03 december 2011

Yale beschikt over een bibliotheek (Yale's Beinecke Rare Book and Manuscript Library) met een collectie aan zeldzame boeken en maniscripten. Waaronder het mysterieuze Voynich manuscript. Dat zijn naam dankt aan de anticair of boekenhandelaar, Wilfrid Voynich, die het 240 vellen tellende manuscript in 1912 verwierf.

Een werk de geschreven zou zijn in centraal Europa op het einde van de 15e of 16e eeuw. Waarvan de juiste oorsprong, taal en tijd nog ter discussie staat. Maar omschreven wordt als een werk met magische of wetenschappelijke teksten.

Gaande over astronomie, astrologie, biologie, kosmologie, farmaceutica, vermoedelijke recepten en botanische teksten met tekeningen van 113 onbekende planten soorten. Met op bijna elke bladzijde een illustratie.

De gehanteerde taal en het geschrift blijven echter onbekend waardoor het werk niet kan gelezen worden. Mogelijk omdat de auteur het in een vorm van cijfertekst heeft opgesteld.

Het werk zelf heeft de bibliotheek ondertussen, in een hoge resolutie ingescand, zodat je de werken van thuis uit kan bewonderen en wie weet ... ontcijferen?! (wikipedia via boingboing)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris