06 december 2010


Sinterklaas, de patroonheilige van zowel Amsterdam, kinderen als matrozen, viert jaarlijks op 5 december zijn verjaardag. Door die avond met zijn paard over de daken pakjes aan de brave kinderen te bezorgen. Zodat deze de daaropvolgende morgend konden ontdekken.

Een figuur die mogelijk ge├»nspireerd is op de Noorse mythologie. Waarin er tal van parallellen met de de figuur van Sinterklaas te trekken zijn.

man met lange baard
man met lange baard
grijs paard rijd over daken
grijs paard rijd over daken
inspiratie bron voor de kerstman
inspiratie bron voor de kerstman
schoenen bij de schoorsteen met lekkers voor het paard
schoenen bij de schoorsteen met lekkers voor het paard
speer en zwarte raven
zwarte pieten
naam van het paard : Sleipnir
naam van het paard : Amerigo

Die samen met een Griekse bischop het beeld van Sinterklaas zijn gaan bepalen. Die op die dag met ondeugende helpers in Moorse kleding op stap ging. De geketende helpers stonden ze symbool voor de overwonnen duivel. Wellicht een verwijzing naar de reconquista.

Een feest waarbij de armen werden geholpen door geld in hun schoenen te steken. Maar tegelijkertijd ook een uitbundig feest was, dat te vergelijken valt met een soort van carnaval.

Dat door de opkomst van het protestantisme verboden raakte in de 17e eeuw. Maar na protesten in Nederland wel in familiale kring gevierd mocht worden. Pas in de 19e eeuw werd de aankomst per stoomboot vanuit Spanje toegevoegd.

Meer informatie over de Sint kan je hier terugvinden. (afbeelding st nicholas society)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris