22 juni 2009


Bookseer is een dienst die je na het lezen van een boek probeert verder te helpen door suggesties aan te leveren.  Hiervoor gaat ze informatie ophalen bij Amazon en LibraryThing.

Er wordt ook een onderscheid gemaakt tussen het soort boeken dat je gelezen hebt.  Want wanneer je bijvoorbeeld "The Theory of Evolution" van "Charles Darwin" ingeeft krijg je voornamelijk resultaten rond hetzelfde onderwerp.  Terwijl je bij "Cathcher In The Rye" heel wat meer andere auteurs krijgt voorgesteld.

Het toeval wil dat ik in mijn bib nu ook bezig ben met mensen te vragen of ze een korte appreciatie van hetgeen ze graag gelezen hebben willen geven.  Waardoor je al vrij snel en op een goedkope manier je bezoekers mekaar voorstellen kan laten doen.


Op termijn denk ik dat daar zelfs een activiteit valt rond op te zetten.  Waarbij je een werk dat je gelezen hebt en goed vond kan komen voorstellen.  Op die manier kunnen de aanwezigen ook diepgaandere informatie en inzichten uitwisselen.

Een formule die je ook voor niet-fictie boeken, films en het internet kan gaan toepassen. Maar waarbij gebruikers mekaar ook aan de hand van hun respectievelijke kennis kennis kunnen helpen. 

Misschien kan het Engelstalige Bookseer, die je dankzij LibraryThing ook voor Nederlandstalige werken kan gebruiken, andere suggestie sites inspireren.  Door zoveel mogelijke suggestie bronnen samen te brengen uit (vaak in bibliotheken reeds aanwezige) kranten, tijdschriften, digitale bronnen, en ga zo maar door.  Zodat je een zeer evenwichtige resultaat kan krijgen.

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

  1. Ik heb het inmiddels ook eens uitgetest. Je krijgt wel vaak boeken van dezelfde auteur als antwoord - wat nogal voor de hand ligt - en het werkt ook niet echt voor Nederlandse auteurs. Maar anders best wel een aardige mash-up van library thing en Amazon.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is vooral afhankelijk van het ingegeven werk, want voor "de koning van katoren" krijg ik gisteren nochtans wel resultaten, maar nu blijkbaar niet meer. Merkte het daarstraks ook al toen ik het wou gebruiken voor een suggestie aan de hand van een Franstalig boek. Maar voor de rest is het inderdaad wel een leuke mash-up, die best wel handig van pas zou kunnen komen bij de dagelijkse bib werking.

    BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris