- Back to Home »
- boom , decoratie , geschiedenis , kerst »
- kerstboom #4 : nieuwe tradities
28 december 2010
Nadat de boom, die ondertussen traditioneel werd opgesteld tijdens de kerstperiode, voor het eerst versierd werd evolueerde deze trend steeds verder. Zoals het drinken van Glühwein of het plaatsen van lichtjes in de boom.
Een gebruik dat Martin Luther, de priester die protestantse reformatie in gang zette, gestart zou hebben. Door kaarsen in zijn boom te plaatsen om zijn kinderen te tonen hoe de sterren in een donkere avond flikkeren.
In 1584 omschreef een geschiedschrijvende pastoor over een gevestigde traditie waarbij er rond een versierde spar, op het marktplein, werd gezongen. Op achteraf in brand gestoken te worden.
Met sparrenhout waarvan de etymologie naar Pruisen verwijst. Dat als alternatief voor de originele boom dienst is gaan doen. Omdat deze eveneens een immer groen blijvende boom is en eveneens een driehoekige vorm heeft.
In diezelfde periode begonnen gilden de gewoonte te ontwikkelen om de bomen voor hun gildehuizen te zetten. Samen met een kleinere versierde versie die in het gebouw werd geplaatst. Die met appels, noten, dadels, pretzels en papieren bloemen versierd werd. Zodat de kinderen van de gilde de lekkernijen op kerstdag konden plukken.
Door alle nieuwigheden ontstond er in het midden van de 16de eeuw zelfs een kerstmarkt in Duitsland. Waar je terecht kon voor alle benodigdheden die je voor de kerstperiode kon nodig hebben. Zoals peperkoeken vormen en wassen versieringen.
Pas in 1610 kwamen daar de, in Nuremberg uitgevonden, slingers bij. Waarmee de weerkaatsing van de kaarsen, die ondertussen in een beschermende bol zaten, vergroot werd. Maar ook gebruikt werd om de sterrenhemel boven de kerststal na te bootsen.
Iets dat destijds een erg kostelijke versiering was. Het volledig kunnen bedekken van je boom was dan ook een teken van weelde dat enkel de rijksten zich konden veroorloven. Maar door het verbeterde fabricage proces van de 20ste eeuw heel wat goedkoper kon gefabriceerd worden.
Waar vanaf 1847 ook glazen kerstballen (en mogelijk ook augurken) te zien bijkomen. Gevolgd door een, uit ganzenveren gebouwde, artificiële kerstboom. Die in 1880 werd uitgevonden in Duitsland om de vernietiging van de bossen tegen te gaan. (via wikipedia en afbeeldingen 1, 2, 3, 4, 5)