Archive for december 2011

een legale bank overval



"The moth" is een non-profit organisatie die zich volledig wijd aan de kunst van het verhaal vertellen. Ze helpen daarom elke verteller om tot een ideale vorm te komen waarop het verhaal kan verteld worden. Iets dat ze sinds 1997 doen, steeds zonder notities met een live rechtstaand publiek.

Een manier om dingen vanuit een ander perspectief te zien. Zoals het winnende verhaal van de "Moth GrandSLAM" met het thema "grote doorbraken". Waarin Moran Cerf vertelt over hoe hij een legale bank overval pleegde.

Een interessant concept om meer met orale bronnen te gaan doen. Door de bezoeker een gezicht te geven en hen de mogelijkheid te geven om een bijdrage te leveren. Mogelijk zelfs een ideaal middel om te peilen welke praatgroepen je zou kunnen oprichten. (youtube via one cool thing a day)

draaiorgel



Elke volle maan beslist een magisch draaiorgel over de toekomst van alle inwoners van een mysterieuze wereld. Eén van hen, moe van deze onderdrukkende routine, zal het onmogelijke doen om zijn werkelijkheid te veranderen. Een animatie van het Braziliaanse "Estúdio Teremin", uit São Paulo, met de naam Realejo (draaiorgel in het Portugees). (via vimeo met wikipedia)

samen alleen



"Alone together" is een kortfilm van Pierre Oberkampf. Rond de vraag "To live, is that to insist on completing a memory?". Waarbij een man op een vertrouwde locatie een foto trekt. Met de bedoeling om door het verleden en het heden te combineren weer even samen te zijn.

kunst recreaties



"Booooooom" is een kunst blog waarop er een aantal maanden een project liep. Dat aan de lezers vroeg om een foto te verzenden van zichzelf terwijl ze een bekend kunstwerk nadeden. Zoals de remake die Tania Brassesco en Lazlo Passi Norberto van het Herbert James Draper schilderij “Pot Pourri” maakten.

Een kunstzinnig activiteit die enigszins aanleunt bij het "improv anywhere" experiment rond het portret van de Spaanse koning Philip IV. Waarbij een acteur die op de afgebeelde lijkt in kostuum handtekeningen uitdeelde. Meer voorbeelden van andere werken bij de bron. (booooooom via neatorama)

een boemerang aan goedheid


"Life Vest Inside" is niet commerciële NGO die met de kortfilm "Kindness Boomerang" mensen hoopt te bewegen tot vriendelijk- en goedheid. Net zoals de man in het filmpje een goede daad verricht die zich doorheen heel wat mensen doorzet en uiteindelijk opnieuw bij hem terugkomt. (via shorts for a smile)

Kindness is a universal language that has tremendous uplifting power. Life Vest Inside is based on the philosophy that increasing kindness in society will lead to more connectedness and a better, happier world. In the stormy seas of life, we all could use a little support, perhaps a "life vest," to keep us afloat. That life vest is kindness. 
LVI works to cultivate the awareness that individuals can effect real and positive change in the people around them, simply by 'living kindness:' by embodying empathy and compassion in our day-to-day lives. LVI seeks to spread kindness and goodwill through the sharing of Acts of Kindness Cards, connecting our users to various inspirational media through film and the internet. And further through the implementation of our Social Emotional Learning Program, empowering todays youth to become the leaders of tomorrow.

DJ Earworm - United State of Pop 2011

guatelmaltese kerstduivel



Het verbranden van de duivel is een magisch-religieuze viering in Guatemala. Zijn oorsprong lijkt meer legendarisch dan echt te zijn en is gebaseerd op het feest van Conception. Dat jaarlijks op 7 december om 18 uur lokale tijd plaats vindt.

Aangezien die datum exact negen maanden verwijdert is van de herdenking van de geboorte van de maagd maria en samenvalt met de vooravond van de geboorte van christus wordt er een spirituele schoonmaak gemaakt. Door alle vuilnis of duivelse beeltenissen, die het kwade symboliseren, te verbranden. Dit zou ervoor moeten zorgen dat alle onzuiverheden worden weggehaald.

Hiermee wordt het begin van de kerst periode gevierd. Een erg populair geworden traditie, in zulke mate dat de overheid de vieringen uit ecologische overwegingen heeft moet inperken. (via io9 en wikipedia)

een evoluerende kerstboom


Vorig jaar ben ik tijdens de kerstperiode wat dieper op de geschiedenis achter de kerstboom ingegaan. Met vijf onderdelen als gevolg.

1) Heidense tijden
Vroeger werd de natuur aanbeden en één speciale boom in het bijzonder. Vergezeld van de nodige legendes en tradities.

2) Christelijk symbolisme
Tot een missionaris de heidenen wou bekeren en deze symboliek voor zijn eigen doeleinden aanwendde door het een nieuwe invulling te bezorgen.

3) Oorsprong versiering
Waardoor Christenen uit overtuiging zo'n boom voor hun deur zetten. Tot op een dag spelende kinderen een gekapte, maar nog niet opgehaalde, boom in het bos versieren. Die later met veel zang en dans publiekelijk werd verbrand. Naar analogie met soortgelijke gebruiken bij onder meer de  kerststronk en geit.

4) Nieuwe tradities
De boom wordt ondertussen steeds vaker in het huis gezet. Systematisch aangevuld met nieuwe dingen in de boom zoals lichtjes, peperkoeken en wassen beeldjes, slingers, kerstballen en zelfs augurken.

5) Verspreiding
Geholpen door populair geworden liedjes over de boom, zoals O dennenboom, en Duitse keurvorsten raakte het verspreid in Engeland en daarbuiten.

6) Commercialisering
Door de commercialisering verschijnen er meer pakjes onder de boom en uit bezorgdheid voor het verdwijnen van het religieuze aspect ontstaat de "war on christmas". Waardoor er op sommige plaatsen van een "holiday tree" in plaats van een kerstboom gesproken wordt. (afbeelding met wikipedia)

het verhaal achter de kerstman



Zoals ik gisteren al berichte heeft kerstmis en de kerstman er reeds een lange geschiedenis opzitten. Het is ondertussen uitgegroeid tot een feestdag die doorheen de hele wereld wordt gevierd. Maar waarvan er buiten Europa nog amper voorbeelden kunnen gevonden worden waaruit deze traditie is gegroeid. Iets dat C.G.P. Grey in "A Brief History of Santa" helpt toe te lichten.

krampus



Doorheen de jaren zijn de verschillende feesten (waaronder het Engels "father christmas", sinterklaas, de kerstman, een Scandinavische geit, ea.) met mekaar versmolten. Op sommige plaatsen kan je echter nog steeds de verschillen zien. Zoals de mythische "Krampus" uit de Alpen regio. Een beestachtig wezen met een demonisch uiterlijk.

Vergelijkbare met de Zwarte Pieten die nu nog steeds jaarlijks halt houden in België en Nederland. Maar wel wat schrikwekkender overkomen. Hetgeen dan ook al de nodige stof rond de kindvriendelijkheid van de traditie heeft opgeleverd. Een voorbeeld van een Oostenrijkse Krampus parade in Graz kan je in het onderstaande filmpje zien.



Wezens die volgens de legendes Sint-Nicolaas, tijdens de kerstperiode, zouden vergezellen om stoute kinderen te waarschuwen en te straffen. Wie heel stout was geweest werd door een Krampus in een zak gestoken en meegenomen naar diens schuilplaats. Vermoedelijk om daar als diens kerstmaal te dienen. Een leefwereld die Anthony Bourdain met de animatie "A Krampus Carol" mooi weet weer te geven. (via ferrebeekeeper , npr, afbeelding met wikipedia)

gedecentraliseerd dansfeest



Een "Decentralized Dance Party" (DDP) is een open dansfeest waarbij er muziek via een FM-zender  met kort bereik doorgestuurd wordt. Elke deelnemer neemt daarom een radio mee om het geluid te versterken.

Het concept doet denken aan de combinatie van het improv everywhere MP3 experiment en flashmobs. Al zou je het ook kunnen omschrijven als een vorm van stille disco waarbij de draadloze hoofdtelefoons vervangen zijn door draagbare radio's. (via laughing squid met wikipedia)

inkleding bewegwijzering


Zowel binnen als buiten een ruimte is er (digitale) bewegwijzering. Die je helpen te verduidelijken waar je bent en waar je wat kan terugvinden. Maar vaak zijn die zo conform aan die van andere locaties dat ze geen eigen identiteit hebben.

Een gemiste kans om met de reeds bestaande middelen en symbolen de inkleding van de ruimte te verzorgen. Zoals de bovenstaande foto van brandblusser die ook als duikfles fungeert aantoont. Maar zonder dat hierdoor de duidelijkheid van de bewegwijzering in het gedrang komt.

Bovendien zorgt dat ervoor dat er niet steeds opnieuw met een aanvullende papieren blad, in een A4 of A3 formaat, gewerkt wordt. Waar je je na verloop van tijd al helemaal niet meer naar kijkt. Enige variatie en afwisseling kan dus geen kwaad. (via streets + creativity op tumblr)

de eerste sneeuwvlokken



"The First Snow of Winter" is een Ierse animatie klassieker die de BBC in 1998 de ether instuurde. Sindsdien heeft het al heel wat prijzen en onderscheidingen gewonnen. Met het verhaal van Sean, een kleine eend, die zich samen met zijn familie zou moeten voorbereiden op de jaarlijkse migratie naar warmere oorden. Al loopt dat niet helemaal zoals zijn bezorgde moeder gepland heeft. (tip Bruno)

youtube voor scholen



"YouTube for Schools" beperkt het aanbod van YouTube tot die met een opvoedkundige waarde. Zoals die van universiteiten als Stanford, TV en radio stations als PBS, lezingen als TED, initiatieven als de Khan Academy en vele anderen.

Een mooie manier om deze doelgroep nog verder aan te spreken. Net als het een manier is om te vermijden dat YouTube, in ondermeer scholen die de toegang tot YouTube volledig weren, niet meer beschikbaar zou zijn. Zowel Google, dankzij de grotere groep die de reclame kan zien, als de educatieve instellingen, die er een gerichter YouTube aanbod door krijgen, doen er hun voordeel mee.

Al vraag ik mij wel af of en hoe ze YouTube education en teachers in dit concept gaan integreren. Hopelijk pas na dat de "500 Internal Server Error" bij schools gefixt wordt. (via youtube)

google doodles overzicht



Tot voor kort ging Google erg zuinig om met haar doodles door ze slechts voor een korte tijd beschikbaar te maken op hun zoekpagina. Maar dat is ondertussen veranderd dankzij een herwerkte doodles site. Hierdoor kan je alle doodles, sinds 1998, uit het binnen- en buitenland terugvinden.

Een logische zet van Google om al het geleverde werk zoveel mogelijk te laten renderen. Hoe vaker ze gebruikt worden hoe vaker hun merknaam te zien zal zijn. Maar storend kan je dat niet echt noemen. Net daarom maak ik vrij regelmatig gebruik van de doodles om te memorabele historische verjaardagen wat meer toe te lichten.

chrome met meerdere gebruikersprofielen

Chrome werkt momenteel aan de ondersteuning van meerdere gebruikersprofielen,in dezelfde browser. Hetgeen reeds zichtbaar en getest kan worden via de Chrome ontwikkelingskanalen. Een verruiming van een de bestaande mogelijkheid om dit tussen Gmail-accounts te doen.

Deze keer zal het de gebruiker toelaten om meerdere mensen via dezelfde browser vlot te laten schakelen tussen meerdere accounts. Hetgeen praktisch van pas kan komen indien je met meerdere dezelfde computer gebruikt, maar geen aparte gebruikerslogin hebt, wenst of kan maken.

Al lijkt het mij eerder iets te worden dat mensen met meerdere Google (Apps) accounts zouden gebruiken. Zodat je bijvoorbeeld vlot van een pesoonlijk naar professioneel profiel kan omschakelen.

Tchaikovsky - Dans van de Suikerboonfee



Het Poolse "glas duo", Anna en Arkadiusz Szafraniec, brengt de "Dans van de Suikerboonfee" uit de notenkraker van Tchaikovsky. Een muzikaal stuk dat voor een ballet geschreven werd. Geïnspireerd op een sprookje dat zich afspeelt rond een kerstboom. Waarin een klein meisje op kerstavond in een verhaal verwikkeld geraakt dat haar naar haar droomprins zal leiden. (via neatorama)

boem boem



Op een dag komen twee oude vrienden mekaar tegen in een café. Ze rakelen hun verleden op en al gauw komt het tot een discussie over hoe ze de rest van hun leven voor zich zien. "Boom Boom" is dan ook geen ongepaste titel voor deze zwarte komedie van Larry Ziegelman. (via vimeo)

memes van 2011



"Know Your Meme" maakte een top tien overzicht van de beste memes van het afgelopen jaar. Waarvan je wellicht wel een aantal bent tegengekomen. Die bijzonder behulpzaam kunnen zijn om boodschappen op een speelse manier over te brengen. Al moet je wel voorzichtig zijn met je keuze want niet elke meme of viraal filmpje is even bekend aan deze kant van de oceaan. (via youtube)

(01) Friday
(02) First world problems
(03) Occupy Wall Street
(04) Planking
(05) Scumbag Steve
(06) "X" all the "Y"
(07) Nope, Chuck Testa
(08) Nyan Cat
(09) '60s Spider-man
(10) My Little Pony

Terry Tate Office Linebacker



"Terry Tate: Office Linebacker" was één van vele komische reclame filmpjes voor Reebok. Waarin Lester Speight ("Terrible" Terry Tate) een Amerikaanse "football linebacker" speelt. Die je pijnigt als je je niet aan de "office policies" houd. (via youtube met wikipedia)

3 miljoen stipjes later



Miguel Endara toont hoe hij "Hero" getekend heeft. Een weergave van zijn vader aan de hand van 3,2 miljoen puntjes. Hetgeen een mooi voorbeeld is van hedendaags pointilisme. Een schilderstijl uit 1880 waarbij een patroon gevormd wordt door vele kleine puntjes. (via vimeo met wikipedia)

swingende barbier


"Swing of change" speelt zich af te New-York in de jaren 1930. Waar Harry, een rasistische barbier na een ontmoeting met een magische trompet van gedachten veranderd. Een geanimeerd eindwerk van de "Ecole Supérieure des Métiers Artistiques" studenten : Harmony Bouchard, Andy Le Cocq, Joakim Riedinger en Raphael Cenzi. Leuk om weten is ook dat de titel, met swing, ook verwijst naar de gespeelde muziekstijl. Die zeker tussen 1920 en 1950 erg populair was. (via vimeo met wikipedia)

satellieten sinds 1957



Vorig jaar schreef ik al is een bericht over het aantal satellieten die er rond de Aarde draaien. Net als de enorme vuilnisbelt die zich ondermeer hierdoor is gaan vormen. Het filmpje hierboven toont aan hoe men tot het huidige aantal, sinds de Sputnik 1 in 1957, is gekomen. (vimeo via kuriositas met wikipedia)

papieren portretten



De New-Yorkse kunstenaar Nick Georgiou gebruikt stukken papier uit boeken en nieuwsbladen om portretten en sculpturen te maken. Beslist een mogelijke gebruikerspiste om, als er duchtig gewied moet worden, er toch iets mee te kunnen aanvangen. (my human computer via laughing squid)
"My art is inspired by the death of the printed word. Books and newspapers are becoming artifacts of the 21st century. As a society we’re shifting away from print consumption and heading straight towards full digital lives. My sculptures are products of their environment —both literally and figuratively. As often as I can, I use local newspapers to add authenticity, and the form the sculpture takes is a reflection of the personal connection I feel to that particular city."

al typend verven



De Amerikaanse kunstenaar Tyree Callahan paste een oude typmachine aan door de letters met verfborsteltjes te vervangen. Waardoor je als het ware een schilderij kan uittypen. Hetgeen mooi het midden weet te houden tussen het verleden, toen er werd (na)geschilderd met een schildersezel en een borstel in de hand, en het heden, door prints uit een printer of kopierapparaat te laten komen, om een beeld te reproduceren. (westcollects via neatorama)

voynich manuscript

Yale beschikt over een bibliotheek (Yale's Beinecke Rare Book and Manuscript Library) met een collectie aan zeldzame boeken en maniscripten. Waaronder het mysterieuze Voynich manuscript. Dat zijn naam dankt aan de anticair of boekenhandelaar, Wilfrid Voynich, die het 240 vellen tellende manuscript in 1912 verwierf.

Een werk de geschreven zou zijn in centraal Europa op het einde van de 15e of 16e eeuw. Waarvan de juiste oorsprong, taal en tijd nog ter discussie staat. Maar omschreven wordt als een werk met magische of wetenschappelijke teksten.

Gaande over astronomie, astrologie, biologie, kosmologie, farmaceutica, vermoedelijke recepten en botanische teksten met tekeningen van 113 onbekende planten soorten. Met op bijna elke bladzijde een illustratie.

De gehanteerde taal en het geschrift blijven echter onbekend waardoor het werk niet kan gelezen worden. Mogelijk omdat de auteur het in een vorm van cijfertekst heeft opgesteld.

Het werk zelf heeft de bibliotheek ondertussen, in een hoge resolutie ingescand, zodat je de werken van thuis uit kan bewonderen en wie weet ... ontcijferen?! (wikipedia via boingboing)

de jacht op Gollem



"The hunt for Gollum" is een gelauwerde en onofficiële prequel tot "Lord of the Rings". Rond de lange zoektocht van Aragorn en Gandalf naar Gollum (of Sméagol). Waarvoor de makers zich getrouw aan de bijlagen van de boeken hebben gehouden.

Een hommage aan de verhalen van J.R.R. Tolkien en de films van Peter Jackson. Dat zowel in Engeland als Wales (Snowdonia) op locatie werd gefilmd. Dankzij een team van meer dan honderd mensen die via het internet meewerkten. Na twee jaar, en een akkoord met Tolkien Entreprises, werd deze non-profit enkel op internet beschikbare video op de wereld losgelaten.

Dat in 2010 getoond werd tijdens de Engelse internet week (7-10/11). Iets dat mogelijk kan inspireren voor de invulling van de digitale week van volgend jaar (21-27/04). (via google movies met wikipedia)

- Copyright © infocaris