weinig waarschijnlijk dat dit iets met de man te maken heeft.
Die door zijn brede interesses en curiositeit nog heel wat andere toestellen verzon. Zoals de lucht harp die door de wind bespeeld wordt, volledig zelfstandig werkende automaten die via een spreekbuis konden spreken en luisteren en een eeuwig in beweging blijvende machine.