25 december 2011


Vorig jaar ben ik tijdens de kerstperiode wat dieper op de geschiedenis achter de kerstboom ingegaan. Met vijf onderdelen als gevolg.

1) Heidense tijden
Vroeger werd de natuur aanbeden en één speciale boom in het bijzonder. Vergezeld van de nodige legendes en tradities.

2) Christelijk symbolisme
Tot een missionaris de heidenen wou bekeren en deze symboliek voor zijn eigen doeleinden aanwendde door het een nieuwe invulling te bezorgen.

3) Oorsprong versiering
Waardoor Christenen uit overtuiging zo'n boom voor hun deur zetten. Tot op een dag spelende kinderen een gekapte, maar nog niet opgehaalde, boom in het bos versieren. Die later met veel zang en dans publiekelijk werd verbrand. Naar analogie met soortgelijke gebruiken bij onder meer de  kerststronk en geit.

4) Nieuwe tradities
De boom wordt ondertussen steeds vaker in het huis gezet. Systematisch aangevuld met nieuwe dingen in de boom zoals lichtjes, peperkoeken en wassen beeldjes, slingers, kerstballen en zelfs augurken.

5) Verspreiding
Geholpen door populair geworden liedjes over de boom, zoals O dennenboom, en Duitse keurvorsten raakte het verspreid in Engeland en daarbuiten.

6) Commercialisering
Door de commercialisering verschijnen er meer pakjes onder de boom en uit bezorgdheid voor het verdwijnen van het religieuze aspect ontstaat de "war on christmas". Waardoor er op sommige plaatsen van een "holiday tree" in plaats van een kerstboom gesproken wordt. (afbeelding met wikipedia)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris