22 december 2011



Doorheen de jaren zijn de verschillende feesten (waaronder het Engels "father christmas", sinterklaas, de kerstman, een Scandinavische geit, ea.) met mekaar versmolten. Op sommige plaatsen kan je echter nog steeds de verschillen zien. Zoals de mythische "Krampus" uit de Alpen regio. Een beestachtig wezen met een demonisch uiterlijk.

Vergelijkbare met de Zwarte Pieten die nu nog steeds jaarlijks halt houden in Belgiƫ en Nederland. Maar wel wat schrikwekkender overkomen. Hetgeen dan ook al de nodige stof rond de kindvriendelijkheid van de traditie heeft opgeleverd. Een voorbeeld van een Oostenrijkse Krampus parade in Graz kan je in het onderstaande filmpje zien.



Wezens die volgens de legendes Sint-Nicolaas, tijdens de kerstperiode, zouden vergezellen om stoute kinderen te waarschuwen en te straffen. Wie heel stout was geweest werd door een Krampus in een zak gestoken en meegenomen naar diens schuilplaats. Vermoedelijk om daar als diens kerstmaal te dienen. Een leefwereld die Anthony Bourdain met de animatie "A Krampus Carol" mooi weet weer te geven. (via ferrebeekeeper , npr, afbeelding met wikipedia)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris