18 augustus 2009


Bij militaire begrafenissen is het vaak de gewoonte om een drie geweerschoten (met losse flodders) te lossen. Een traditie die nu als eerbetoon gebruikt wordt, maar vroeger vooral diende om de boze geesten te verjagen.

Maar het werd ook gedurende de Europese dynastie oorlogen gebruikt om na een veldslag een tijdelijk wapenstilstand aan te kondigen.  Zodat beide kanten hun doden en gewonden van het slag/slachtveld te halen.  Om het vervolgens de gevechten weer op dezelfde manier te hervatten.

Een gelijkaardige traditie kan je ook in de scheepvaart terugvinden.  Waarbij oorlogsschepen kanonschoten in de open zee schoten om aan te aangegeven dat er geen vijandige bedoelingen waren.

Hieruit groeide vervolgens het 21 saluut geschut dat voor staatshoofden wordt gebruikt.  Waarna er gradueel minder schoten worden gelost afhankelijk van de belangrijkheid van de rang.

Voor speciale gelegenheden worden er soms ook meermaals zo'n aantal saluut schoten afgevuurd.  Zoals bijvoorbeeld bij de aanstelling van een nieuwe president of de geboorte van een prins.

Meer op Navy History & Yahoo Answers.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris